Shock!

május 05.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Nem terveztem ezt klasszikus értelemben vett szólólemeznek, mégis az lett”

Énséges idők címmel megjelent az Ossian gitárosa, Rubcsics Richárd szólólemeze, amelynek kiadását Ricsi 50. születésnapjához időzítették. A tizenkét tételes albumon a gitáros darabok mellett meglepetés tételek is helyet kaptak.

0510rr

Szólóalbummal jelentkezett Rubcsics Richárd, az Ossian gitárosa. Az Énséges idők címet kapott album dalait Ricsi írta, hangszerelte és játszotta fel. A lemezen a négy alapelem (Föld, Víz, Tűz, Levegő) köré épülő négy tételes instrumentális gitárorgia mellett énekes dalok is helyet kaptak, amelyekben szintén ő állt a mikrofon mögé, hogy személyes hangvételű dalszövegeit maga tolmácsolja. Két stíluskaland is szerepel a dalok között, ahol Kodolányi Imola hangját is hallhatjuk, valamint készült egy feldolgozás is, az Autumn Leaves dzsesszklasszikus Rubcsics-féle verziója. Az ossianos zenész- és szerzőtárs, Paksi Endre egy dal- és dalszöveg erejéig vendégeskedik az albumon, ezzel is megünnepelve az idén már huszonöt éves közös munkásságot.

„Ha nincsen a pandémia, valószínűleg ez a lemez sem készül el, vagy legalábbis nem most – mondja Ricsi. – Akkoriban jött egy olyan nálam, hogy alkotni akarok. A koncertek hiánya miatt, amit igazából félre tudok tenni, tehát nem pánikoltam be, csak rám szakadt a szabadidő… elkezdtem hobbiból felgitározgatni ötleteket, meg elővenni tizenhárom éves demókat is. Ráadásul ezeket sem csak a pandémia miatt, hanem mert ekkor fejlesztettem a házistúdiót, szereztem be új számítógépet, effekteket, pluginokat, és ezekkel elkezdtem kísérletezgetni. Ahhoz, hogy próbálgatni tudjam a hangzásokat, valamit fel kellett játszani, így közben elkezdtem alkotni és átnézni a régi ötleteimet. Aztán ez az egész elkezdte kinőni magát… Nagyon élveztem ezt a kirándulást, ezért is lett nagyon eklektikus az album, mert többféle stílus keveredett bennem, amihez éppen kedvem volt. Sőt, még nekiveselkedtem a szövegírásnak is, annyira elvoltam ebben a magánzenélgetésben. Gyakorlatilag magamnak csináltam, mert nekem mindig ez a fontos. Az alkotás részét szeretem a legjobban, akkor nagyon jól érzem magam ezen a Föld bolygón! Introvertált ember vagyok, nagyon szeretem ezt a belső utazgatást, és most volt idő arra, amire egy turné mellett nincsen, sőt, eszembe sem jutna! Ám bármennyire magamnak csinálgattam, rájöttem, akkor van értelme az egésznek, ha nem csak én hallom a végeredményt. Érdekes paradoxon ez, nem? Eldöntöttem, hogy ha már jön ez a kerek évforduló is, tárjuk a végeredményt a világ elé! Nem terveztem ezt klasszikus értelemben vett szólólemeznek, mégis az lett. A megírása és feljátszása közben nagyon érdekes belső utakat tettem meg, amit sosem csináltam korábban, még zavarba is jöttem tőle sokszor.”

rubcsicsrichard_cA lemezre az alábbi dalok kerültek fel:

01. Föld (instrumentális)
02. A Semmiben
03. Peregrinus (instrumentális)
04. Vendég a Múltból (vendég: Paksi Endre)
05. Levegő (instrumentális)
06. Autumn Leaves (instrumentális, feldolgozás)
07. Árnyék (vendég: Kodolányi Imola)
08. Ami elveszett
09. Tűz (instrumentális)
10. Élek
11. Zuhanás (vendég: Kodolányi Imola)
12. Víz (instrumentális)

A lemezről négy szerzemény is meghallgatható.

 

Hozzászólások 

 
#3 Goodbye 2023-06-30 14:12
Nem lett rossz album. Sok hasonló kiadvány gyakran teljesen feleslegesnek érződik. Ez sem váltja meg a világot, de biztos, hogy sokat fogom hallgatni. Örülnék, ha lenne róla kritika az oldalon, ha már a zenekar valamiért mellőzve van.
Idézet
 
 
#2 Carrast 2023-06-30 10:05
fasza!
Idézet
 
 
#1 Vermin 2023-06-30 08:06
A cover vmi g.ciszarul néz ki. Ki csinálta ezt? Egy 12 éves, aki rászabadult a Corel Drawra?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.