Shock!

május 09.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Fém of Bëlga: metálosított lemezzel jelentkezett a Bëlga

Tematikus önfeldolgozáslemezt készített a Bëlga, amelyen tizenöt korábbi daluk metálosított-rockosított verziója hallható. A lemezbemutató december 20-án lesz az Akváriumban.

1123belga

Újragondolta és a torz gitárok világába helyezte tizenöt dalát a Bëlga - a Zsolti, a Béka már meg is jelent és alább végighallgatható. De honnan jött az ötlet, hogy Magyarország egyik legnépszerűbb rapcsapata metállemezt készítsen? Sokakat meglephet, de Még5, Bauxit és Tokyo életében is meghatározó szerepet töltöttek be a keményebb zenék. „Kora kamaszkoromban a tesóm fertőzött meg, hallgattam Salyert, Carcasst, Napalm Death-t, Iron Maident, Obituaryt, szóval elég széles a paletta. Aztán repper lettem – mesélt egykori kedvenceiről Bauxit. – A ′90-es évek elejének MTV-je volt a legfontosabb forrás. Death Angel, Jane's Addiction, Primus és sok más.. reggelig sorolhatnám" – tette hozzá Tokyo. „Bevallom, én vagyok a csapatból a legkevésbé metálos. A Metallica az egyetlen, ami elért hozzám" – árulta el Még5.

Hasonlóan a Disco című lemezükhöz, a Fém of Bëlga is tematikus lemez, de ezúttal már létező dalait öltöztette új köntösbe a csapat. Ha pedig szigorúan vesszük, akkor verslemezt készítettek, hiszen Juhász Róbert, a lemez zeneszerzője kizárólag a szövegeket használta kiindulási alapként az album megírásakor. Juhász Róbert (korábban Slogan, Wellington, Agnus Dei, stb.) metálgitáros létére régóta Bëlga-rajongó: „Az első pillanattól beszippantott az attitűd, amit képviselnek, hogy a saját útjukat járják és nem akarnak megfelelni semmilyen elvárásnak" – mondta az első találkozásról. Az elmúlt évtizedekben a kapcsolat baráti lett, a közös munka gondolata nagyjából két éve merült fel. Az első „metálosított" dal a Zsolti a béka volt, amely annyira megtetszett a zenekarnak, hogy további átdolgozásokat kértek tőle. A másodikat a harmadik követte, aztán hirtelen több mint tíz dal készült el. „Annyira ráérzett a dologra, hogy egyből átjött nálunk. Teljesen rá is bíztuk a kreatív részt, de persze a véleményünket mindig figyelembe vette. Gyakorlatilag kész dolgokat kaptunk tőle és mindegyik ütött" – mondta Bauxit.

A Bëlga korábban is adott már ki punkos, rockos dalokat (Újvilág, Tombol az agyam, Klimax, Bebukta, Szaros senki), ám ezek inkább színfoltként funkcionáltak az akkori korongokon. „Ez így kívül esik a klasszikus Bëlgán, korábban voltak már játékos, punkos kísérleteink, de a Fém feszes, komoly zene lett.. nem nagyon viccelte el Rob" – meséli Tokyo. A Fém of Bëlga tehát önálló és szignifikáns projekt: mind a dalok megírása, hangszerelése, mind a megszólalás kidolgozottsága alapos munka eredménye. Juhász kifejezetten élvezte, hogy a zenekar többnyire ritmus- és basszusalapú zenéjéhez képest most jóval több harmóniát csempészhet a rapperek alá. „Mivel az énekekre írtam a zenét, a verzék még az előadók mentén is árnyalódhattak: sokszor különböző hangulatokat, más-más zenei aláfestést kap a három MC" – mondta el a zeneszerző. Ráadásul mindhárom tagnak lett kiemelt dala a Fém of Bëlgán: a Szaros senki Tokyo, a Tértivevény Még5, míg az Alternatív Bauxit track-je lett. A zenekar épp az intenzív próbák időszakában van, amelyek „hangosak, frissítők" és amiket nagyon élveznek a tagok.

