Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt Lemmy

1229lemmyMindössze néhány nappal hetvenedik születésnapja után elhunyt Lemmy Kilmister. A Motörhead legendás énekes/basszusgitárosát egy különösen agresszív rákfajta vitte el, miután az elmúlt két évben folyamatos egészségügyi problémákkal küzdött. A hírt a zenekar is megerősítette, de még úgy is nehéz elhinni, hogy mindenki tudta: előbb-utóbb bekövetkezhet. Lemmy személyében a rockműfaj egyik leghatalmasabb, egészen az utóbbi időkig sebezhetetlennek hitt ikonja távozott, aki nélkül garantáltan teljesen másképp nézne ki a színtér – nélküle pedig szintén biztosan sosem lesz már ugyanolyan.

„Nem könnyű kimondani ezt… Hatalmas, csodálatos barátunk, Lemmy ma elhunyt egy különösen agresszív rákfajtával vívott rövid csatát követően”, áll a Motörhead két tagja, Phil Campbell gitáros és Mikkey Dee dobos közleményében. „December 26-án értesült a betegségéről, és családja, illetve kedvenc videójátéka társaságában töltötte ezeket a napokat, amelyet a Rainbow bárból szállítottak át hozzá. Nem tudjuk kifejezni azt a sokkot és szomorúságot, ami ért bennünket, erre nincsenek szavak. Többet is mondunk majd a következő napokban, de most csak annyit kérünk: rakjátok be a Motörheadet hangosan, a Hawkwindet hangosan, játsszátok Lemmy zenéjét HANGOSAN. Igyatok egyet vagy egy párat. Meséljetek róla sztorikat. Ünnepeljétek ennek az imádnivaló, fantasztikus embernek az életét, aki önmaga is olyannyira ünnepelte azt. Pontosan ezt szeretné ő is. Ian Lemmy Kilmister, 1945-2015. Born to lose, lived to win.”

Lemmy Ian Fraser Kilmister néven született 1945. december 24-én, az angliai Stoke-on-Trentben. Pályáját a The Rocking Vicars nevű saját formáció után Jimi Hendrix csapatának roadjaként kezdte, majd a Hawkwind basszereként folytatta, és végül a ’70-es évek közepén alapította meg a Motörheadet, amellyel minden túlzás nélkül stílust teremtett, és olyan lemezeket tett le az asztalra, mint az 1979-es Overkill, a szintén 1979-es Bomber, az 1980-as Ace Of Spades, az 1991-es 1916 vagy az 1993-as Bastards. Soha, egyetlen pillanatra sem állt le a munkával, és karrierje legutolsó szakaszában is kiemelkedően jó albumokat készített, amelyek közül a legutóbbi idén jelent meg Bad Magic címmel. Életéről Fehércsíkláz című könyvében osztotta meg a legérdekesebb sztorikat, amely néhány évvel ezelőtt magyarul is megjelent.

Lemmy ugyanakkor az utóbbi két évben legalább annyira rendszeresen került be a hírekbe egészségügyi zűrjei nyomán, mint a zene miatt: első lépésben pacemakert ültettek be a szívébe, és orvosai is rendszeresen kérték tőle, hogy mérsékelje legendásan rock’n’rollos életvitelét. Ez félig-meddig bevallottan sikerült is neki, ám idén is több alkalommal kellett koncerteket lemondania, illetve félbeszakítania, ugyanakkor állítása szerint nagyon idegesítette, amikor arról kérdezgették, nem kellene-e inkább pihennie. „Játszani fogunk, ameddig képes vagyok bot nélkül kisétálni a színpadra. De még akkor is, ha már csak bottal fogom tudni megtenni ezt", mondta egy nyáron adott interjújában. Régi zenésztársa, Phil Taylor dobos novemberben hunyt el, így a legismertebb Motörhead-felállás három oszlopa közül két hónapon belül kettő is elment, már csak Eddie Clarke gitáros van életben a klasszikus trióból.

