Shock!

április 26.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Hologram-Dio „lépett” színpadra Wackenben, jövőre így tervez turnét a Dio Disciples

0807dioHologram formájában jelent meg Ronnie James Dio egykori zenésztársai körében Wackenben, a Dio Disciples koncertjén. A dolog nem ér véget itt: 2017-ben turné is várható ezen a speciális módon.

Meglehetősen nagyot és borítékolható módon vitathatót húzott az idei Wacken Open Airen a Dio Disciples augusztus 6-án este, az idei FEZEN-en is fellépett csapat programjának végén ugyanis megjelent közöttük a színpadon Ronnie James Dio hologramja, méghozzá a 2010-ben elhunyt énekes éneksávjaival kísérve. A már elhunyt előadók hologramos megjelenése persze nem újdonság: az áttörést Tupac Shakur megelevenítése jelentette a 2012-es kaliforniai Coachella fesztiválon, Dr. Dre és Snoop Dogg fellépésén, és ugyan számos rajongót egyenesen felháborít a rég halott hírességek ilyen formában történő megjelenítése a koncerteken, mindez természetesen nem akadályoz meg semmit: azóta is számos hasonlónak lehettünk tanúi. Dio mostani felbukkanása ugyanakkor azért is jelent újabb mérföldkövet, mert ilyen típusú, hagyományos koncerten, teljes egészében élő zenekarral még sosem vittek színpadra hasonló hologramot, és ezúttal a technika is alaposabb, fejlettebb volt, mint bármikor korábban.

Dio alakját az Eyellusion nevű cég varázsolta a színpadra csaknem egyéves előkészítés után. „Amikor először láttam a teljes produkciót, nem hittem a szememnek", mondja a projektről Ronnie özvegye és volt menedzsere, Wendy Dio. „Az Eyellusionnel közösen vissza tudtuk hozni Ronnie-t a színpadra, hiszen oda tartozik, így is biztosítva, hogy zenéje és emléke tovább él. Azt akarom, hogy Ronnie rajongói a világon mindenütt osztozhassanak ebben az élményben." „Alig várjuk, hogy még több rajongó lehessen részese ennek az élménynek, és talán egy újabb generáció is, amikor útnak indulunk ezzel a hihetetlen élő műsorral", teszi hozzá Craig Goldy gitáros.

A lehetőségek persze nem merülnek ki ennyiben, az Eyellusion ugyanis ma már arra is simán képes, hogy egy adott koncertet hologramként streameljen a világ egy másik pontján – ezek után fel lehet tenni a kérdést, vajon merre tart majd a jövőben a koncertipar, amennyiben tényleg ez lesz az egyik út. „A zeneipar változóban van, a turnék fontosabbak, mint valaha", mondja Wendy, aki egyébként a cégben is érdekelt. „Azon előadók számára, akik kiterjedt rajongótáborral rendelkeznek, ma már az a kérdés, hogyan elégítsék ki a zenéjük iránti igényeket. Eközben a fiatalok azon gondolkodnak, miként építsenek ki tábort, és hogyan érjenek el még több embert. Napjainkban mindenkinek új, modern módszereket találnia arra, hogy kapcsolatba lépjen a rajongókkal, az Eyellusion pedig ezeket az erőfeszítéseket támogatja." „A hologramok óriási lehetőséget jelentenek, de megfelelően kell őket színpadra vinni", mondja a cég vezetője, Jeff Pezzuti. „Hiszem, hogy sikerült előállítanunk a lehető legmagasabb minőséget ezen a téren, amely igazi koncertélményt biztosít, és a rajongók érdeklődésére is számot tarthat."

A hologram-Dio egyelőre csak a We Rockot énekelte el volt zenésztársaival, de Wendy Dio szerint hamarosan akár egy tizenkét dalos műsort is összeállíthatnak ezzel a technikával. Emellett már tárgyalásban vannak más előadókkal is – így például a cég kapcsolatban áll Todd Singermannel, a Motörhead volt menedzserével is, bár Pezzuti a Rolling Stone-nak azt mondta: egyelőre semmilyen egyéb hivatalos bejelentenivalója nincs. Ugyanakkor hozzátette: „majd meglátjuk", lesz-e Lemmy-hologram is...

 

Hozzászólások 

 
+3 #17 MV 2016-08-08 20:19
"(Avokádót sem fog kérni.) A gázsiról nem is beszélve."

Majd meglátod, hogy fog. Nem is ő, hanem a hiénák, akik élősködnek az emlékén. Nem is kicsit... :)
Idézet
 
 
+4 #16 The_Sentinel 2016-08-08 13:46
Egy, max. két nóta erejéig szerintem nem akkora szentségtörés a dolog, semmivel sem nagyobb, mint pl. Tunyó arcképét és hangsávját bevágni a Mobilmánia bulikon. Elvi szinten ez voltaképpen ugyanaz a dolog, persze csakis élő zenei alapok mellett. Kettőnél több dal ezen a módon viszont már szerintem is aggályos volna.
Idézet
 
 
+8 #15 bogar 2016-08-08 12:37
Én nem szeretném eldönteni, hogy ez jó vagy rossz, de pár felvetésem azért lenne:

1. Ha összeraknak egy komplett ilyen műsort, akkor vetítésre, vagy koncertre megyek?

2. Értelemszerűen olcsóbb kellene, hogy legyen a jegy, hiszen egy hologrammot nem kell szállítani, etetni, itatni, szállást foglalni neki. (Avokádót sem fog kérni.) A gázsiról nem is beszélve.

