Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Sodom: bányászmúlt és kemény szavak egy másik Tomtól

Február 13-án új albumával, az In War And Pieces-zel Budapesten, a Dieselben lép fel a germán thrash történelem egyik legfontosabb bandája, a gelsenkircheni Sodom. Tom Angelripper az aktuális turné kapcsán bányászéveit elevenítette fel egy interjúban. A Sodomhoz kapcsolódó hír, hogy Angelripper egy pár évvel ezelőtti barátságtalan nyilatkozata után most a másik Tom, a Triptykon főnök Tom G. Warrior is beszólt a Sodomnak.

A friss In War And Pieces lemez turnéján február 13-án Budapesten is fellépő Sodom főnöke, Tom Angelripper bányászmúltjára emlékezett a Decibel magazinnak egy aktuális interjúban. „Azok a chilei srácok nagyon szerencsések voltak", utalt Tom a tavalyi chilei bányászmentő akcióra. „De az nem tetszett, amikor amolyan kommersz showműsort rendeztek abból, ahogy kihozták őket a bányából... Emlékszem, mikor én szénbányászként melóztam, mindig azt gondoltam, hogy egy csomó barátom hal majd meg ott. Ezer méter mélyen voltunk, és iszonyú nehéz munkáról beszélünk. Örültem, hogy túlélték." Maga Tom sosem sérült meg komolyan a mélyben. „Néha megvágtam a karomat vagy az ujjaimat, de ennyi. A bányászat nagyon veszélyes meló, de mindig vigyáztam magamra, és a biztonság volt számomra az első, szóval megúsztam pár karcolással azokat az éveket."

Tom a Hugo bányában dolgozott, a Ruhr-vidék elsőként megnyílt szénbányájában, ami az 1870-es években kezdte meg működését. „A szénbányászat volt az életem. Akkoriban rengeteg munkanélküli volt, akik mind a szénbányákba mentek dolgozni. Apám és nagyapám is így tett, és apám hozta meg azt a döntést is, hogy én is ott melózzak, méghozzá kovácsként. Tíz évet húztam le ott, és jó időszakként emlékszem vissza rájuk. Olyan volt az egész, mint egy nagy család, és minden hónapban rendesen fizettek. Aztán '89-ben abbahagytam, amikor megjelent az Agent Orange album, és kaptam egy rakás pénzt a lemezkiadótól, hogy főállásban is a zenéléssel foglalkozhassak. Mindig is az volt a célom, az álmom, hogy megéljek a zenélésből, és teljesült. De zenélni és menedzselni a bandát szintén teljes állás, nem kizárólag arról szól, hogy megírod a dalokat és lenyomod a koncerteket. Rengeteg háttérmunkát is el kell látni ezeken túl."

„Ha ma szétnézel a környéken, a szénbányák többségét bezárták, már csak egy vagy kettő működik közülük. Ezért van itt megint ennyi munkanélküli. Errefelé nem nagyon találsz jó melót...", mondta a Ruhr-vidék jelenlegi állapotairól Angelripper, aki manapság egy Die Knappen nevű rockbandában is érdekelt: a csapat kizárólag a bányászatról szóló dalokat játszik novemberben megjelent Auf Kohle Geboren című debütáló albumán.

A Sodomhoz kapcsolódó hír, hogy Thomas Gabriel Fischer, azaz Tom G. Warrior harmadrangú Slayer-kópiának nevezte a bandát, amikor szintén a Decibel magazin cím nélküli mp3-akat küldött neki véleményezésre egy aktuális interjúhoz. A Hellfire című dal a veterán germán thrasherek friss lemezén, az In War And Pieces-en szerepelt, de a volt Celtic Frost, jelenlegi Triptykon főnök tetszését nem igazán sikerült elnyernie. „Nekem ez olyan, mint egy harmadrangú Slayer-kópia pocsék akcentussal és kínosan rossz szövegekkel", mondta a dalra Warrior, akinek új csapata 2010-ben adta ki kiváló debütáló albumát, amit nemrég egy EP is követett.

