Shock!

április 26.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Mit szólnál, ha a barátnőd szex közben, az ágyban sms-ezne?”

Az utóbbi években elég sok zenész adott neki hangot Geoff Tate-től Alan „Nemtheanga” Averillig akár tettekkel, akár szavakkal, hogy utálja a koncert közben a bulikat mobiltelefonnal filmező rajongókat. Karl Sanders, a Nile frontembere most csatlakozott ehhez a körhöz – igaz, egyelőre elsősorban csak egy indulatosabb nyilatkozat formájában.

„Amikor előszeded a mobiltelefonodat vagy a fényképezőgépedet vagy akármidet, és azzal foglalkozol, hogy felvedd a látottakat, nem vagy részese a shownak, nem vagy részese az élménynek”, mondta Karl a Metal Waninak. „Amikor az emberek tényleges részesei a koncertnek, akkor a zenekart hallgatod és nézed, rázod az öklödet, headbangelsz, zúzol, egyszerűen ott vagy – részese vagy egy ritka közösségi élménynek. Mindannyian ugyanarra az energiára figyelünk, és ez ebben a fantasztikus: ez az energia érezhető, tényleg valóságos, és a zenekar meg a rajongói egyesülnek, együtt vannak. Amikor ehelyett lent az emberek sms-ezgetnek, felveszik a koncertet vagy valami ilyesmi, egy csodálatos élő élményt hagynak ki, amelynek a részesei lehetnének. Nekem pedig rosszul esik ez, és el is bátortalanít. Mit szólnál, ha a barátnőd szex közben, az ágyban sms-ezne?”

Sanders elárulta: a legjobban az idegesíti, ha valaki közvetlenül az arcába nyomja a telefont a bulikon. „Az ilyesmi annyira zavar, hogy el is szedem tőlük a telefont, ha közvetlenül előttem csinálják. Ha odanyomnak a pofámba egy telefont vagy kamerát vagy fényképezőgépet, azt mondom: baszd meg, menj el, menj hátra hat métert. Az a hely ugyanis valaki olyasvalakié, aki tényleg jelen akar lenni a koncerten, aki részt akar venni rajta. Ha sms-ezel ott vagy ilyesmi, ellopod attól a rajongótól azt a helyet, ahonnan élvezhetné a zenét.”

 

Hozzászólások 

 
#18 xdespisedkidx 2014-02-21 10:59
Idézet - PowerMarkt:
Az okostelefonos időszak előtt is kibírták valahogy évtizedekig az emberek saját fotók/videók nélkül, amit úgysem néztek meg utána sohasem. Ja! Magukban őrizték az emlékeket!


Nem, nem bírták ki! Ezért is van több 100 dvd-m a Panterától! :D Régen is rögzítették a koncerteket, csak ugye akkor még minidv, vhsc, hi8, d8 kamerákkal a közönségből. Pont az okostelefonok tették tönkre a "bootlegelést" és magát a gyűjtögetést sajnos.
Idézet
 
 
+1 #17 Zoli 2014-02-20 20:08
Más ha mondjuk a pecsában, messziról készül a fotó/video, vagy egy kis klubban nyomja valaki a zenész arcába, ez tényleg zavaró lehet. Néhány fotót lehet csinálni, de végig tartani a készüléket...Tényleg olyan mintha ott se lenne az ember.
Sokkal értelmesebb a koncert utáni, zenésszel készült fotó, az tényleg örök emlék lehet.
Idézet
 
 
-3 #16 Brock Samson 2014-02-20 20:03
Akkor a kovetkezo Nile koncertre viszek allvanyt, vasznat meg festekeket es az elso sorbol fogom oket lefesteni!

Amugy meg mindenki hadd dontse el sajat maga, hogy mikent szeretne egy elmenyt megorokiteni. Annak nem sok ertelmet latom hogy egy teljes eloadast levideozzak, de par jelenetecske meg kep siman elfer.
Ezzel az erovel a csaladi unnepeken se fotozzon senki, mert ugy is emlekeiben oriz minden pillanatot...
Idézet
 
 
-1 #15 RobertThorn 2014-02-20 16:25
Évtizedekkel/évszázadokkal ezelőtt is pontosan ugyanígy boldog és boldogtalan rögzítette volna az emléknek valót, ha lett volna rá lehetősége.
Idézet
 
 
+4 #14 PowerMarkt 2014-02-20 11:32
Az okostelefonos időszak előtt is kibírták valahogy évtizedekig az emberek saját fotók/videók nélkül, amit úgysem néztek meg utána sohasem. Ja! Magukban őrizték az emlékeket!
Idézet
 
 
-1 #13 kmaker 2014-02-20 09:56
Nincs igazi ennek a palinak, és azoknak se akik egyetértenek vele.
Ma már koncert dvd-k, bluray-ek nem nagyon jönnek ki, évente 40-50, és akkor lehet sokat mondtam..
És többek között ezért is akarja a szerencsétlen rajongó felvenni a koncertet, mert meg szeretné tartani magának valamilyen rögzített formában. Másrészt meg mennyi az esély, hogy ha ki is ad egy banda az adott turnéról egy koncert dvd-t, akkor pont a mobiltelefonos rajongó városában lezajlott koncert lesz az?
Amiken voltam koncerteken, csak egy alkalommal szóltak, hogy nem lenne szabad bevinni telefont (de végül ők is megengedték, mert megmondtam nekik, hogy a netre se tenném fel, csak magamnak szeretném megtartani).
Egyébként meg igen. Ha már fizettem a koncertért (ami manapság még egy kis banda esetén se túl olcsó), akkor hadd csináljak már azt a koncert alatt, amit akarok...
Idézet
 
