Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt Burke Shelley, a Budgie frontembere

71 éves korában elhunyt Burke Shelley. A kultikus walesi Budgie énekes/basszere zenekarok egész generációjára gyakorolt felbecsülhetetlen hatást.

0112burke

A cardiffi kórházban elhunyt John Burke Shelley, a Budgie frontembere. A 71 éves zenész az utóbbi években számos egészségügyi problémával küzdött: régóta kezelték aorta-aneurizmával, de a Stickler-szindróma nevű genetikai betegség is kínozta.

A Budgie ma már nem számít különösebben ismert vagy felkapott névnek, és régen is inkább kultikus státuszban dolgoztak, de a '60-as évek végén alakult zenekar a későbbi hard rock és heavy metal színtér legkonkrétabb előfutárai közé tartozott: olyanokra gyakoroltak alapvető hatást, mint a Van Halen, az Iron Maiden vagy a Mercyful Fate. A legnagyobb reflektorfényt azonban mégis akkor kapták, amikor a Metallica a '80-as években két dalukat, a Breadfant és a Crash Course In Brain Surgeryt is feldolgozta – ezek egyébként nagyjából akkortájt váltak ismertté, amikor a Budgie először feloszlott. Később kétszer is újjáalakultak, először a '90-es évek derekán, majd az évtized végén, de ekkoriban már elsősorban csak a koncertezésre fókuszáltak: az 1982-es Deliver Us From Evil után mindössze egyetlen stúdiólemezük jelent meg, a 2006-os You're All Living In Cuckooland. Végleges leállásukhoz ugyanakkor csak Shelley egy 2010-es, rosszul elsült műtétje vezetett el: a frontembert ekkor említett aortaproblémái miatt operálták, és közben megsérült a rekeszizma, így nem tudott tovább megfelelően énekelni.

Burke-öt négy gyermeke gyászolja.

 

Hozzászólások 

 
#4 Venomádi 2022-01-12 23:48
Köszönöm a megemlékezést. Hatalmas kedvenc. Bizony simán állta a sarat az említett zenekarokkal. Méltatlanul elsikkadtak, simán megalapoztak a grunge-nak ők is. Nálam ez az egyik "lakatlanszigete s" banda a nem túl sok közül.
Idézet
 
 
#3 Metal Priest 2022-01-12 22:53
Először is egy óriási köszönet a Metallicanak a Breadfan és a Crash Course feldolgozásoker t. Nélkülük nem sokan ismernék a Budgie-t manapság. Ma hallgatom a Never Turn Your Back és az In For The Kill albumokat Burke emlékére, Úristen mekkora zene! Kriminalisan alulértékelt banda ez a Budgie, megérdemelték volna, hogy olyan híresek lennének, mint a Led Zep, Purple vagy a Rush. R.I.P. Burke.
Idézet
 
 
#2 Equinox 2022-01-12 22:33
Szegény. Pont vagy egy hete hallgattam Budgie-t, az In for the KIll című albumot. Az első 5 művök kult klasszikus szerintem
Idézet
 
 
#1 Szikula Gellért 2022-01-12 07:57
R.I.P.
Az 1973-ban kiadott Never Turn Your Back on a Friend lemezükkel ismertem a bandát. Az a lemez még ma is a kedvenceim között van.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.