Néhány évvel ezelőtt, 2006-ban egyébként Tom Angelripper is keményen beszólt az akkor még éppen a visszatérésre és a Monotheist lemezre készülődő Celtic Frostnak a német Terrorverlag webzine-nek adott interjújában. „Nem tudom, mit gondoljak erről az egészről", mondta akkor Tom. „Az utolsó néhány Celtic Frostként kiadott lemez szar volt. Oké, biztos, hogy jó új albumot készítenek majd, de nem igazán tudok bízni bennük, hogy ennyi év után most visszatérnek... Óriási hátszelet kapnak, headlinerként lépnek fel Wackenben és a Rock Hard Open Air-en is. Mi a Sodommal éjjel-nappal szétmelóztuk a seggünket az elmúlt huszonöt évben, és egyszer sem hívtak meg a Rock Hard fesztiválra. Ez kurva szar érzés! Talán nekünk is tizenöt évig szünetre kellett volna vonulnunk, aztán tolószékben visszatérni... Biztos, hogy akkor megkaptuk volna a lehetőséget, hogy játsszunk ezeken a bulikon!"

A Sodom a budapesti bulin már új dobosával, Markus „Makka" Freiwalddal lép fel, aki decemberben váltotta a tizenhárom év után kirúgott Bobby Schottkowskit. A buliról a Concerto honlapján találhatsz további részleteket.

 

Hozzászólások 

 
#4 Tom 2016-01-07 22:18
Idézet - Flagellator1974:
"Óriási hátszelet kapnak, headlinerként lépnek fel Wackenben és a Rock Hard Open Air-en is. Mi a Sodommal éjjel-nappal szétmelóztuk a seggünket az elmúlt huszonöt évben, és egyszer sem hívtak meg a Rock Hard fesztiválra. Ez kurva szar érzés! Talán nekünk is tizenöt évig szünetre kellett volna vonulnunk, aztán tolószékben visszatérni... Biztos, hogy akkor megkaptuk volna a lehetőséget, hogy játsszunk ezeken a bulikon!"
Ez azért van bazdmeg, mert ők a Celtic Frost, ti meg a Sodom vagytok.

Érdekes kérdés ez. Hasonló játszódott le néhány éve az Immortallal, és hasonló lenne, ha összeállna az Emperor is.
Vannak olyan bandák, amelyek aktív korukban kis klubokban tolták, aztán abbahagyták, underground legenda lettek, és most meg ilyen körülmények között léphetnek fel, amit a sodomos arc említ.
Elaprózták volna magukat (mármint a Sodom)? Lehet. Lehet, hogy egy Celtic Frost turné nem mozgatna meg annyi embert, mint egy Sodom turné, de egy-egy exkluzív koncert meg eseményszámba megy.
Idézet
 
 
+2 #3 Flagellator1974 2016-01-07 21:45
"Óriási hátszelet kapnak, headlinerként lépnek fel Wackenben és a Rock Hard Open Air-en is. Mi a Sodommal éjjel-nappal szétmelóztuk a seggünket az elmúlt huszonöt évben, és egyszer sem hívtak meg a Rock Hard fesztiválra. Ez kurva szar érzés! Talán nekünk is tizenöt évig szünetre kellett volna vonulnunk, aztán tolószékben visszatérni... Biztos, hogy akkor megkaptuk volna a lehetőséget, hogy játsszunk ezeken a bulikon!"
Ez azért van bazdmeg, mert ők a Celtic Frost, ti meg a Sodom vagytok.
Idézet
 
 
+2 #2 Guest 2011-01-25 01:06
Az év első Keeper Of Dreams bulija a Sodom vendégeként február 13-án lesz a Dieselben, Budapesten. Igazi csemegének ígérkezik a buli, élőben debütál a legújabb szerzeményünk, amit a híres nyomozó, Columbo hadnagy titokzatos felesége ihletett. A pikantériát növeli, hogy mivel dobosunk, Maczák Márk aznap épp Leanderrel turnézik, a koncerten a Blind Myself kiváló ütőse, Jankai Valentin zúz majd velünk. Reméljük, hogy minél többen ott lesztek!
Idézet
 
 
#1 Guest 2011-01-09 20:40
sodom király bulilesz ez márbisztos
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.