Shock!

április 26.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt Paul O’Neill, a Trans-Siberian Orchestra és a modern Savatage agya

0406paulHatalmas veszteség érte a Trans-Siberian Orchestrát és a Savatage-t: hosszas betegség után, 61 éves korában elhunyt Paul O'Neill, a zenekarok háttérben alkotó agytrösztje, producere és zeneszerzője.

Szűkszavú üzenetben jelentette be a Trans-Siberian Orchestra, hogy elveszítette koncepciójának kiötlőjét és egyben vezetőjét. „Megtörve tudatjuk veletek a szörnyű hírt: krónikus betegség következtében elhunyt Paul O'Neill. A barátunk és a vezetőnk is volt egyben, igazán kreatív ember és önzetlen lélek. Óriási, szavakkal le sem írható veszteség mindez számunkra. Most mindenkit arra kérünk, hogy tartsa tiszteletben Paul családjának gyászát, hamarosan bővebb közlendőnk is lesz a történtekről."

Paul O'Neill a '70-es években kezdte zenei pályafutását, és kevésbé sikeres formációkkal éppúgy játszott, mint ahogy a másik oldalba is belekóstolt menedzserként és producerként. Karrierjének fordulópontja ugyanakkor 1987-ben érkezett el, amikor először dolgozott közösen a floridai Savatage legénységével, ahová a következő évek során nagyon alaposan bedolgozta magát: gyakorlatilag a zenekar másik kreatív motorja lett Jon Oliva énekes/billentyűs mellett állandó producerként és dalszerzőként. Az 1989-es Gutter Ballet musicalesebb megközelítése már javarészt az ő hatását tükrözte, akárcsak az 1991-es Streets konceptalbum sztorija, amelyet gyakorlatilag ő talált ki egyszemélyben. Miközben a Savatage csúcsra járatta a musicales metalvonalat, O'Neill rádöbbent, hogy ez az irány másképp is kiaknázható, így a '90-es évek közepén Jon Olivával közösen létrehozták a Trans-Siberian Orchestrát. Utóbbi formáció aztán stabilan az elmúlt húsz év egyik legsikeresebb rockprodukciójává és koncertattrakciójává fejlődött Észak-Amerikában, az évek során több mint 10 millió lemezt és legalább ugyanennyi koncertjegyet adtak el.

Mivel O'Neill a Trans-Siberian Orchestra fő agytrösztje volt, egyelőre nem tudni, hogyan megy tovább nélküle a különleges formáció, mint ahogy az sem világos, miként befolyásolja majd a tragédia a két éve, Wackenben újjáéledt Savatage esetleges további koncertjeit a jövőben.

 

Hozzászólások 

 
+24 #2 BahnScorper 2017-04-06 10:47
Nemcsak a Sava +1-ik tagjaként fog hiányozni, hanem egy igazi jó emberként is. Soha nem felejtem el, amikor egy TSO-koncert után találkozhattam vele, és annyira megérintette, hogy az egész életművét odavittem neki aláiratni, hogy egy csomó merch-cuccot adott ajándékba. (Ráadásul nemcsak nekem.)

Viszlát Paul, keresd meg Crisst odafent, és csináljátok tovább az égiek örömére...
Idézet
 
 
+9 #1 Gurgi 2017-04-06 09:35
R.I.P., hatalmas zenéket írtál, hiányozni fogsz!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.