Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

KISS: a húsz éve elhunyt Eric Carr-ra emlékeztek

1991. november 24-e a rockzene történetének egyik leggyászosabb napja volt, hiszen nemcsak Freddie Mercury, hanem a KISS dobosa, Eric Carr is ekkor hunyt el. A KISS jelenlegi tagjai természetesen megemlékeztek egykori harcostársukról a mai húszéves évfordulón.

Eric Carr – eredeti nevén Paul Caravello – harminc évesen, 1980-ban csatlakozott a KISS-hez, miután Peter Criss otthagyta a fedélzetet, és a banda hűséges, elkötelezett tagja maradt egészen 1991-ig, amikor is a rák egy különösen ritka és szélsőségesen agresszív változatát, a szív daganatos megbetegedését diagnosztizálták nála. A kór alig néhány hónap alatt elvitte a dobost, akinek halálhíre némileg elsikkadt a médiában, hiszen ugyanazon a napon hunyt el, mint Freddie Mercury. A KISS rajongók ugyanakkor a mai napig megőrizték emlékét, hiszen összesen hét stúdióalbumon szolgáltatta a bombabiztos alapokat a csapatnak, és emberileg is alaposan bedolgozta magát a Stanley – Simmons tengely mellé a banda alapvető alkatrészeként.

„Húsz évvel ezelőtt barátunk, Eric Carr elhunyt, miután elvesztette a rákkal vívott csatáját", áll a KISS hivatalos közleményében. „Abban a tizenegy évben, amit Eric a KISS-szel töltött, több mint nyolcszáz koncerten játszott rajongók millióinak a világ minden táján: örömöt okozott nekik, és rengeteg ember életére volt hatással."

A zenekar jelenlegi tagjai mind megemlékeztek Ericről. „Amikor a KISS a feszültségek közepén állt, Eric nyugalmat és optimizmust hozott közénk, ami segített abban, hogy ismét eldöntsük, mi a fontos számunkra. Nem lehet túlhangsúlyozni a zenekar újjászületésében játszott szerepét. A zenei elkötelezettségét pedig csakis a rajongók iránti elkötelezettségéhez lehetett hasonlítani. Olyan ember volt, aki képtelen volt bárkiről is rosszat mondani. Folyamatosan gondolok rá", írja Paul Stanley. „Soha életemben nem ismertem nála kedvesebb embert", mondja a másik főarc, Gene Simmons. „Eric Carr sosem szidott senkit, és igazi dupla erő volt: dobolni és énekelni is nagyon tudott. Nagyon hiányzik nekem."

A bandában annak idején Carrt váltó Eric Singer szintén lerótta tiszteletét a húsz éve halott dobos emléke előtt, Tommy Thayer gitáros pedig, aki a banda 1989-es Hot In The Shade lemezén két dalban társszerzőként működött közre, egy történettel idézte fel, milyen ember is volt Eric Carr. „Amikor a Cherokee Stúdióban a Hot In The Shade keverése zajlott, mindenki letette a garast azt illetően, milyennek kell lennie a hangzásnak: hangosítsuk fel a gitárokat, nyomjunk egy kis kakaót a basszusra... Én is füleltem, és azt kérdeztem a hangmérnöktől: hol vannak a dobok? Aznap este, miután befejeztük a melót, Eric csendesen félrevont, és megköszönte, hogy megemlítettem a dobokat..."

Eric Carr emlékére a Klasszikushock rovatban három KISS albumot veszünk terítékre ezen a héten: az 1981-es (Music From The) Eldert, az 1983-as Lick It Upot és az 1987-es Crazy Nightsot.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.