Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Eltemették Chris Cornellt

0527ccCsaládtagjai és barátai mellett számos neves zenész és celebritás jelenlétében helyezték pénteken, Los Angelesben örök nyugalomra Chris Cornellt. A Soundgarden frontemberének öngyilkossága előtt továbbra is mindenki értetlenül áll, az énekes lemezeladásai pedig – ahogy az ilyenkor szokásos – több mint ötszörösére ugrottak a halálhíre után.

Egykori zenésztársai közül Kim Thayil, Matt Cameron, Tom Morello és Jeff Ament mondott gyászbeszédet Chris Cornell gyászszertartásán pénteken, a Los Angeles-i Hollywood Forever temetőben. A Soundgarden május 17-én elhunyt énekesét a hírességeknek nyughelyet biztosító Garden Of Legends részen helyezték örök nyugalomra, pont Johnny Ramone szomszédságában. Szintén megemlékezett Chrisről Chester Bennington és Brad Delson is a Linkin Parkból, akárcsak a frontember két másik barátja, a filmsztár Josh Brolin és Eric Esrailian orvos, mentálhigiénés szakember. Bennington a Hallelujah-t is elénekelte Cornell emlékére. A ceremónián a család és a barátok, illetve a további zenésztársak – Ben Shepherd, Stone Gossard, Brad Wilk és Tim Commerford – mellett többek között olyan neves személyiségek tették még tiszteletüket, mint Jimmy Page, Dave Grohl, James Hetfield, Lars Ulrich, Billy Idol, Dave Navarro, Pharrell Williams, Brad Pitt, James Franco, Christian Bale, Courtney Love, Gavin Rossdale, Lisa Marie Presley vagy Joe Walsh. Eddie Vedder a hírek szerint – kezdődő európai turnéja miatt – nem vett részt a búcsúztatáson.

Miközben a héten olyan hírek láttak napvilágot, hogy az énekes karján friss tűszúrásnyomokat találtak, Cornell menedzsere, Ron Laffitte is csatlakozott azok sorához, akik értetlenségüket fejezték ki az öngyilkosság miatt. „Senki sem sejtette, hogy ez fog történni, a zenésztársai sem", mondta Laffitte a CNN-nek. „Teljesen idegen az ilyesmi attól a Christől, akit ismertem és akivel együtt dolgoztam az elmúlt tíz év folyamán. Hihetetlenül bizarr ez az egész. Azt kell gondolnom, hogy valamitől félresiklott. Biztos, hogy nem volt józan eszénél." A menedzser hozzátette: az énekessel még a tragédia délutánján is az idei további terveket vitatták meg. „Szeptemberben a New York-i Global Citizens Music Festivalon akartak játszani, és roppant izgatott volt a lehetőség miatt. Azt mondta, ez nemcsak poptörténelem, hanem igazi történelemmé teszik majd. Az utóbbi hónapokban a lehető legoptimistábbnak és legboldogabbnak tűnt. Nagyon várta ezeket a lehetőségeket, és izgatottan készült az ősszel esedékes új album megjelenésére is."

Mindeközben – mint az ilyenkor szokásos – Chris Cornell zenei hagyatéka iránt óriási mértékben nőtt meg a kereslet: zenekari anyagai és szólóalbumai eladásai, illetve átszámított streamjei összesen 552 százalékkal emelkedtek május 17. óta. Dalait összesen 32,5 milliószor hallgatták meg a különböző stream-felületeken, régebbi lemezei összesen 38 ezer példányban keltek el az Egyesült Államokban, és 144 ezerszer töltöttek le tőle önálló dalt. Emiatt három Soundgarden-dal (Black Hole Sun, Fell On Black Days, Spoonman), három Audioslave-szerzemény (Like A Stone, Show Me How To Live, I Am The Highway) és a Temple Of The Dog Hunger Strike-ja ismét felkerült a Billboard Hot Rock Songs listájának első huszonöt helyezettje közé is.

A Shock! szerkesztőségének megemlékezését az énekesről itt olvashatod. A Grungery szervezésében június 23-án nagyszabású emlékestet rendeznek Chris emlékére az A38 Hajón, további részletek itt.

 

Hozzászólások 

 
+11 #1 norbonc 2017-05-27 22:54
Kibaszottul szomorú ez....
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.