Lemmy hosszú pályafutása során számtalanszor koncertezett Magyarországon is, legutóbb idén nyáron, a soproni VOLT Fesztiválon játszott zenekarával – nem könnyű leírni, de sajnos ez volt a legutolsó alkalom. A Motörhead főnökéről a következő napokban mi is megemlékezünk.

 

Hozzászólások 

 
+8 #36 chino the hero 2015-12-30 20:03
Ez is egy szar év volt, megint itt hagyott minket csomó egyéniség, olyan emberek, akik a saját műfajukban mind maradandót, örök érvényűt alkottak: elment Edgar Froese (Tangerine Dream), Scott Weiland (Stone Temple Pilots, Velvet Revolver), Benkó Sándor (Benkó Dixieland Band), John Bradbury (The Specials)...és Lemmy. Aggasztó ezzel szembesülni, hogy sorra mennek el a nagy öregek és nem jön senki a helyükre, nem viszi tovább senki a lángot. R.I.P.
Idézet
 
 
+3 #35 norbonc 2015-12-29 23:04
Idézet - trollmagnet:
Én komolyan azt hittem, hogy ha már kihúzta 70 évig, akkor még legalább 10 évig velünk marad....

Ki merem jelenteni, hogy a Motörhead volt az első olyan banda amelyik valóban nehézfémet játszott

Legyen neked könnyű a föld, Lemmy!

Én is ezt hittem :(
Idézet
 
 
+6 #34 Matney 2015-12-29 21:06
Megosztanék egy kis történetet, ami mindig eszembe jut Lemmy kapcsán.

Az előző munkahelyemen volt egy nagyon jófej kollégám, aki maga is szerette a rockzenét (sőt, művelte is, nem is akárhogy). Járt be a céghez egy Emi becenevű hölgy, akitől (már nem emlékszem pontosan, talán) színházjegyet lehetett venni. Az érkezését előre megírták, de a főosztályvezető titkára ettől függetlenül végigment a folyosón és minden irodába beszólt:
- Itt van Emi!
Mikor elment, odafordultam a kollégámhoz:
- Azért mekkora lenne már, ha Lemmy jött volna!
Mire ő:
- Elhiheted, akkor én se ülnék itt így...
Idézet
 
 
+6 #33 rockersoul 2015-12-29 20:52
Miután kicsit felocsúdtam a döbbenettől, a sokktól, sosem csináltam még ilyet, de számomra ő meghatározó példaképpé vált,ezért a face-men írtam egy rövid emlékezést róla:

Nyugodj Békében Lemmy!

Ha nem vagy, nem használok torzítót a basszushoz, és ez a te érdemed!
Nem tudom meg soha, hogy mi az a kirobbanóan, dübörgő, pörgős, tele energiával játszott zene Rock 'N Rollba mártva! Azt a kitartást, alázatot sem ismerhettük volna meg,ahogyan foggal-körömmel ragaszkodtál a zenédhez, úgy, ahogyan ti szerettétek játszani és nem úgy ahogy elvárta volna bármiféle trend! Tényleg egy már életében hiteles Legenda hagyott itt minket! Aki nélkül szegényebb lesz a Zene! A betonszaggató basszushangzásá ról nem is beszélve!
Idézet
 
 
+12 #32 norbonc 2015-12-29 20:16
Hát ez is elérkezett....:(
Érdekes....soha nem voltam Motörhead rajongó,csak egy-két számukat hallottam.Mégis,mindig szívesen olvastam interjúkat Lemmyvel.Hiteles,őszinte arc volt,azt gondolom.Mindig csodálkozom,hog y egyáltalán ennyi ideig élt...csakúgy,mint a hozzá hasonló életmódot folytató,hasonl ó korú rocksztárok.Mert Ő igazi rocksztár volt.Ő volt A rocksztár.Nem csak ő halt meg,hanem egy korszak is soványabb lett.........
Idézet
 
 
+6 #31 trollmagnet 2015-12-29 18:25
Én komolyan azt hittem, hogy ha már kihúzta 70 évig, akkor még legalább 10 évig velünk marad....

