Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Egyedül azt sajnálom, hogy képtelennek bizonyultunk elkészíteni egy új System Of A Down-albumot”

1125soadCsak úgy sorjáznak az utóbbi napokban a nyilatkozatok azt illetően, miért nem készít új lemezt a System Of A Down. Abban nagyjából mindenki egyetért – maga az érintett is –, hogy a fő felelős Serj Tankian énekes, ám az ábra azért nem fekete-fehér…

Évek óta visszatérő kérdés, miért nem készít végre új albumot a System Of A Down. Daron Malakian gitáros a Kerrang!-nek adott interjújában a múlt héten azt mondta: Serj Tankian énekes igazság szerint már a 2005-ös Mezmerize és Hypnotize kettősét sem akarta megcsinálni. „Nekem megvan az anyagom egy új lemezhez”, szögezte le Daron. „Ha mindenki készen állna, ott egy albumom. Ha rajtam múlna, a System eleve soha nem is vonult volna szünetre. Egyikünk nem akar lemezt csinálni úgy, ahogy a többiek, megvannak erről a saját elképzelései, amit a többiek nem osztanak. Lehet, hogy ezek a nézeteltérések sosem oldódnak meg. Meg az is, hogy igen, de eddig nem sikerült őket feloldani. Korábban jobban a szívemre vettem ezt az egészet, de már túlléptem ezen. Rájöttem, hogy a dolog nem rajtam múlik. Rengeteg egyeztetést tartottunk a témában. Nem akarom Serj-öt kellemetlen helyzetbe hozni, mert a barátom, szeretem őt, de fogalmam sincs, hogyan tudnék hatni rá. Hiába egyeztetünk, nem tágít az elképzeléseiből. De Serj igazából sosem volt ilyen rockos-metalos arc. Nem tudom, egyáltalán szerette-e valaha is annyira ezt a zenét, mint én. Én Slayerrel és KISS-szel kitapétázott szobában nőttem fel, olyan akartam lenni, mint ők. Serj nem volt soha fanatikus, vagyis eleve teljesen másképp élte meg, hogy egy nagyon sikeres zenekarban játszik, mint én. És mivel egy zenekar egyben mindig márkanév is, számomra kissé frusztráló ez az egész. Hogy őszinte legyek, már a Mezmerize-ot meg a Hypnotize-ot sem akarta megcsinálni, tényleg könyörögnünk kellett neki.”

Tankian terjedelmes nyilatkozatban reagált az elhangzottakra. „Igaz, hogy én, és egyedül én voltam a felelős azért, hogy a SOAD 2006-ban szünetre vonult. Mindenki a korábbi tempóban akarta folytatni a turnézást a lemezkészítést, én azonban számos okból nem”, ismeri el a frontember. Serj szerint mindennek több oka is volt: egyrészt nem akarta kreatív szempontból kiüríteni a System tarsolyát, és a saját dolgaival foglalkozott volna szívesebben. Emellett a 2005-ös lemezek idejére úgy érezte, Malakian mind művészi, mind üzleti szempontból rátelepedett a zenekarra, és még az interjúk terén is kizárólagosságra törekedett volna. „Emiatt már a Mezmerize / Hypnotize előtt ott akartam hagyni a zenekart, és ez az oka annak is, hogy személyes szempontból nem érzem magamhoz olyan közel a zenét sem azokon a lemezeken. Szerettem volna egyes dalokat én is hozzátenni az anyagokhoz, de ezt bizonyos be nem tartott ígéretek akadályozták meg, amelyek a saját akkori passzivitásomhoz társultak”, mondja a frontember.

Serj leszögezi: miután szólóelőadóként még magabiztossá vált, először arról akart megbizonyosodni, hogy élvezi a koncertezést a Systemmel, ami saját bevallása szerint ma is áll rá. A lemezkészítéssel kapcsolatban azonban a korábbi nézeteltérések miatt hezitált, és két éve ajánlattal kereste meg társait: egyenlő kreatív szerepet és egyenlő anyagi részesedést követelt magának. „Mivel öt saját lemezt adtam ki, és jobb zeneszerző lettem, Daron pedig sokat fejlődött szövegíróként, azt mondtam: mindketten hozunk hat-hat nótát, és miután mindenki rájuk bólint, közösen kidolgozza őket a teljes zenekar – Shavo dalötleteivel és riffjeivel együtt”, vázolja Tankian az elképzelés lényegét. Emellett ragaszkodott volna ahhoz is, hogy a végső döntést minden esetben az adott dal szerzője hozza meg a szám utolsó változatáról, és valamiféle koncepciózus egészben gondolkodna, nem kizárólag egy újabb sorlemezben.

Serj mindehhez azért hozzáteszi: ezen túlmenően Malakiannel nem igazán tudtak megegyezni azt illetően sem, miként kellene szólnia a következő System-albumnak, noha kölcsönösen kísérletezgettek egymás ötleteivel. „Összességében azt mondhatom: szerintem megpróbáltuk. De végül meg kellett húznom egy határt, mert azzal pontosan tisztában vagyok, hogy boldogan nem tudnék olyan módon dolgozni a zenekarban, mint azelőtt. És mivel a fentiekben nem tudtunk közös nevezőre jutni, végül úgy döntöttünk: egyelőre félretesszük az új lemez gondolatát. De egyedül azt sajnálom, hogy kollektíven képtelennek bizonyultunk elkészíteni egy új System Of A Down-albumot. És ezért bocsánatot is kérek.”