A december 20-i lemezbemutatón túl további Fém-koncerteket is tervez 2024-re a zenekar. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a Fém of Bëlga rendkívüli projekt, amely csupán korlátozott számban ad majd koncertet. Tehát a Fém of Bëlga repertoárja nem kerül be a Bëlga-koncertek dalai közé, míg a FoB-koncerteken kizárólag a metálverziókat hallhatják majd a hallgatók.

Annak ellenére, hogy a Fém of Bëlga önfeldolgozás-lemez, a zenekar legalább annyira lelkes, mint egy hagyományos új album megjelenésekor. „Mindig is mutogattunk egymásnak zenéket, új stílusokat, anno a többiek mélyítettek el a hiphopban, most picit én húztam be őket ebbe a metáldologba" – árulta el Tokyo. „Ami azért sem baj, mert olyanok lettek ezek a dalok, mintha vadiúj, teljesen autentikus metálba született Bëlga-számok lennének" – tette hozzá Bauxit. „Nagyon gördülékeny volt a Fém elkészítése. Nagyon jó így játszani ezeket a dalokat. Fogalmunk sincs, ki mit fog szólni hozzá, de a lényeg most is annyi, mint eddig mindig: mi nagyon élvezzük, amit csinálunk" – mondta el Még5. A három MC mellett a Fém of Bëlga élő felállásának tagjai Juhász Róbert gitáros, Geröly Mátyás dobos, Binges Zsolt basszusgitáros és Partos Bence gitáros.

Fotó: Hinkelmann Alexandra

Címkék:

 

Hozzászólások 

 
#11 CsővázasTatyó 2023-11-28 19:17
Frankó
Idézet
 
 
#10 Claudius Oltarimanus 2023-11-24 11:17
Ha lenne mellettük egy másik csapat amelyik Body Count és S.O.D. feldolgozásokat nyom, az egy határozottan szórakoztató koncertcsomag lenne! :-)

Idézet - Tarnished:
Body Count vibe befigyel. :DD
Idézet
 
 
#9 ujper 2023-11-24 10:24
Hát ez így nulla. Hallgasson inkább legutóbbi Slogant.
Idézet
 
 
#8 hároméves férfi 2023-11-24 10:20
Idézet - Vermin:
Cirka 20 éve minősíthetetlen ül szar, amit ez a csapat kiizzad magából. A Jön a Gólem volt az utolsó valóban szórakoztató lemezük, de amit utána produkáltak az egyszerűen értelmezhetetle n.


Neked. Nekem például a Zigilemez 10 pont. Ettől függetlenül ez a gitárosított megoldás egy nagy miknek? Üres kínlódás, kár volt energiát tenni bele, semmit nem ad a dalokhoz
Idézet
 
 
#7 latexbaba 2023-11-24 09:12
Jövőre jön a karácsonyi lemez is. :)
Idézet
 
 
#6 Vermin 2023-11-24 08:59
Cirka 20 éve minősíthetetlen ül szar, amit ez a csapat kiizzad magából. A Jön a Gólem volt az utolsó valóban szórakoztató lemezük, de amit utána produkáltak az egyszerűen értelmezhetetle n.
Idézet
 
 
#5 Bistyei Gergely 2023-11-23 22:57
... és egy "Budán kutyavásár" kiadvány máris cikket, említést érdemel?
Idézet
 
 
#4 Final Command 2023-11-23 20:26
Ez így se jobb
Idézet
 
 
#3 GVM206 2023-11-23 16:21
Tudja valaki, hogy ezek ugyanazok az arcok-e, akikkel annak idején (a cikkben is említett, itt-ott elszórt metálos számok idején) együttműködtek? Élőben is tolták ezeket a dalokat, tényleges zenekari kísérettel, de az akkori formációt Miskolci Bëlga néven emlegették.
Idézet
 
 
#2 Tarnished 2023-11-23 15:04
Body Count vibe befigyel. :DD
Idézet
 
 
#1 JamesKent 2023-11-23 14:06
Valamilyen szinten működnek a dalok.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.