Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Ismét megjelenik az F.O. System legendás albuma

November 7-én, a Grund Records gondozásában ismét a boltokba kerül az F.O. System első és egyetlen nagylemeze, kibővítve a hazai dark vonal alapcsapatának valaha rögzített összes felvételével. A grandiózus dupla kiadványt október 31-én, a Corvintetőn tartott dedikáláson kedvezményes áron lehet beszerezni.

A zenekar 1986-ban Fuck Off System néven alakult Óbudán, ami az akkori diktatorikus rendszer ellen tiltakozó fiatalok kulturális központja volt. Mátyás Attila gitáros/énekes és Jerabek Csaba basszusgitáros egy új hangzást keresve hozták létre a zenekart. Ebben a korai felállásban – amelyben Szendrey Zsolt, azaz Szasza dobolt, majd Miklós Péter ütős csatlakozása után rövid ideig énekelt – még főleg punkzenét és feldolgozásokat játszottak. 1987-ben Szendrey kilépett és helyét Mátyás Attila mint énekes/gitáros vette át. Ekkor született meg az új hangzás és szövegvilág, amellyel meghonosítottak Magyarországon egy új zenei irányzatot, a dark zenét. 1988-ban megnyílt a kor meghatározó kulturális olvasztótégelye, a Fekete Lyuk, ahol az akkor még mindent kézben tartani akaró rendszer ellen tiltakozó underground művészek és fiatalok szórakoztak, alkottak.

A csapat erőteljes, komor hangulatú, kissé fájdalmas zenéje és Mátyás Attila dalszövegei ezekhez a szabadságukat és önkifejezésüket kereső fiatalokhoz szóltak. A klub és a magyar alternatív zenei élet hamar ismertté vált az akkori nyugat-európai országokban, így az F.O.System is több meghívást kapott külföldi kluboktól. 1989-ben az akkor még zárt határok ellenére kijutottak Nyugat-Berlinbe, majd Nyugat-Németországba, ahol sikeres koncerteket adtak. Ebben az időszakban rögzítették első anyagukat Day Of The Gloom címmel. Ezek a demófelvételek csak kazettán jelentek meg. Egyre növekvő közönségüknek köszönhetően sok jelentős fesztiválon és koncerten léptek fel, többek között a számukra meghatározó New Model Army, majd a Christian Death előtt is. Ezalatt a csapat szinte sohasem adott interjúkat és nem szerepelhetett a médiában, de az image, a koncertek hangulata, a transzcendens kisugárzás és nem utolsósorban maguk a dalok az időszak egyik meghatározó zenekarává tették őket.

1990-ben vették fel mára már legendássá vált első albumukat és hozzá egyetlen videóklipjüket. A lemezfelvételek közben Miklós Péter dobos elhagyta a zenekart, helyére Zana Zoltán – a későbbi Ganxsta Zolee – került. A megjelenést követően a Mátyás - Jerabek - Zana hármas és az időközben csatlakozott Lakatos György billentyűs alkotta négyes egy utolsó országos turnéra indult. Az egyre nagyobb sikerek ellenére a csapat fejben már máshol járt. 1991-ben, a HungaroCarrot fesztiválon jelentették be, hogy vége. A hír annyira meglepetésszerű volt, hogy sokan fel sem fogták „Elértük mindazt, amit egy underground zenekar elérhetett. Mindannyian éreztük, az F.O. System feladata beteljesedett. Úgy döntöttünk, legyen vége, és a legteljesebb barátságban elváltunk", emlékezett vissza később a csapat.

Az F.O. a 2000-es években újjáalakult, és ugyan csak szórványosan, de több koncertet is adtak, néhányat önállóan, néhányat kiemelt fesztiválokon. Az egyik PeCsa fellépésről egy DVD is megjelent.

A kiadvány dallistája az alábbi:

Első lemez:

01. Nézz rám
02. Hiába minden
03. Utolsó üvöltés
04. Talán
05. Lebegés
06. Ne félj
07. Még
08. Engedj el
09. Öngyilkos vágyak
10. Hold
11. Ne gondolj rám
12. Utazás
13. Őrült világ
14. Miért

Második lemez:

01. Utolsó üvöltés (Demo)
02. Nézz rám (Demo)
03. Ne félj (Demo)
04. Ha eljön az idő (Demo)
05. Öngyilkos vágyak (Demo)
06. Talán (Demo)
07. Túl közel (Demo)
08. Hiába minden (Demo)
09. Miért (Demo)
10. Még (Demo)
11. Őrült világ (Demo)
12. Lebegés (Demo)
13. Ne gondolj rám (Demo)
14. Utolsó üvöltés (Instrumental)

 

Hozzászólások 

 
+2 #2 Nűnű 2012-10-05 13:32
Az bizony.
Idézet
 
 
+2 #1 ujper 2012-10-05 10:52
Na, ez jó hír.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Watch My Dying - Gödöllő, Trafó, 2003. május 23.