Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Tate: „Megpróbáltam megütni Scottot, és fel akartam lökni Wiltont”

Geoff Tate végre kipakolt egy interjúban a Queensryche-ban megesett híres brazíliai incidensről, és elismerte, hogy történt dulakodás, de a kés jelenlétét tagadja. A zenekarból a múlt héten kirúgott énekes pert indít volt társai ellen – vagyis korántsem biztos, hogy Michael Wiltonék megtarthatják a Queensryche nevét…

„Furcsa ez a helyzet”, mondta Tate a Rolling Stone-nak. „A sajtónyilatkozatukban azt írták, kreatív nézeteltérések voltak, ahhoz azonban, hogy ilyenekről beszéljünk, legalább két vagy több embernek kellene lennie, akik ötletekkel állnak elő. A helyzet azonban nem ez volt. A Queensryche az első lemeztől fogva az én agyszüleményem volt, és ez a csapat az albumokról szól: a témákról, a koncepciókról. És ezek a koncepciók mindig is az enyémek voltak. Ez az egész a The Warningnál kezdődött, ezeket az ötleteket továbbvittük a Rage For Orderre, az Operation: Mindcrime-ra, és az összes többire. A zene és a szövegek 81 százalékát én írtam, Az eddig megjelent száznegyvennégy Queensryche dalból száztizenhat tőlem jött. Én vagyok ebben a bandában a kreatív energia, főleg, mióta Chris DeGarmo távozott. Vele megoszlottak ezek a dolgok, de miután elment, rám nehezedett a teher – amit egyébként nem feltétlenül neveznék tehernek, hiszen ez a dolgom. Kreatív ember vagyok, minden nap írok, és folyamatosan jönnek az ötleteim. Bemutatom őket a többieknek, ők pedig azt mondják: ó, igen, ez tök jó, tetszik nekünk.”

Tate az interjúban az elhíresült, állítólagos brazíliai késes incidensről is beszélt. „Volt egy bulink Sao Paulóban, előtte pedig tartottunk egy megbeszélést az öltözőben. Megkérdeztem őket nyíltan a híresztelésekről, amik arról szóltak, hogy ki akarnak tenni a zenekarból. Tudni akartam, komoly-e ez, és hogy egyáltalán mi történik. Azt válaszolták, nem akarnak lecserélni, de épp most rúgták ki a menedzserünket, az irodavezetőnket és az egyik gitártechnikust – akik történetesen mind az én családtagjaim voltak. Megkérdeztem, mi ennek az oka, de nem voltak képesek egyenes választ adni, vagy bármi olyat, amit üzletileg alá lehetett volna támasztani. Amolyan ellenem szóló személyes bosszúhadjáratnak tűnt inkább az egész dolog. Akárhogyan is, a megbeszélés rövid volt, és utána elkezdtünk készülődni a koncerthez. Álltam a helyemen, készen arra, hogy felmenjek a színpadra, mire Scott rám nézett, önelégülten elvigyorodott, és közölte: ’Kirúgtuk a teljes családodat, és te leszel a következő.’ Na, itt elvesztettem a fejemet, és megpróbáltam megütni. Nem hinném, hogy sikerült bevinnem az ütést, mert valaki elkapott és félrehúzott. Útközben még megpróbáltam fellökni Wiltont, de tényleg csak ennyi történt. Utána pedig lenyugodtam, megcsináltuk a bulit, és minden rendesen lement. Kés nem került elő. Eleve be sem vihetsz késeket idegen országokba.”

Tate elmondta: a hangszeresek Rising West zenekarára eredetileg side projektként tekintett, de meglepődött azon, hogy mind a négyen egy irányba húztak, az pedig kimondottan rosszul érintette, hogy a többiek régi, általa írt Queensryche dalokon kezdtek el molyolni egy másik énekessel. „Olyan ez, mint egy arculcsapás. Őszintén: nem dühös vagyok emiatt, hanem sokkal inkább megbántott. Az életem munkájáról van szó. Harminc éven át építettem ezt a nevet és a zenekar imázsát. A szövegek, az albumok irányvonala, a koncepciók mind tőlem jöttek, és hogy ezek után képesek voltak megtenni velem, amit megtettek, és simán kirúgtak – istenem, fogalmam sem volt róla, hogy ezek a srácok ilyen emberek. És sokkolt is a dolog.”

Az énekes megerősítette, ami előre is sejthető volt: nem nyugszik bele simán a kirúgásába, és pert indított a többiek ellen, ami akár alaposan el is durvulhat a következő időszakban. „Az ügyvédjük küldött egy levelet az enyémnek, így közölték a döntést. De nem kellene Queensryche néven koncerteket lekötniük, ameddig ez az egész nem oldódik meg. Ez egy olyan helyzet, ahol szerintem mindent rosszul csináltak. Ha megpróbáltuk volna lerendezni, ki tagja a csapatnak, vagy kié a név, szerintem mindent meg lehetett volna oldani. Így azonban belekényszerítettek abba, hogy pert indítsak ellenük. És ez nem az, amit csinálni szerettem volna, én ugyanis lemezeket szeretnék készíteni, turnézni, és kreatív életet élni. De nincs más választásom. Képtelen vagyok feladni az életem munkáját, és csak simán továbbsétálni… Ezek az én ötleteim, az én elképzeléseim, az én életem, amiről írtam. Mit csinálnak, átpasszolják valami kölyöknek, hogy ő énekelje el ezeket?”

Tate már leszerződött az InsideOut kiadóval több szólólemezre, amelyek közül ősszel jelenik meg az első.

 

Hozzászólások 

 
+6 #5 2012-06-27 21:52
ez az érem egyik oldala, és ebben a konteksztusban természetesen Geoff felé hajlik Geoff keze, de szerintem mindig illik a másik felet is meghallgatni... Lehet érdekes lenne az ő verziójuk. Az abszolút igazság meg nem létező fogalom...
Idézet
 
 
+1 #4 pucok 2012-06-27 21:49
Geoff, nem mondasz igazat. Az első 7 lemez 76 számából egyedül egyet jegyzel, társszerzőként pedig 48-at.Az utána levőket meg sem néztem.
Idézet
 
 
+4 #3 Zoli 2012-06-27 18:12
Szerintem egyiküknek sem lenne szabad használni a QR nevet.
Most őszintén még ha Tate-é is lesz a név, kikkel fog zenélni?
Ez csak max. egy kísérőzenekar lehetne. Az ex tagokkal is ugyanez a helyzet, úgyis mindenki Tate-t. hiányolná.
Kár a bandáért, nekik együtt kellett volna hamarabb leülniük.
Örülök hogy láthattam őket a népstadionban 91-ben, bár akkor csak a metallica, ac/dc miatt mentem.
Idézet
 
 
+2 #2 Equinox 2012-06-27 16:04
Az a vmi kölyök ihletettebb formát mutat mint te, Geoff. Mindenesetre ronda eljárás volt, amit csináltak. Erkölcsileg lehet h neki van igaza, zeneileg viszont úgy tűnik, h a többieknek
Idézet
 
 
+5 #1 Joel Simoni 2012-06-27 14:54
Hát ez nagyon gáz!

Azok az emberek csinálták ki Tate-et, akikkel lehúzott 30 évet....

Remélem az ügyvédei tökösek lesznek, és letiltatják a QR név használatát. Fojtassák csak nyugodtan Rising West néven, és írjanak új nótákat.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.