 
+1 #12 G Raw 2014-02-20 09:29
mondjuk az manapság már nem állja meg a helyét, hogy szar lesz a minőség, pl. a Lumia 1020-asommal torzításmentes, tűéles képet készítek koncerten magamról és a haverokról, ahogy éppen őrjöngünk... nekem ezeket akárhányszor visszanézem, meg is adja a löketet a következő koncerthez, novarockhoz, akármihez, tehát ne buziskodjon ez a sznobbá vált pöcs :) főleg ne magyarázzon
Idézet
 
 
+1 #11 dr. justice 2014-02-19 22:40
Én szoktam fotózni, szeretem nézegetni és mutogatni a rossz minőségű, szaros kis fényképeimet. Szerintem egyébként az fényképez és az videózik, aki rajongó, pláne egy rétegzenét játszó zenekar koncertjén. Rendben van, hogy úgy kell csinálni, hogy mást ne zavarjak vele, de nem szeretem, ha meg akarják szabni nekem, hogy én hogyan élvezzem a zenét.
Idézet
 
 
+3 #10 Nazgul 2014-02-19 20:28
Jóskagyerek te hülye vagy:D
Idézet
 
 
+3 #9 Gabe von Buddah 2014-02-19 17:11
Azért jó, ha mindenki videózik a koncerteken, mert így akármelyik banda, akármelyik tagja, besz*rik, beh*gyozik, összehányja magát, rinya verekedést kezdeményez, elájul vagy kilógatja a farkát a színpadon, akkor 10 perc múlva lehet rá nyáladzani a tyúbon (igen, irónia volt). Engem egyébként személy szerint csak akkor zavar az ilyesmi, ha kifejezetten az atmoszféra ellen hat (pl. Sunn O)))-n elég nagy taplóság volt bejátszani az első sorban),
Idézet
 
 
+3 #8 RobertThorn 2014-02-19 16:10
És még annyit, hogy valahogy inkább úgy kéne kezelni ezt az egészet a zenész uraknak, mint ahogy a korábban említett Adrenaline Mob-os fószer teszi..
Idézet
 
 
+11 #7 RobertThorn 2014-02-19 16:09
Tény és való, hogy a mobilos felvételek 90%-a köpedelem minőségű, képet és hangot tekintve egyaránt. Szintén macera vele, hogy amíg az ember ilyet csinál, addig valóban inkább kameraállványké nt van jelen a koncerten és nem - a klasszikus értelemben vett - rajongóként.
De ez ellen kikelni szerintem inkább az ostobaság/picsogás/sznobság kategóriába tartozó mozzanat sem mint jogos panasz.
Meg kell érteni, hogy az ember rendszerint nem véletlenül akar dokumentálni a maga számára fontos eseményeket, mint például sportesemények, ezeréves cimborákkal való találkozás, utazás, születésnapi bulik, esküvők, és igen, rengeteg ember számára akár egy rég várt koncert is ide tartozhat. És egy kép/videó sokkal konkrétabban tud részleteket visszaadni, mint az emlékezet (ahol bizonyos dolgokra egyszer így emlékszünk vissza, máskor meg máshogyan.). Ha pedig erre már megvan a lehetőség, akkor ugyan miért ne tehetnék meg?
Igen, a videó, mint olyan rendszerint nem képes a nagybetűs Hangulatot rögzíteni, így pl. ritkán alkalmas arra, hogy mondjuk Géza megmutassa a koncertről lemaradó Bélának, hogy 'nesze, ilyen volt, érezd át', viszont magának Gézának később kurva erős impulzust adhat a saját videója visszanézése.
Persze az tényleg más tészta, amikor valaki ezt a dolgot úgy intézi, hogy, koncert elején bemegy a terembe, megáll középen mint a cövek, kamera elő, és amíg az utolsó hang le nem cseng, addig úgy tartja és majd csak azután kapcsolja ki. Így tényleg nem lehet a koncertet élvezni. Meg az is hülye, aki már a zenész előadását konkrétan akadályozza a nyamvadt kamerájával.
De hogy kétségbe vonni a rajongóságát annak, aki pl. egy (akár teljes) számot rögzít, az szerintem taplóság.
Akkor Sanders úr zavarja ki a koncertfotósoka t is. Ők is a fasznak matatnak a hülye gépükkel, ahelyett, hogy élveznék azt a dalt, amit éppen hallanak, nem?
Idézet
 
 
+9 #6 carrast 2014-02-19 14:53
én soha nem fotózom/kamerézáom. minek? én az élményért vagyok ott, nem azért hogy baszakodjak egy kütyüvel, és otthon újra megnézzem sokkal rosszabb hanggal, 1024*720as felbontásban, miközben valószínűleg a kezem is bemozgott...
Idézet
 
 
+6 #5 bpeter 2014-02-19 14:51
Én személy szerint szoktam 20-30 képet készíteni magamnak a bulikról, amiből készül kb. 5-6 jó. Örök élményt nyújtanak, amikor nézem, és kb. összesen 3-4 percet vesz el a koncertből (se). Sose vakuzok, hogy nehogy valakit megzavarjon véletlen, és közvetlen közelről se szoktam. De ellenpélda, hogy pl. Adrenaline Mob-on Mike Orlando meglátta, hogy fényképezek, az első sorból, (volt árok, tehát nem közvetlen közelről) és fél percig beállt pózolni. :)
Idézet
 
 
+11 #4 Jóskaaa 2014-02-19 14:47
Nem lenne ekkora szám, ha a zenekaromat egy konyhai robotgépről neveztem volna el!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.