Shock!

április 26.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Hogy tekinthetsz bárkire is művészként, aki elektromos gitáron játszik? Még csak kottát olvasni sem tudnak!”

0822geneIsmét sikerült olyat mondania Gene Simmonsnak, amivel garantáltan sokaknál kiveri majd a biztosítékot. A KISS basszer/énekese egy interjúban kifejtette: nemcsak saját magát nem tartja művésznek, de más rockzenészeket sem.

A The Chicago Tribune-nak adott interjút pár nappal ezelőtt Gene Simmons. Miután pár kérdést követően az újságíró azt mondta neki: számára mindig is roppant praktikus gondolkodású, mindenféle szentimentalizmustól mentes figurának tűnt, amelyek inkább üzletemberekre, nem pedig művészekre jellemző tulajdonságok, a KISS basszer/énekese visszakérdezett: „Hogy tekinthetsz bárkire is művészként, aki elektromos gitáron játszik? Még csak kottát olvasni sem tudnak!” Az újabb visszakérdezésre, miszerint akkor magát sem tartja-e művésznek, Gene megint egyértelmű választ adott: „Nem. Művész az, aki zeneiskolába ment, zeneelméletet tanult, tud kottázni és kottát olvasni – mint a komolyzenészek vagy a jazz-zenészek. Közülünk senki sem tanult zenét szerezni, kottát olvasni, sem Madonna, sem bárki más, egyszerűen csak összehoztuk valahogy. Ez körülbelül ugyanaz a szint, mint amikor az ősember előjött a barlangjából, és elkezdte ütni a dobokat, meg kiabált a holdra.”

A riporter láthatóan furcsállotta az elhangzottakat, és felhozta példának Bruce Springsteent, mondván, fogalma sincs, tud-e a Főnök kottát olvasni, de ő bizony művészként tekint rá. „Igen, mert a kultúra részévé vált. De kétlem, hogy kijelentené magáról: ő bizony művész. És találkoztam már Bruce-szal. Gondolj bele: szakadt farmert visel, mert az átlagembert akarja megszólítani. Miközben pontosan tudjuk, hogy simán vásárolhatna magának egy flottányi Rolls-Royce-ot… Mindenki tettet valamit, engem is beleértve. Például a sötétben is napszemüveget hordok, hiszen a Menő bolygón sosem nyugszik le a nap, ugye?”

 

Hozzászólások 

 
#41 stellaz 2021-09-22 15:43
Tökre igaza van. Nem mindegy, hogy valaki azt játszik amit tud, vagy azt, amit szeretne.

Fura is lenne, ha a szakmájának magas szintű tudása korlátozna valakit. Mintha, azt mondanánk, hogy egy költőt korlátoz az írás-olvasás képessége. Nonszensz.

A legtöbben maradnak önjelölt művészek, akik azért festenek 3 vonalat a vászonra, mert bár a fejükben mona lisa van, csak a 3 vonalnál többre nem képesek,
Idézet
 
 
+4 #40 Igor Igorovics 2017-09-01 18:25
Szerintem nem a zeneelmélet teszi a művészetet, az egy hasznos dolog, ami kétségtelenül segít(het) abban, hogy még jobb zenét írj és mégjobban kifejezd magad, de, hogy ez legyen a művészet alfája és omegája... Na azt nem tudom elfogadni! Vegyünk egy példát! Valaki tökéletesen eljátssza a Don giovannit Mozarttól. Tök jó, de az mitől művészet? Ha viszont már beleviszi az elképzeléseit, új megközelítéssel tálalja, na az már más, hiszen a saját érzéseit viszi bele, új megközelítésben tálalja azt. Szerintem a művészet lényege az önmegvalósítás, kreativitás és az őszinteség. Semmi bajom, ha valaki pénzért zenél, de ha csak a művészeti értékét veszük a zenének, ez utóbbi is nagyon fontos.

Más... Kicsit unom mikor a jazz-zenészeket a többi könnyűzenész felé helyezzük. Számtalan jazz-zenész volt, aki lehet, hogy tanult valami zeneelméletet, de korántsem ez volt a meghatározó. Mellesleg az is baromság, hogy a rock/metalzenészek nagyrésze nem ért a zeneelmélethez. Csak nekem számtalan ismerősöm van, aki rock/metalbandában zenél(t) és tudom róla, hogy hosszú évekig járt szolfézsra, zeneiskolába.
Idézet
 
 
+4 #39 cápaidomár 2017-09-01 15:46
Ja, meg hát az sem ártana, ha nem tekintenének a művész/művészet világra úgy, mintha az valami rendkívüli, emberfeletti, magasröptű dolog lenne. Mert sokan (én úgy tapasztalom) így élik meg. És akkor talán el lehet majd jutni odáig, hogy ha valaki művésznek tartja magát, akkor nem kelljen rögtön magyarázkodnia, hogy tudom, hogy nagyképűen hangzik, de...
Idézet
 
