Shock!

április 26.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Nem az öregedéstől, hanem a Deep Purple végétől félünk”

Április 7-én, inFinite címmel jelenik meg a Deep Purple új lemeze, amely a jelek szerint akár a zenekar hosszú történetének utolsó albuma is lehet. Ian Paice dobos és Roger Glover basszer bevallotta: kimondottan félnek a csapat nyugdíjazásától.

1203dp

A legutóbb már bevált Bob Ezrin producerrel készítette el új nagylemezét a Deep Purple. A 2013-as Now What?! utódja április elején jelenik meg az earMUSIC gondozásában, inFinite címmel. A csapatnak mindenesetre ez már a hatodik albuma lesz Steve Morse gitárossal, és a negyedik Don Airey billentyűssel, a most bejelentett turné címe pedig The Long Goodbye Tour lesz, ami elég egyértelmű üzenetet hordoz, akárcsak a lemezcím.

„Lesz egy nap a nem túl távoli jövőben, ami az utolsó lesz a zenekar történetében”, szögezte le a Rock Antenne-nek Ian Paice. „Érzelmileg nem olyan egyszerű ez, szóval szerintem egyikünk sem elég bátor ahhoz, hogy előre kijelentse: ekkor és ekkor lesz ez a dátum, de gondolkodunk rajta. Pontosabban nem is gondolkodunk rajta, hanem rájöttünk: minden nappal közeleg az idő, ez elkerülhetetlen. És tudom, hogy mindannyian más érzésekkel kezdünk bele ebbe, de ez a mostani lesz az utolsó nagy világkörüli turnénk. Nem arról van szó, hogy fizikailag megterhelő a dolog, mert könnyen turnézunk, de egy turné két-három év. És ki tudja, hogy két-három év múlva mi lesz a világban, vagy mi lesz velünk? El kell fogadnunk a realitásokat, és azt is, hogy meg kell hoznunk a döntést. Így aztán nincs más hátra, mint mindenfelé eljutni, ahol az emberek látni akarnak bennünket, és a lehetséges legtöbb területet lefedni a koncertekkel. Ami simán beletelhet két és fél vagy akár három évbe is. Ez lehetne a mi hosszú búcsúnk. Ijesztő belegondolni, hogy valamikor a közeljövőben már nem fogjuk ezt csinálni, de végső soron zenészek vagyunk. Ha a Purple úgy dönt, hogy itt a vég, abbahagyom a dobolást? Dehogy. Abbahagyja Roger a dalszerzést? Dehogy. George Harrison készített egy csodálatos lemezt All Things Must Pass címmel, és a must szón van itt a hangsúly. Nem akarod, hogy a dolgok befejeződjenek, de az a természetük, hogy befejeződnek.”

„Úgy gondolom, ez most a búcsúszakasz kezdete”, tette hozzá Glover. „De még nem tudjuk mi sem, pontosan mi fog történni. Személy szerint úgy gondolom, csinálhatnánk még egy lemezt, de majd meglátjuk. Két lemez között általában két-három vagy több év telik el nálunk. Most 71 éves vagyok, és 74-75 leszek a következőnél. Szóval tényleg nem tudom, és ez itt a lényeg: nem tudjuk. Az InFinite és a The Long Goodbye címeket mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja. Mi biztosan nem azt mondjuk, hogy ennek itt most vége van.” „A zene végtelen, a zene halhatatlan”, így Paice. „Ugyanúgy dokumentálja a dolgokat, mint amikor elmész egy múzeumba, és megnézel valamit, amit háromszáz évvel ezelőtt készítettek: örökké ott lesz. A végtelen szó sokféleképpen értelmezhető, de az emberi lények sajnos nem élnek végtelen ideig.” Arra a kérdésre, hogy félnek-e a korosodástól, a dobos egyértelmű választ adott: „Nem. Mi a Deep Purple végétől félünk.” „Ez egy család”, jelentette ki Roger. „Sőt, több annál: ez a sorsunk. Nagyon hosszú ideje osztozunk benne. Nem is tudom elképzelni, milyen lesz az élet a Deep Purple nélkül. A zenekar két életet ad nekünk: egyet az úton, és egyet otthon, a családdal.”

Egy dolog mindenesetre már most is biztos: a The Long Goodbye turnén egyetlen régi zenekari tag sem vesz majd részt, hiszen a Purple mostani felállása egyben a leghosszabb ideje egységes zenekari leosztás, ahol Airey tizenöt évvel ezelőtti csatlakozása óta nem történt változás.

deeppurple_cAz inFinite-re az alábbi dalok kerülnek fel:

01. Time For Bedlam
02. Hip Boots
03. All I've Got Is You
04. One Night In Vegas
05. Get Me Outta Here
06. The Surprising
07. Johnny's Band
08. On Top Of The World
09. Birds Of Prey
10. Roadhouse Blues

A turné tavasszal startol, az őszi brit állomásokon már biztosan a Europe lesz a vendégzenekar. Magyar fellépés most nem várható, de május 17-én, a bécsi Stadthallében már biztosan koncertet ad a zenekar. Ian Gillan november elején Budapesten koncertezett, beszámolónkat itt olvashatod.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.