Shock!

április 30.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Bűnösnek vallotta magát Jon Schaffer, három-négy év várhat rá a rácsok mögött

Bűnösnek vallota magát a bíróság előtt Jon Schaffer. Az Iced Earth gitáros/főnöke együttműködik a hatóságokkal, így a büntetőeljárás hátralévő idejében szabadlábon védekezhet majd.

0109schaffer

Bevallotta bűnösségét és vállalta a hatóságokkal való együttműködést a január 6-ai washingtoni zavargásokat követően Jon Schaffer. Az FBI akkor mintegy negyven ember ellen adott ki elfogatóparancsot a több halálos áldozatot is követelő megmozdulások után, amelyek során Donald Trump leköszönő elnök támogatói betörtek az amerikai törvényhozás épületébe. Schaffer érintettségét több fotó és egy általa a helyszínen adott, rövid videós nyilatkozat is bizonyította. Az 53 éves zenész az első a vádlottak sorában, aki bűnösnek vallotta magát a történteket követően. A vádalku értelmében a gitáros információkkal segíti a hatóságokat a nyomozás során, és tanúskodik is a további vádlottak elleni eljárásokban. Jövőbeli biztonsága érdekében, később a tanúvédelmi programba is bekerülhet majd.

Schaffer ellen eredetileg hat különböző vádpontot hoztak fel, de csak kettőben vallotta bűnösnek magát: beismerte, hogy akadályozta az amerikai kongresszus törvényes működését, illetve azt is, hogy felfegyverkezve hatolt be tiltott területre. Utóbbi arra a magas hatóanyagtartalmú paprikasprayre utal, amelyet magánál tartott a zavargások során, és ezt helyszíni fotók is bizonyítják. Az első bűncselekményért akár húsz, a másodikért pedig akár tíz év szabadságvesztést is ki lehet szabni az Egyesült Államokban, de a vádalkunak köszönhetően, az ügyészség és az ügyvédek megegyezése alapján Schafferre előreláthatólag „csak” három és fél-négy évet kér majd a vádhatóság, és az eljárás idején szabadlábon védekezhet. Mivel családja Floridában él, jogi stábja Arizonában működik, ő maga viszont Indianában lakik, belföldi mozgását nem fogják korlátozni, de tájékoztatási kötelezettséggel rendelkezik a hatóságokkal szemben ezt illetően, nemzetközi utazási okmányait pedig le kell adnia. Schaffer emellett a bírósági és a büntetőeljárással kapcsolatos egyéb meghallgatások kivételével nem teheti be a lábát Washington D.C.-be, és otthonában sem birtokolhat semmiféle lőfegyvert vagy robbanóeszközt, beleértve ebbe a törvényes és engedélyezett eszközöket sem.

A gitáros gyakorlatilag zenekar nélkül maradt a történtek után, hiszen Stu Block énekes, Jake Dreyer gitáros és Luke Appleton basszusgitáros is kilépett az Iced Earth soraiból az eset nyomán.

 
Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Watch My Dying - Gödöllő, Trafó, 2003. május 23.