Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt az amerikai hard rock színtér egyik úttörője

64 éves korában, március 3-án elhunyt Ronnie Montrose, az amerikai hard rock színtér egyik úttörője, a Montrose zenekar alapítója és főnöke, aki öt éve harcolt a prosztatarákkal. A Montrose olyan muzsikusokra gyakorolt alapvető hatást, mint Eddie Van Halen, Zakk Wylde vagy Slash.

Montrose Van Morrison kísérőzenekarában került a zeneipar mélyvízébe, majd bekerült az Edgar Winter Groupba, és 1973-ban alapította meg a nevét viselő csapatot. A Montrose első körben ugyan csak a következő három évben volt aktív, de ennyi idő alatt is alapvető hatást gyakorolt a formálódó amerikai hard rock színtérre, amely ekkoriban még csak jóformán az Aerosmith-t, a KISS-t és a Mountaint jelentette, és jócskán lemaradásban volt az angol úttörőkhöz képest. A banda első lemeze, az 1973-as Montrose emellett az első nagylemez volt, amelyen a nagyközönség megismerhette Sammy Hagart, a későbbi hihetetlenül sikeres szóló- és Van Halen énekest. Hagar ezután még egy lemez erejéig maradt, és a harmadik anyag után Ronnie végül feloszlatta a zenekart. Montrose ezután saját neve alatt, illetve Gamma nevű bandájával jelentetett meg lemezeket.

A Montrose 1987-ben még kiadott egy lemezt James Kottak dobossal és a későbbi Foreigner énekes Johnny Edwardsszal, de aztán egészen 2002-ig inaktív volt. Ronnie ekkor ismét összehozta a bandát a fronton a korábbi Burning Rain énekes Keith St. Johnnal, ám miután betegségét diagnosztizálták, visszavonultak az igazán aktív koncertezéstől. A gitáros saját bevallása szerint ekkoriban két évig kezébe sem vette a hangszert, de az elmúlt időszakban szórványosan még koncertezgettek. Az eredeti Montrose felállás néhány Sammy Hagar szólókoncert ráadásában a 2000-es években is tiszteletét tette.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Wackor - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wackor - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.