Ki merem jelenteni, hogy a Motörhead volt az első olyan banda amelyik valóban nehézfémet játszott

Legyen neked könnyű a föld, Lemmy!
Idézet
 
 
+8 #30 kaffer 2015-12-29 18:03
Van még itthon egy kis Jack.. :(
Isten veled Öreg harcos !

https://www.youtube.com/watch?v=8VXy4Z6IkWQ
Idézet
 
 
+8 #29 Aklb 2015-12-29 17:50
Everything Louder than Everyone Else... köszi mindent, Lemmy!
Idézet
 
 
+22 #28 queensryche999 2015-12-29 17:04
Bazmeg... erre hazajönni... rendesen szar érzés, fiziológiailag is megvolt a pillanat, amikor megláttam a címlapot. Ilyen azért ritkán van egy-egy halálhírnél. (Persze mondhatnám, hogy minden zenész halála megrendít, de minek hazudjak.) Sejteni lehetett, hogy az utóbbi idők állapota nem fog már jelentősen javulni, de erre a hírre szerintem még Lemmy kapcsán sem számított senki, legalábbis ilyen hamar nem.

Közhely, de igaz: halálával végérvényesen és megmásíthatatla nul lezárult egy fejezet a könnyűzenében. Nem csak a zenére gondolok. Lemmy (és kortársai) távozásával el fog tűnni az általuk képviselt hozzáállás zenéhez-élethez. Nem, nem a sex & drugs & r&r-ra gondolok, bár nyilván része volt ez is, hanem a klasszikus értelemben vett "rockzenész" fogalmára. A háttérre, a fokról fokra való építkezésre, a hatásra, amit a fiatalabb generáció zenészeire és rajongóira tett.

Viszlát, Lemmy!
Idézet
 
 
+10 #27 Zsolti 2015-12-29 16:48
Nekem az Another Perfect Day és a Kiss Of Death jelentette a Motörheadet. Nagyon szomorú vagyok, egy kicsit már megint meghalt a rock and roll. :(
Idézet
 
 
+18 #26 shmonsta 2015-12-29 14:59
Idézet - zoli:
Nem akarom elhinni! Azt hiszem csinálok egy motörhead szilvesztert: hallgatjuk a lemezeket és jól berúgunk.
Köszönöm a 3 koncertet amikor láthattalak, hallhattalak élőben is. Maradnak a lemezek a polcon, melyek sosem lesznek eladva. R.I.P.


Én is ilyen szilvesztert tervezek csak alkohol nélkül :)

Az itteni kommentekből is szépen látszik, hogy milyen figura volt. Többen is írjátok, hogy nem vagytok rajongók, nem nagyon hallgatjátok a zenéjét, de még nektek is volt valami érdekes, szimpatikus ebben a mókás fickóban. Ettől volt ő különleges, hogy még azok is mosolyogtak az említésére, akik egy számot sem ismertek tőle.
Idézet
 
 
+8 #25 cápaidomár 2015-12-29 14:52
Új időszámítás kezdődik, ez kétségtelen. Legyen Neki könnyű a föld!
Idézet
 
 
+10 #24 Erő 2015-12-29 14:49
'God was never on your side!'
A legnagyobb tanító voltál és maradsz!
Nyugodj Békében!
Idézet
 
 
+14 #23 Venomádi 2015-12-29 14:34
Megfogadtam, hogy amikor eljön ez a nap, az öreg tiszteletére beszerzek egy Rickenbackert. Most jól kibasztál velem! Más szavaim egyelőre nem igazán vannak. Rest in Power!
Idézet
 
 
+6 #22 rockersoul 2015-12-29 13:47
Aztakurva! Hát ez elég hidegzuhany most!

Én meg nem értettem vagy nem akartam felfogni mit RIP-eznek face-n meg az egyik hangszeres csoportban a srác képe ' Lemmyiből ennyi maradt meg nekem, az emléke és az erősítője' ,

most feljövök shockra és látom a cikket.. de még mindig nem fogom fel, még el sem olvastam, csak egyből ide a kommentek közé,hogy leírjam mit érzek

ha nem lettél volna, biztos nem használok torzítót a basszushoz...és ez a te érdemed!


Nyugodj békében!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.