Shock!

március 28.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Nyolc nap elzárás és mentális vizsgálat egy Exodus-dalszöveg kiposztolásáért

0905exoLetartóztattak egy Exodus-rajongót Kentuckyban, miután kiposztolta a Facebookra a csapat egyik dalszövegét. A legutóbbi, 2010-es Exhibit B: The Human Condition albumon szerepelt Class Dismissed (A Hate Primer) az amerikai iskolai mészárlásokról szól, a problémát pedig az okozta, hogy egyes szám első személyben íródott – vagyis a hatóságok terrorista fenyegetésként értékelték a sorokat...

„Student bodies lying dead in the halls, a blood splattered treatise of hate / Class dismissed is my hypothesis, gun fire ends in debate" – ezek voltak azok a sorok, amelyeket a 31 éves, greenville-i illetőségű James Evans kirakott augusztus 24-én a Facebookra. Az Exodus-rajongó alaposan meglepődött, amikor nem sokkal később a rendőrség kopogtatott nála, és őrizetbe vették, miután többen is panaszt tettek ellene különböző hatóságoknál terrorista fenyegetés miatt. Evans nyolc nap után szabadult, de fél évre próbára bocsátották, és egy átfogó pszichológiai vizsgálaton is részt kell vennie a közeljövőben. „Ez az egész teljesen nonszensz", mondta Evans a 14News.comnak. „Megsértették a személyiségi jogaimat. Mindenki ismeri az amerikai alkotmány első kiegészítését a szólásszabadságról, amit most szépen kihajítottak az ablakon. Még azok az arcok is teljesen nonszensznek tartották ezt az egészet, akikkel egy cellában ültem, és még hivatalos személyek is ugyanezt mondták nekem: ők is abszurdnak találták a szituációt, és tudták, hogy egyszerűen ok nélkül vittek be."

A zenekar természetesen szintén meglepődött a történteken, és közleményben szögezték le: semmiféle erőszakos cselekményt nem támogatnak. Evans esetét azonban példátlannak tartják. „Soha nem gondoltam volna, hogy ebben a nagyszerű országban megtörténhet, hogy valakit letartózhatnak azért, mert kitett valahová néhány sort", mondta Gary Holt gitáros. „James Evans simán csak kiposztolt egy szöveget a Facebookra egy általa szeretett zenekartól, és erre bevarrták... A Class Dismissed (A Hate Primer) egy őrült szemszögéből íródott, és semmiféle szempontból sem támogatja ezt a típusú elbaszott viselkedést: a dalt a Seung-Hui Cho által a Virginia Tech iskolában elkövetett mészárlás ihlette, és a Sandy Hook-lövöldözést követően az élő műsorunkból is kiszedtük, mert nem akartunk érzéketlennek tűnni. Mivel néhányan közülünk is szülők, ezek az események természetesen minket is kiakasztanak, hiszen minden apa és anya legszörnyűségesebb rémálmáról van szó. Az élet viszont ugyanúgy nem mindig szép, mint ahogyan a zene sem. És amikor elkezdjük túlreagálni akármelyik zenekar szövegeit, és elkezdünk ilyenek miatt embereket letartóztatni, a paranoia börtönébe zárjuk magunkat, és jó úton haladunk az orwelliánus társadalom megvalósítása felé."

Az Exodus új lemeze, a Blood In Blood Out októberben kerül a boltokba.

 

Hozzászólások 

 
+3 #9 Dead again 2014-09-06 05:49
A következő lemezre erről majd születhet egy fasza Exodus nóta. Vagy már született is (Scar spangled banner).

Amúgy meg no komment az egész . . .
Idézet
 
 
+1 #8 Chaoslady 2014-09-05 22:11
F*sza...
Idézet
 
 
-7 #7 asdasd 2014-09-05 20:48
Idézet - nekem8:
"és jó úton haladunk az orwelliánus társadalom megvalósítása felé"
Holt már kapizsgál valamit, de ez is még csak a felszín...


jóvan, sok lesz már a dráma.
Idézet
 
 
+2 #6 nekem8 2014-09-05 20:34
"és jó úton haladunk az orwelliánus társadalom megvalósítása felé"
Holt már kapizsgál valamit, de ez is még csak a felszín...
Idézet
 
 
+20 #5 necromedve 2014-09-05 09:53
Abba meg bele se merek gondolni, Cannibal Corpse dalszövegért hány nap jár.... Lehet kivégzik az idézőt.
Idézet
 
 
+28 #4 necromedve 2014-09-05 09:51
8 nap alatt az MTV a fénykorában vajon hányszor juttatta el tíz- és százmilliókhoz a gengszter rapperek néha hasonlóan mélyenszántó üzeneteit?
Idézet
 
 
+15 #3 zombee 2014-09-05 07:42
Idézet - Zoli:
Mondjuk a hatóság nem feltétlenül tudta hogy ez egy exodus dalszöveg. Úgy voltak vele inkább legyen valaki bezárva pár napig minthogy vérfürdő legyen. Meg aztán ha az illető mégis elkezdett volna gyilkolászni, akkor mi lett volna?


8 nap alatt lett volna idejük rájönni, de nem sikerült, sőt még egy féléves próbaidőt és pszichológiai vizsgálatot is a nyakába varrtak. Más kérdés, hogy ez pont nem egy jópofa, idéznivaló dalszöveg. Én is szoktam dalszövegeket megosztani, de azok vagy viccesek, vagy gusztustalanok, ilyenfajta erőszakról meggyőződésből sem teszek ki. Exodustól legközelebbre ajánlom a srácnak a Metal Command-ot, abból nem lesz baj. :)
Idézet
 
 
+11 #2 extremeblast 2014-09-05 07:37
Kicsit érthető, Amerikában nagyon komolyan veszik az ilyesmit, ami megint jogos, tudván, hogy ott történt pár hasonló eset.
Idézet
 
 
+11 #1 Zoli 2014-09-05 07:22
Mondjuk a hatóság nem feltétlenül tudta hogy ez egy exodus dalszöveg. Úgy voltak vele inkább legyen valaki bezárva pár napig minthogy vérfürdő legyen. Meg aztán ha az illető mégis elkezdett volna gyilkolászni, akkor mi lett volna?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.