 
+2 #38 cápaidomár 2017-09-01 15:13
Szerintem, ha valaki alkotó tevékenységet folytat, mert ezt KELL csinálnia, mert nem tud mást csinálni, és mert szenved annak hiányától... Nos, az művész az én szememben, pláne, ha mellé még értéket is képvisel. Ha tud valamit, amit a másik nem. Képes "ütni". Ha képes valamit megmozdítani a közönségben, és igényt alakít ki arra, hogy újra és újra megtapasztalják a tevékenység végeredményét. Legyen az festmény, zene, novella...
Idézet
 
 
#37 pekkae 2017-09-01 10:21
Idézet - Yoe:
Magamból kiindulva, én is igazat adok Simmons muzsikus "kollégának" . Korábban volt egy hobbi (bunkó :) ) metal együttesem, ahol gitároztam. Soha nem tanultam sem zene elméletet, sem gyakorlatot zenetanártól. Minden tudásom haveroktól, ill. magamtól ( a gyakorlástól, ill. internet) van. Soha eszembe nem jutott művésznek nevezni, gondolni, titulálni magam, és azt sem szerettem, ha a környezetem szívta a vérem a "művészurazással ", még poén szinten sem... Ja, pedig (dal)szövegeket is írtam. Pár rímelő sortól, és pár akkordtól/rifftől még senki nem lesz művész, szerintem.

Tényleg írtál dalszövegeket? Tudnánk beszélgetni privátban valahogyan emiatt?
Idézet
 
 
+1 #36 suizidium 2017-09-01 05:28
"Benkő Dániel elmondta a tutit a művészetről anno Csernusnál...

Amikor föltette azt a költői kérdést, hogy van e nagyobb művészet egy nő járásánál és tekinteténél?"

Neeem, úgy teljes kontextusában tök introspektívre vette a figurát plusz totál szétrugott minden határvonalat.
Nincs művész, mindenki művész... számomra legalábbis anno internet előtt tök hatásos volt az a jelenése az arcnak a tvben ezzel a retorikával - természetesen nem ad hominem gondolom a lényeget hanem tartalmilag.
Idézet
 
 
+3 #35 Yoe 2017-09-01 00:53
Magamból kiindulva, én is igazat adok Simmons muzsikus "kollégának" . Korábban volt egy hobbi (bunkó :) ) metal együttesem, ahol gitároztam. Soha nem tanultam sem zene elméletet, sem gyakorlatot zenetanártól. Minden tudásom haveroktól, ill. magamtól ( a gyakorlástól, ill. internet) van. Soha eszembe nem jutott művésznek nevezni, gondolni, titulálni magam, és azt sem szerettem, ha a környezetem szívta a vérem a "művészurazással ", még poén szinten sem... Ja, pedig (dal)szövegeket is írtam. Pár rímelő sortól, és pár akkordtól/rifftől még senki nem lesz művész, szerintem.
Idézet
 
 
+1 #34 Claudius Oltarimanus 2017-09-01 00:01
Idézet - suizidium:
Benkő Dániel elmondta a tutit a művészetről anno Csernusnál...


Amikor föltette azt a költői kérdést, hogy van e nagyobb művészet egy nő járásánál és tekinteténél?
Idézet
 
 
+2 #33 pekkae 2017-08-31 20:33
Idézet - Dead again:
Akkor Lovrek művész?

Számomra mondjuk csak egy felfújt hójag. Ennek ellenére vannak olyan dolgaik amik jók, csak nem kéne nagyarcúnak lennie!
Idézet
 
 
+1 #32 Vén Tengerész 2017-08-31 20:29
De legalább szép.
Idézet
 
 
-2 #31 suizidium 2017-08-31 18:34
Benkő Dániel elmondta a tutit a művészetről anno Csernusnál...
Idézet
 
 
+4 #30 chris576 2017-08-31 18:07
Simmons nem találta fel az ördögvillát, nem művész és mellesleg nem normális...
Idézet
 
 
+6 #29 NemTom 2017-08-31 17:45
Művész az, aki ki akar valamit fejezni a zenével.
Aki kiáll, és hangra pontosan eljátssza mások zenéjét, az még nem művész. Ha viszont belevisz valamit magából, akkor már igen
Idézet
 
 
+1 #28 Dead again 2017-08-31 16:30
Akkor Lovrek művész?
Idézet
 
 
+8 #27 Cseke Feri 2017-08-31 16:06
A helyes válasz: A zene elméletet kívülről fújó és az őstehetség is lehet egyaránt művész! :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.