Shock!

március 28.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt az okkult rock egyik előfutárának alapítója

0815allen66 éves korában, augusztus 14-én tüdőproblémákból kifolyólag elhunyt Allen Lanier, a Blue Öyster Cult alapító billentyűs/gitárosa. Lanier 1967-től játszott a zenekarban, és ugyan 2006 óta visszavonult az aktív turnézástól, de tavaly novemberben, New Yorkban ismét színpadon állt az amerikai ősrocker csapattal egy negyvenéves jubileumi koncerten.

„Szörnyű híreink vannak: elveszítettük barátunkat és zenésztársunkat, Allen Laniert. Allen krónikus obstruktív tüdőbetegség szövődményeinek következtében hunyt el. Felesége, Dory, nővére, Mary Anne és édesanyja, Martha gyászolja. Noha 2006-ban visszavonult a turnézástól, múlt novemberben visszatért a színpadra hozzánk, amely végül az utolsó megmozdulása is volt a csapattal, amikor a negyvenéves fennállásunkat ünneplő koncerten ő is fellépett New Yorkban. Ne féld a kaszást, te drága ember. Nagyon szeretünk, és hiányozni fogsz."

„Elhunyt nagyszerű barátom, Allen Lanier", áll Eric Bloom énekes nyilatkozatában. „Nagyon hiányzik majd, noha egy ideje már nem beszéltünk. Zenészként, gondolkodóként egyaránt roppant tehetséges volt. Falta a könyveket minden témában, főleg a vallások összehasonlítása érdekelte. Éveken át együtt utaztunk, a korai időkben mindig közös szobám volt vele. Együtt buliztunk, nevettünk, zenéltünk. Minden Blue Öyster Cult rajongó és zenész gyászolni fogja őt. Végül a dohányzás legyűrte őt... Allen volt az, aki annak idején hallotta a főiskolai zenekarom felvételeit, és azt javasolta, hogy kapjak egy esélyt énekesként 1968-ban. Rengeteg nagyszerű emléket őrzök róla az utóbbi több mint negyven évből. Talán éppen most is egy dalt játszik odafent Jim Carroll-lal..."

A pszichedelikus beütésű hard rock muzsikájáról, okkult érdeklődéséről ismert New York-i Blue Öyster Cult az első súlyosabb amerikai zenekarok közé tartozik, pályafutásuk során több mint 25 millió lemezt adtak el. Legismertebb daluk a mai napig az 1976-os (Don't Fear) The Reaper, amelyet a HIM-től kezdve az Evanescence-ig számos zenekar dolgozott fel az évek során. A zenekar hatása az olyan mai retrós, okkult rockcsapatoknál is egyértelmű, mint a Ghost vagy a The Devil's Blood.

 

Hozzászólások 

 
+3 #1 Motörbreath 2013-08-15 14:19
RIP
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.