A nyilatkozat elég komoly felzúdulást keltett a rajongók körében, így beszállt az eszmecserébe John Dolmayan is. „Rengeteg elmélet és spekuláció körözött itt az évek során, amelyek mind egyvalakit hibáztattak a zenekarból az új anyag hiányáért”, írta a dobos az Instagramon. „Ha ez így van, mi az oka? Minden cselekvésnek, válaszcselekvésnek oka van. És az igazság annyi, hogy a zenekar minden tagja egyenlő mértékben felelős mind a korábbi albumaink elképesztő sikeréért, mind azért, hogy képtelenek vagyunk közös nevezőre jutni, és együtt zenét alkotni. Nem egyvalaki hibás ezért, hanem mindenki a csapatból. Az egománia, a szeszélyek, a megalománia, és néha a sima hülyeség is szerepet játszik ebben. A rajongóknak: őszintén sajnálom, hogy elszomorítunk titeket. A daloknak, amiket megírhattunk volna: sajnálom, hogy végül nem jöttetek létre.”

Akármit is hoz a közeljövő, mindez elég véglegesnek hangzik…

 

Hozzászólások 

 
#10 Zsolti 2018-07-19 16:57
Nagyon becsülöm az őszinteségüket, mégis kurva szomorú volt olvasni ezt. Négy ilyen kreatív és tehetséges arc, zseniális életművel... és akkor majd' 10 éve megy ez a vergődés. :-( Óriási nagy kár.
Idézet
 
 
#9 bogar 2018-07-19 13:26
Idézet - lambertkoma:
Még W.Axl Rose is megtanult egy Velvet Revolver nótát!!!


Ez igaz, de ott egy kicsivel több idő telt el. ;-)
Idézet
 
 
#8 lambertkoma 2018-07-19 12:31
Még W.Axl Rose is megtanult egy Velvet Revolver nótát!!!
Idézet
 
 
#7 Codename333 2018-07-19 00:18
Ez tökéletes passzol a krakkóban látottakra IS.... hakni banda amit Serj nem akar csinálni egyszerűen de kell a pénz és hát istenem ebből van neki.Biztos nem a "zseniális" imperfect hamoniest adta el 10 milliószor......de ez már kezd Latin-Amerikai szappanoperává avanzsálni.....sajnálom hogy ilyen szerencsétlen egy bagázs lett ebből is hogy már az is megoldhatatlaná fejlesztett probléma lett hogy,hogy szóljon a lemez....Én szerintem ideje lenne újra feloszlani és elengedni ezt az egészet....ígyis sztem sok rajongóban rombolták le a róluk alkotott képet a hakni turnéikkal...leglaábbis én rohadtul csalódtam...
Idézet
 
 
+1 #6 özv Szurgent Lajosné 2018-07-18 21:55
Idézet - Gergő:
Minden idők legtúlértékelte bb zenekara.


Ezt a "túlértékelt" jelzőt csak azok szokták használni, akiknek rosszul esik, hogy sokan szeretik azt, amit ők nem.
Idézet
 
 
-1 #5 Gergő 2018-07-18 17:28
Minden idők legtúlértékelte bb zenekara.
Idézet
 
 
+1 #4 Kölcséltöbbetzenére 2018-07-18 16:16
Az, hogy turnézni még szeretnek együtt lehetne jó hír, de ezt is elrontottuk, mert ide nem fognak jönni. Tudjuk miért. Se lemez, se koncert (Magyarországon ). Kár.
Idézet
 
 
#3 valarmorgulisz 2018-07-18 14:41
Egész kamaszkorom egyik legmeghatározób b zenekara. Nincs annyi szám a számegyenese, ahányszor meghallgattam a lemezeiket.

...és ennek ellenére is bassza meg, ez férfias, egyenes beszéd. Még ha nem is jönnek ki egymással, nem jön ki a lépés. Ezt kimondani, bejelenteni, mutogatás helyett, egymás hátát védve, azt gondolom példaértékű. Bőgni tudnék, hogy egy ennyire atom, tehetséges brancs eltékozolja a tehetségét és karrierjét. Azt gondolom az új évezred lazán, nagyon lazán legnagyobb bandája lehetett volna, mint ahogy 2005-ig állt is ez. Drámai. Kibaszottul drámai ez az egész.
Idézet
 
 
+1 #2 Bólogató kutya 2018-07-18 14:36
2022-ben várható egy Soviet Democracy című SOAD lemez, egyelőre ismeretlen felállásban...
Idézet
 
 
#1 HülyeVagy 2018-07-18 14:36
Nekem Serj mindig is szimpatikus figura volt, bár fogalmam nincs miért. Talán ő képezte azt a fajta különcséget a SOAD-ban, ami a zenéjüket különlegessé-, mással össze nem keverhetővé tette. Simán el tudom képzelni, hogy kreatív nézeteltérés miatt nincs új lemez (istenem, hányszor hallottuk már ezt). Őszinténszólva nem csupán új korongot nem várok tőlük, de néhány éven belül simán bejelenthetik, hogy ezt a formációt is elengedik és viszlát SOAD. Zárójelben teszem hozzá, lehet mindenki jobban is járna...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.