Shock!

március 01.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt David Crosby

Elhunyt David Crosby. A The Byrds és a Crosby, Stills & Nash – majd Crosby, Stills, Nash & Young – alapembere 81 éves volt.

0120crosby

Meghalt David Crosby, a '60-as évek ikonikus dalszerzője és előadója, aki a hard rock színtérre is nagyon komoly megtermékenyítő hatást gyakorolt olyan zenekarai révén, mint a The Byrds és a Crosby, Stills & Nash, amely később Crosby, Stills, Nash & Youngként működött. „Tudom, mindenki azzal foglalkozott, mennyire hullámzó volt a kapcsolatunk, de Davidnek és nekem is mindig a közösen alkotott zene, a közösen felfedezett hangzás és a sok év alatt kialakult mély barátság számított – tette közzé egykori zenésztársa, Graham Nash. – David sem az életben, sem a zenében nem ismert félelmet. Óriási ürességet hagy maga után a világban emberként és tehetségként is. Mindig kimondta, amit gondolt és érzett, szenvedélyes természete pedig átszűrődött a csodálatos zenéjén. Hihetetlen örökséget hagyott maga után, és ez a legfontosabb."

A nyers modoráról és megosztó nyilatkozatairól is ismert zenész nyolc hónappal ezelőtt jelentette be, hogy felhagy a koncertezéssel. „Már túl öreg vagyok hozzá, nincs meg hozzá a kitartásom, az erőm – mondta akkor. – Viszont ijesztő tempóban dolgozom a lemezeken. 80 éves vagyok, szóval most már nincs sok időm hátra, ez sajnos így működik... Szóval megpróbálok a tőlem telhető lehetséges legtöbb és legjobb zenével előállni." Később ugyanakkor visszakozott, és decemberben úgy fogalmazott: szívesen színpadra állna ismét. Ez most már nem fog megvalósulni.

Crosbyt felesége, Jan és fia, Django gyászolja.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.