Shock!

április 18.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Önkezével vetett véget életének Ronnie Montrose

Öngyilkos lett a március elején elhunyt Ronnie Montrose – derült ki a legendás gitáros boncolási jegyzőkönyvéből, amely április 6-ára készült el. A Montrose alapítója, az amerikai hard rock színtér egyik pionírja egy saját maga okozta lőtt sebtől vesztette életét. Véralkoholszintje 0,31 százalékos volt.

„Most már nyilvánosságra került a szörnyű igazság Ronnie haláláról”, áll Montrose családjának közleményében. „Reméljük, megértitek, miért akartuk olyan sokáig családon belül tartani ezeket az információkat, ameddig csak lehetséges. Csak remélni tudjuk, hogy gyász helyett ünneplitek Ronnie életét és zenéjét – ő így akarta volna.”

Montrose nem hagyott búcsúüzenetet, de felesége és menedzsere, Leighsa Montrose szerint talán mindig is tervezgette a hasonló befejezést. „Ronnie-nak nehéz gyermekkora volt, ami miatt mélyen legbelül mindig is nagyon elveszettnek érezte magát. Épp emiatt hajtotta magát folyamatosan annyira keményen: sosem érezte, hogy elég jó, amit csinál, és mindig félt tőle, hogy üresnek tűnik majd. Ő volt saját maga legnagyobb kritikusa, és mindig elképesztő elvárásokat táplált magával szemben. Úgy látom, most már talán nem akarta magával cipelni e hatalmas terheket.”

Ronnie alkoholproblémáit illetően Leighsa hozzáteszi: az elejétől fogva tisztában volt vele, hogy a gitáros küzd a szesszel. „Tudtam, hogy egy alkoholistához megyek feleségül, Ronnie azonban mindig nagyon szeretetteljes volt. Tudott nagyon lobbanékonyan és indulatosan is viselkedni, de felém sosem mutatott haragot, és soha nem is bántott. Fiatal korában volt a temperamentumossága miatt egy bizonyos hírneve, de mindig azt mondta: én a legjobbat hozom ki belőle.”

A március 3-án elhunyt Montrose 1973-ban alapította meg a nevét viselő csapatot. A Montrose első körben ugyan csak a következő három évben volt aktív, de ennyi idő alatt is alapvető hatást gyakorolt a formálódó amerikai hard rock színtérre, amely ekkoriban még csak jóformán az Aerosmith-t, a KISS-t és a Mountaint jelentette, és jócskán lemaradásban volt az angol úttörőkhöz képest. A banda első lemeze, az 1973-as Montrose emellett az első nagylemez volt, amelyen a nagyközönség megismerhette Sammy Hagart, a későbbi hihetetlenül sikeres szóló- és Van Halen énekest. Hagar ezután még egy lemez erejéig maradt, és a harmadik anyag után Ronnie végül feloszlatta a zenekart. Montrose ezután saját neve alatt, illetve Gamma nevű bandájával jelentetett meg lemezeket.

A Montrose 1987-ben még kiadott egy lemezt James Kottak dobossal és a későbbi Foreigner énekes Johnny Edwardsszal, de aztán egészen 2002-ig inaktív volt. Ronnie ekkor ismét összehozta a bandát a fronton a korábbi Burning Rain énekes Keith St. Johnnal, ám miután prosztatarákot diagnosztizáltak nála, visszavonultak az igazán aktív koncertezéstől. A gitáros saját bevallása szerint ekkoriban két évig kezébe sem vette a hangszert, de az elmúlt időszakban szórványosan még koncertezgettek. Az eredeti Montrose felállás néhány Sammy Hagar szólókoncert ráadásában a 2000-es években is tiszteletét tette.

 

Hozzászólások 

 
-6 #1 ighyylien 2012-04-11 09:37
„Tudtam, hogy egy alkoholistához megyek feleségül," "de mindig azt mondta: én a legjobbat hozom ki belőle.” ennyire futotta?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.