Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Ellefson: „Hozzá akartunk tenni a Metallica receptjéhez”

David Ellefson sosem akart előtérbe tolakodni a Megadeth-ben, Dave Mustaine pedig mindig igyekezett a basszusgitárost bevonni a kreatív munkafolyamatokba. Az áprilisban ismét Budapesten koncertező zenekar tavaly visszatért oszlopa a Bass Player magazinnak nyilatkozott a korai időkről.

„Először minden arról szólt, hogy definiáljuk saját magunkat" mondta David Ellefson a Bass Player magazinnak a Megadeth kezdeti időszakáról. „Los Angelesben abban az időben kizárólag a hajbandák által játszott dallamos metal vagy heavy pop jelentette a dühös zenéket, mi azonban sokkal inkább az európai neoklasszikus metallal éreztünk rokonságot, az olyanokkal, mint Yngwie Malmsteen, a Michael Schenker- vagy Uli Jon Roth-féle Scorpions. Mindehhez pedig jött a Sex Pistols meg a Ramones punk rock attitűdje. Tulajdonképpen e két stílus hibridje adja a thrash metal lényegét. Emellett pedig mindenképpen azt akartuk, hogy hozzátegyünk még egy szintnyi intenzitást és komplexitást a Metallica receptjéhez. Szóval a háromakkordos, aranyos szövegű dalocskák helyett Dave epikus kompozíciókat alkotott eltérő részekkel, különböző tempókkal és különböző hangnemekben, amiket az utolsó hangig a lehető legalaposabban kidolgoztunk, és hónapokig rögzítettünk. Ha basszusgitárosi szemszögből nézzük a dolgot, mindig is igyekezett bevonni a folyamatokba: legyen ez a rész a basszusfutamé, vagy miért nem indítod el te a dalt..."

Ellefson saját bevallása szerint gyorsan rájött arra, hogy basszerként nem az övé a főszerep a zenében, de nem esett nehezére elfogadni a helyzetet. „A banda hangzásának alapját a gitár és a dob jelentette, nem pedig a basszusgitár. Én sokkal inkább egyfajta kötőanyag vagyok a kettő között, az a kapcsolat, ami összeragasztja a két oldalt. Éppen emiatt a stúdióban mindig is a munka végső fázisában vagy egyenesen legutoljára került sor a basszusgitár-sávok felvételére. Alapesetben Dave nyomta fel először a fő ritmusgitárokat, utána jöttek a dobok, és legalább valami hozzávetőleges mankó-vokál. Szóval mire rám került a sor, már pontosan hallottam, merre is tart az adott dal, és ha valami felsőbb regiszterekbe eső dallamos témával akartam kitölteni a zenét, pontosan tudtam, hogy nem fogok bezavarni az énekbe. És ezzel a módszerrel a hangzásom is sokkal jobb tudott lenni."

A Megadeth április 8-án a Slayerrel közösen lép fel a Papp László Budapest Sportarénában, a jegyek már kaphatóak. A zenekar korai időszakának első kézzelfogható eredményéről, a Killing Is My Business... And Business Is Good! lemezről itt olvashatsz, Ellefsonnal készített tavalyi interjúnkért pedig ide kattints.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Watch My Dying - Gödöllő, Trafó, 2003. május 23.