Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Most már biztos: közeleg az amerikai Big Four turné

Beszédes kép került fel a Metallica hivatalos weboldalára, rajta egy amerikai zászlóval, egy Big Four logós pengetővel és a coming soon felirattal. További részletek egyelőre nem ismeretesek, de mindez egyértelművé teszi: hamarosan az Egyesült Államokban is közösen koncertezik majd a Metallica, a Slayer, a Megadeth és az Anthrax.

A thrash nagy négyese tavaly nyáron, a kelet-európai Sonisphere fesztiválokon állt először közös színpadokon, korábban soha nem játszottak még azonos időben, azonos helyen négyen együtt. A Slayer és a Megadeth 1990-ben már turnézott együtt Európában, ez volt a legendás Clash Of The Titans, aminek következő évi amerikai verzióján már az Anthrax is szerepelt. Dave Mustaine és aktuális zenészei, illetve Tom Arayáék ezután legközelebb 2009-ben játszottak közösen az American Carnage turnén. A Metallica és a Megadeth 1993-ban együtt lépett fel pár európai koncerten – így Budapesten is –, ám Mustaine és a másik zenekar rossz viszonya miatt sem azelőtt, sem utána nem került sor folytatásra. A Metallica és az Anthrax a korai klubozós idők után az 1987-es doningtoni Monsters Of Rock fesztivált leszámítva mindig elkerülték egymást, a Slayer pedig először 1995-ben osztotta meg a színpadot James Hetfieldékkel, méghozzá szintén a Monsters Of Rockon. Utóbbi alkalommal egyébként a headliner Metallica válogatta ki az azévi fellépőket.

Ezek után nem csoda, hogy a négy banda tavalyi közös bulijai rocktörténeti eseménynek számítottak, és a Szófiában felvett élő DVD máris kétszeres platinalemez Amerikában, miután több mint 100 ezer példányban kelt el novemberi megjelenése óta (DVD-k esetében alapvetően 100 ezres eladás jelenti az amerikai platinahatárt, ez azonban dupla kiadvány). A DVD megjelenését követően egyből a Billboard zenei videós listájának első helyén nyitott, hiszen már az első héten 22 ezren szerezték be. A Metallica, a Slayer, a Megadeth és az Anthrax szintén listavezető lett Nagy-Britanniában, Kanadában és Ausztriában, Németországban pedig a negyedik helyet csípték meg. Ausztráliában szintén kétszeres platina a DVD (több mint 30 ezer eladott példány után), míg a németeknél arany fokozatot ért el.

2011-re eddig két Big Four jelenést konfirmáltak hivatalosan, a július 8-ai knebworthi és a július 9-ei francia Sonisphere fesztiválokat. Az Egyesült Államokban a nyár második fele a hagyományosan kiemelt turnészezon, így nem lenne meglepő, ha ekkorra szerveznék le az ottani állomásokat. A Megadeth-re és a Slayerre emellett tavasszal még egy közös európai körút is vár European Carnage címmel, mely április 8-án éri el Budapestet. A Metallica a két Sonisphere bulit leszámítva eddig egy koncertet kötött le erre az évre, szeptemberben a brazíliai Rock In Rión játszanak.

Míg kitisztul a kép, olvasd el, mit írtunk a Big Four DVD-ről, illetve a nagy négyes tavalyi csehországi közös fellépéséről!

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.