Shock!

április 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Tesla kontra Guns N' Roses: nem volt lopás a Patience

Az a Better Off Without You című dal is szerepel majd a Tesla új akusztikus lemezén, ami az utóbbi hetekben komoly vitákat generált a rajongók körében, hiszen Frank Hannon gitáros lenyilatkozta: erről a számról koppintotta annak idején a Guns N' Roses a Patience-et. Aztán persze visszakozott...

Akusztikus jellegű albummal ünnepli a Tesla a legendás Five Man Acoustical Jam megjelenésének huszadik évfordulóját, rajta eddig sosem hallott átértelmezésekkel és két kiadatlan szerzeménnyel. Frank Hannon gitáros és Jeff Keith énekes jelenleg az utolsó simításokat végzik a stúdióban az egyelőre cím nélküli lemezen. A régi dalok közül biztosan szerepel majd a kiadványon a Changes és a Paradise, de helyet kap rajta a vadiúj 2nd Street és a '80-as évek közepén íródott, de hivatalos albumon soha, semmilyen formában meg nem jelent Better Off Without You is.

Utóbbi körül az elmúlt hetekben komoly viták robbantak ki, hiszen Hannon a VH1 That Metal Show-jában azt mondta Eddie Trunknak, hogy a Guns N' Roses annak idején ezt vette alapul a megagigaübersláger Patience-hez. „Hadd mondjak valamit a Patience-ről...", fogalmazott akkor Frank. „Mindketten a Geffennél voltunk a Guns N' Roses-zal. Létezik demón egy Better Off Without You című dalunk, ami hangról hangra a Patience. Nem tudom, hogy maguktól nyúlták-e le, vagy Tom Zutaut, a Geffen, esetleg valaki más juttatta el hozzájuk..." A nyilatkozat elég nagy hullámokat kavart, Frank szavaitól maga Slash is kiakadt. „Hallottam, hogy az egyik teslás srác azt mondta, a Guns tőlük lopta a Patience-et, de valószínűleg valami szuper minőségű cracket szívhatott, vagy csak hangosan álmodozott...", írta a gitáros a facebookon.

Közben maga Frank is rájött, hogy kicsit talán messzire ment, mert a Tesla fórumán igyekezett rendbehozni a dolgot. „Az a Better Off Without You demó, amiről beszéltem, egy akusztikus gitáros változat, amit 1985-ben élőben játszottunk az Oasis Ballroomban. A Geffennek volt erről a buliról egy élő felvétele, ennek a másolatait osztogatták mindenfelé, mielőtt még megcsináltuk volna az első albumunkat. Ha bárki is találna egy példányt, annak mi is nagyon örülnénk... És nem arról a zongorás verzióról van szó, ami bootleg formában össze-vissza kering mindenfelé", írta Frank. „A dal D-ben íródott, és van benne egy D/F# - G akkordváltás. A Guns is ilyesmit alkalmazott a Patience végén, de John Lennon Imagine-jében is szerepel hasonló... Természetesen nem mondtam komolyan, hogy mi írtuk volna a Patience-et! A Patience egy óriási dal, amit ők írtak, és csak a zárórésze rokon azokkal a gitárakkordokkal, amiket mi is használtunk. Bocsánatot kérek mindazért, amit az Eddie Trunkkal folytatott viccelődésem okozott", fogalmazott a Tesla gitárosa.

A Tesla akusztikus koncertalbuma, a Five Man Acoustical Jam 1990 novemberében jelent meg, és nemcsak hatalmas sikert aratott, de abban is komoly szerepet játszott, hogy az MTV beindította az Unplugged sorozatát. A sacramentói hard rock csapat utolsó stúdiólemeze 2008-ban jelent meg Forever More címmel.

 

Hozzászólások 

 
+1 #1 Norbert Madi 2013-10-28 16:35
A 90-es akusztikus koncert nagyon rendben van, még anno külföldön vásároltam. 10/10 pont
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Wackor - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.