Shock!

május 03.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Led Zeppelin-per: nem volt lopás a Stairway To Heaven

Nem lopta a Stairway To Heaven bevezető hangsorait a Led Zeppelin – mondta ki hivatalosan is az illetékes amerikai bíróság június 23-án. A döntés abban a perben született, amelyet a Spirit nevű néhai rockcsapathoz kapcsolódó körök indítottak Robert Planték ellen.

Két éve perelték be a Led Zeppelint a Spirit nevű egykori zenekar tagjainak örökösei, miután azt állították: Robert Planték az ő 1968-as instrumentális dalukból, a Taurusból lopták minden bizonnyal legismertebb szerzeményük, az 1971-es Stairway To Heaven bevezetését. Mark Andres, a Spirit basszusgitárosa évek óta állítja következetesen, hogy a Zeppelin – akik számos korai blues-örökzöldet vettek kölcsön, és a szerzői jogokra valóban nem mindig voltak illő tekintettel – simán átvette tőlük a vonatkozó hangsort.

A két zenekar közötti kapcsolat egyébként adott volt, hiszen a Zeppelin a Spirittel közösen is játszott koncerteket a korai időszakban az Egyesült Államokban, és Andresék nyomták is ezt a szerzeményt, vagyis Jimmy Page-ék sanszosan ismerték a számot – noha a gitáros azt állítja, 2014-ig, a per kezdetéig nem hallotta a Taurust. „Nagyon szép rész volt, ráadásul tipikusan egy igen erőteljes szám után nyomtuk”, mondta Andres a Business Weeknek még két éve. „Vagyis ebben a kontextusban találkoztak vele.” „Azt mondanám, lenyúlták tőlünk a dalt”, fogalmazott még a ’90-es években a témáról Randy Craig „California” Wolfe, a Spirit énekes/gitáros/dalszerzője, aki 1997-ben hunyt el. „A fickók dollármilliókat kerestek ezzel, és soha nem köszönték meg, egyszer nem kérdezték meg tőlem, hogy fizethetnének-e érte némi pénzt. Fájó pont ez számomra…”

A bíróság döntése értelmében azonban nem történt lopás, amit Page és Plant közös közleményben üdvözölt. „Hálásak vagyunk, amiért pontot tettek a Stairway eredetét illető kérdésekre, és megerősítették, amit mi magunk negyvenöt éve tudunk”, áll a nyilatkozatban.

Arra ugyanakkor továbbra sem kell számítani, hogy a csapat ismét színpadra lép, és eljátssza a számot…

 

Hozzászólások 

 
+2 #8 Tuonela 2016-06-26 08:17
Valahol vicces, hogy a zenekar első két lemeze tele van saját név alatt feltüntetett (zseniális!) feldolgozásokka l, majd beperelik őket egy olyan dal miatt, ami a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhető nyúlásnak. Örülök, hogy végre pont került ennek a nevetséges ügynek a végére.
Idézet
 
 
+3 #7 farkasfi 2016-06-25 21:35
Azt a néhány másodperces részletet ami tényleg hasonló a két dalban inkább zenei közhelynek nevezném. Egyszerűen azok az akkordok így hangzanak jól egymás után, persze hogy mind a két banda így használta fel őket. Abba is érdemes belegondolni, hogy a Zeppelin hogy bontotta ki ezt a témát, és alkotott meg belőle egy halhatatlan dalt. Szerintem azért nem véletlen, hogy mindenki a Stairway To Heaven-t ismeri...
Idézet
 
 
-1 #6 kaffer 2016-06-25 13:02
Idézet - Pista bá:
Bebizonyosodott a zenekar igaza a plágium ügyben.Megdönthetetlen érvük volt a vád hamissága ellen.Ugyanis világosan emlékeztek rá,hogy a kérdéses bevezetést innen lopták : https://www.youtube.com/watch?v=IkTlyPx7-6A :D


LOOL !
Idézet
 
 
+3 #5 Pista bá 2016-06-25 10:56
Bebizonyosodott a zenekar igaza a plágium ügyben.Megdönthetetlen érvük volt a vád hamissága ellen.Ugyanis világosan emlékeztek rá,hogy a kérdéses bevezetést innen lopták : https://www.youtube.com/watch?v=IkTlyPx7-6A :D
Idézet
 
 
+2 #4 Quint 2016-06-24 21:15
Egy jó video erről a témáról:
https://www.youtube.com/watch?v=PCEg9gMJakU
Idézet
 
 
#3 janomano 2016-06-24 15:28
Értem, amerkai bíróság, náluk azért fordultak elő furcsaságok, a történelem során. Itt meg épp süketek voltak a döntéshozók. Mi lett volna bukta esetén, a Plant lehet mégis elvállalja a sokmilliós ajánlatot? Sosem derül ki, sajnos.
Idézet
 
 
+6 #2 TomTom86 2016-06-24 11:03
Szerintem simán lenyúlták, annyira hasonlít a 2 dallam, hogy az már nem lehet véletlen.
Idézet
 
 
+1 #1 gonda 2016-06-24 10:29
Persze, hogy nem volt az. Egyszer volt egy sorozat a Youtubon "zenei lenyúlásokról", végighallgattam mind a 10 részt és az volt a véleményem, hogy hülyeség az egész. Ha én zenész vagyok és tudok játszani egy hangszeren, akkor lehet hogy egyszer eszembe jut 10 év múlva egy dallam és eljátszom a hangszeremen. Lehet, hogy már hallottam régen, de nem emlékszem rá és nem tudom hogy hol hallottam, vagy hogy hallottam-e valaha? Ezt nem lehet lenyúlásnak nevezni. Lehet hogy hasonlít, de na és? Az egyébként sem bűn, ha két dal hasonlít egymásra és szerintem értelmetlen ilyesmivel foglalkozni, hogy ki kitől nyúlt le ilyen és ilyen dallamokat.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wackor - Budapest, Wigwam, 2005. március 18.