Shock!

április 24.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

P. Mobil: kettős megjelenés és koncert a Trackben

0728pm1Speciális kiadványokkal jelentkezik a P. Mobil. A fellépés negyvenedik évfordulójára napvilágot lát a zenekar legendás 1978-as koncertfelvétele dupla vinyl formátumban, illetve egy minialbum, amelyet a zenekar aktuális felállása rögzített.

Mai fejjel felfoghatatlan, hogy a P. Mobil a '70-es években nem készíthetett nagylemezt. A sikeres turnék, a hatalmas rajongótábor, a teltházas koncertek ellenére a zenekar legklasszikusabbnak mondható felállása a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat akkori vezetésének jóvoltából csak kislemezig juthatott. Sokan mondták már a '80-as években is, hogy tartalma alapján az 1978 október 26-án, a Láng Művelődési Központban adott koncert dalainak kellett volna alkotnia a zenekar első nagylemezét. Az előadásról szerencsére jó minőségű hangfelvétel készült és 1999 tavaszán a sors igazságot szolgáltatott a P.Mobilnak: végre napvilágot láthatott Az első nagylemez. A dupla nagylemezre felkerült a második CD-kiadás két bónuszdala is.

0728pm2A CD-n korábban tévesen tüntették fel: a felvételek nem demók, hanem a koncert előtti soundcheck/hangbeállás anyagai. A koncertet ugyanis nem sávosan, hanem „műfejes" technikával rögzítették. A felvétel úgy készült, hogy a keverőpultnál elhelyeztek az emberi fülek távolságának megfelelően két mikrofont. Így a felvételre pont az került, amit ott a helyszínen lehetett hallani közönségzajjal együtt, ezért hat olyan természetesnek és élőnek. A hangfelvétel technikai korszerűsítését Rozgonyi Péter végezte az r27 Stúdióban 2018 tavaszán. A koncertfelvétel dupla vinylen, 500 darabos, korlátozott példányszámban jelenik meg. A kiadvány megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap is támogatta.

A Veletk címet kapott friss CD-t a zenekar jelenlegi felállása rögzítette. A háromszámos kislemezen helyet kapott az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című slágerének rockos átirata, amely az utóbbi idők P.Mobil-koncertjeinek egyik kihagyhatatlan darabja. Sík Sándor Az Andocsi Máriához című verséhez Szebelédi Zsolt komponált bluesos hangvételű dalt. A kislemez zárófelvétele a 2017 nyarán, a Várkert Bazárban rögzített Fellegajtó nyitogató című népdal mobilosított változata. A dalt Szebelédi Zsolt énekli, hegedűn közreműködött Kézdy Luca. Az első ezer darabot a zenekar minden tagja ellátja kézjegyével.

Mindkét kiadvány augusztus 11-én, a Barba Negra Trackben rendezendő koncerten debütál, bolti forgalomba 13-án kerülnek.

Címkék:

 

Hozzászólások 

 
#1 farkasfi 2018-07-29 12:12
Érdekes, hogy a Nélküled feldolgozása mellé két olyan dalt vesznek fel, ami szintén kapcsolódik az Ismerős Arcokhoz. A Fellegajtó nyitogató című népdalt ugyanis a Mennyit ér? (2004) című lemezre dolgozták fel, az Andocsi Máriához című Sík Sándor vers megzenésítése a Lélekvesztő (2009) című albumukon hallható.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.