3. Gyakorlatilag egy időben több koncert is lehet ugyanazzal az előadóval, ha több kísérőzenekart is összehoznak.

Háááát!
Idézet
 
 
+3 #14 pekkae 2016-08-08 11:10
Idézet - Imp:
Ez lesz, majd nézzük a régi nagyok hologram koncertjeit, mert nincs után pótlás.

Van utánpótlás, de amíg az ilyet nyomják, és nem az új, tehetséges, és jó zenekarokat, addig sem te, sem más nem fog tudni róluk!
Idézet
 
 
+2 #13 BSND 2016-08-08 10:22
Idézet - Sanctus:
Valahol megértem mindenki "felháborodását", de szerintem ez egy jó dolog. Na persze, egész koncerteket nem kell így lenyomni, de ha azt nézem, hogy az emberek évtizedekkel később is "élőben láthatják" ezeket a már most klasszikus előadóművészeke t, akár csak egy tribute erejéig, kiemelt eseményeken vagy alkalomból, akkor simán megéri és jó ötlet. Egy újabb dimenzió arra, hogy az emberek emlékezhessenek , megnézhessék, milyen volt egy előadó egy adott időszakban, semmivel sem rosszabb, mint amikor pl. Elvis előadását nézi valaki felvételről.
Másrészt elgondolkodtató , hogy a XXI. században egy ilyen ártalmatlan technikai vívmányon és ötleten így fennakadnak az emberek... :)

Ha lenyomnának ilyen formában egy számot a végén, az még talán elfogadható lenne, de egy egész koncertet?
Arról már nem is szólva (bár remélem nincs igazam), hogy simán elképzelhető, hogy nem megy úgy a szekér, mint szeretnék, ezért jöttek most elő ezzel az ötlettel. Ha így van, akkor az meg tényleg szegény Dio hagyatékának a megcsúfolása.
Idézet
 
 
-2 #12 Sanctus 2016-08-08 09:58
Valahol megértem mindenki "felháborodását", de szerintem ez egy jó dolog. Na persze, egész koncerteket nem kell így lenyomni, de ha azt nézem, hogy az emberek évtizedekkel később is "élőben láthatják" ezeket a már most klasszikus előadóművészeke t, akár csak egy tribute erejéig, kiemelt eseményeken vagy alkalomból, akkor simán megéri és jó ötlet. Egy újabb dimenzió arra, hogy az emberek emlékezhessenek , megnézhessék, milyen volt egy előadó egy adott időszakban, semmivel sem rosszabb, mint amikor pl. Elvis előadását nézi valaki felvételről.
Másrészt elgondolkodtató , hogy a XXI. században egy ilyen ártalmatlan technikai vívmányon és ötleten így fennakadnak az emberek... :)
Idézet
 
 
+9 #11 Tribuszerné 2016-08-08 09:22
Idézet - Scarecrow:
Tupac-nak is van hologramja már jó ideje :)


Leila hercegnőnek is
Idézet
 
 
+2 #10 Scarecrow 2016-08-08 07:11
Tupac-nak is van hologramja már jó ideje :)
Idézet
 
 
+1 #9 BahnScorper 2016-08-08 07:11
Az emberek többségét - főleg rock/metal vonalon - felháborítja a playback, ez pedig duplán az...

Az a legnagyobb baj a sci-fikkel, hogy mindig csak a rossz ötleteket valósítják meg belőlük, vagy ami nem rossz, azt rosszra használják...
Idézet
 
 
+11 #8 pumpika666 2016-08-07 16:41
biztosan maradi vagyok, de ez már nem normális :(
Idézet
 
 
+7 #7 Tulus 2016-08-07 14:34
Szerintem egy alkalomra tényleg igazi különlegesség.
De egy egész koncert egyáltalán nem jó ötlet.
Idézet
 
 
+11 #6 BSND 2016-08-07 14:29
Még egy monster energy drinkes satyeszt is rakhatnának szegény Dio fejére, úgy lenne az igazán XXI. századi!
Idézet
 
 
+9 #5 Csabi 2016-08-07 12:36
Ez nagy baromság! Szegény Dio forog a sírjában.
Idézet
 
 
+22 #4 geplovagx 2016-08-07 09:13
1-1 dalig megemlékezni remek ötlet és szívbe markoló, de egy teljes koncertet lenyomni így olyan mintha betolnád a koncertDVD-t a lejátszóba és ennyi. Ha fizetek nem egy Hologramért fizetek.
Idézet
 
 
+14 #3 danielundead 2016-08-07 09:09
"Kenyér és cirkusz"
Ez nekem nem tetszik :/
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.