Shock!

április 16.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt Clive Burr

0313cliveNéhány nappal 56. születésnapja után, álmában elhunyt Clive Burr, az Iron Maiden első korszakának feledhetetlen, összekeverhetetlen stílusú dobosa. Burr évek óta szenvedett a sclerosis multiplextől. A Maiden tagjait mélyen lesújtotta a halálhír.

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy múlt éjszaka elhunyt Clive Burr", áll az Iron Maiden közleményében. „Évek óta rossz egészségi állapotban volt, miután sclerosis multiplexet diagnosztizáltak nála. Békében, álmában hunyt el otthonában."

„Szörnyen szomorú hírek ezek", kommentálta a gyászhírt Steve Harris. „Clive nagyon régi barátja volt mindnyájunknak. Csodálatos ember és fantasztikus dobos volt, aki igen komoly értékekkel gazdagította a Maident a korai években, amikor elkezdtük a pályánkat. Mindenki számára szomorú nap ez a zenekarban és a hozzá közel állók körében." „Nagyszerű ember volt, olyan személyiség, aki mindent maximális mértékben megélt", mondja Bruce Dickinson. „Még betegsége legsötétebb napjaiban sem vesztette el soha a humorérzékét."

0313cliveburrAz 1957. március 8-án született Burr előzőleg a Samsonban dobolt (később Dickinson is innen érkezett a Maidenbe), majd 1979-ben lépett be Harrisékhez, és a banda első három albumán az ő játéka volt hallható. A zenekart sztárrá tevő The Number Of The Beast turnéi után azonban elváltak útjai a Maidenétől, aminek elsősorban a túlzásba vitt alkoholfogyasztás volt az oka. Burr utána egy ideig játszott a francia Trustban (maidenes utódja, Nicko McBrain korábbi posztján), majd voltak visszatérési kísérletei például a Gogmagogban Paul Di'Annóval vagy a Desperadóban Dee Sniderrel, ám ilyen vagy olyan okok miatt ezek mind lyukra futottak. Burrnél a '90-es évek végén diagnosztizáltak sclerosis multiplexet, ami később tolószékbe is kényszerítette. Közreműködésével 2004-ben egy Clive Aid nevű alap is létrejött súlyosan beteg zenészek megsegítésére. Clive-ot maga a Maiden is ott segítette, ahol tudta, 2005-ben például egy londoni jótékonysági koncertet is adtak a Hammersmith Apollóban, ahol a tolószékes Burr is felment a színpadra egykori társaihoz.

Noha Burr csak rövid ideig dobolt a zenekarban, az ősrajongók számára mindvégig ő maradt „A" Maiden ütős. „Clive a legjobb dobos, aki csak játszott a zenekarban", mondta róla egy interjúban pár éve Dickinson is. „Ezzel nem Nicko érdemeit akarom kisebbíteni, mert technikailag ő sokkal jobb dobos Clive-nál. Egyszerűen csak annyi, hogy Clive játékában félelmetes érzés rejlett, amit nem lehet tanulni. Nagyon sajnálom, hogy nem adtunk neki több időt arra, hogy összeszedje magát."

 

Hozzászólások 

 
+3 #5 Schill Gábor 2013-03-15 12:07
Az ő dobolása nekem mindig hiányzott a bandából '82 után, pedig '88-ig így is csak klasszikus lemezeket bírtak csinálni. De nem volt ott az a vad őserő a dobok mögött...
Idézet
 
 
+2 #4 tschaby 2013-03-14 09:40
Idézet - Equinox:
Szegény. Meghallgattam az emlékére az első Maident. Időtálló, örök darab.

Nyugodjon békében!

Én a The Number Of The Beast-tel és a Beast over Hammersmith-szel emlékeztem! Nyugodjon békében!
Idézet
 
 
+7 #3 Equinox 2013-03-13 22:23
Szegény. Meghallgattam az emlékére az első Maident. Időtálló, örök darab.

Nyugodjon békében!
Idézet
 
 
+5 #2 Chris92 2013-03-13 18:52
Nyugodjék békében.
Idézet
 
 
+8 #1 SwedenIsHeaven 2013-03-13 17:41
„Clive a legjobb dobos, aki csak játszott a zenekarban", mondta róla egy interjúban pár éve Dickinson is. „
És milyen igaza volt.
Nyugodj békében.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.