Shock!

december 08.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Finnországban továbbra is sikerágazat a zeneexport

Az elmúlt évtized folyamán még úgy is elképesztő mértékben nőttek a finn zeneipari bevételek, hogy közben a lemezeladások világszerte folyamatosan és meredeken zuhannak – derült ki egy friss összesítésből. A csúcsév 2009 volt, amikor a zenei export összesen mintegy 32 millió eurós piaci értékkel bírt, és kilenc százalékkal bővült az előző évhez képest.

1999-ben ez az összeg még csak 3,8 millió euró, 2005-ben pedig 29 millió euró volt. Finnország nagyjából az ezredforduló tájékán kezdte el kitermelni a maga világsikert arató csapatait, ekkorra tehető a HIM, az Apocalyptica, a Nightwish és a Children Of Bodom felívelése, akik azóta mind kinőtték magukat, és olyan kommerszebb előadók is társultak melléjük, mint például a The Rasmus. A finn zene leginkább természetesen az európai piacon kelendő, a bevételek 21 százaléka az északi országokból érkezik, 18 százalék a német nyelvterületről, 12 százalék Franciaországból és a Benelux államokból, 11 százalék pedig Nagy-Britanniából és Írországból. Az Egyesült Államok 10 százalékkal, Ázsia 7 százalékkal járul hozzá a végösszeghez.

Mindez adott esetben már mainstream szinten is komoly lemezeladásokkal is párosul: a Nightwish legutóbbi albuma, a 2007-es Dark Passion Play például megjelenése óta több mint 2 millió példányban kelt el világszerte, ami különösen azt tekintetbe véve elképesztő eredmény, hogy a zenekar neve a világ legnagyobb zenei piacán, Észak-Amerikában jóformán semmit sem jelent.

Érdemes megjegyezni, hogy a finn sikersztori még mindig igen messze jár a svédországi eredményektől, ahol a zeneipari exportbevételek éves szinten megközelítik a 700 millió eurót. Ehhez természetesen a világviszonylatban is felkapott svéd dalszerzők, producerek által termelt pénzek is benne vannak.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Wackor - Budapest, Wigwam, 2005. március 18.