Shock!

április 24.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Beindult a csúnya sajtóüzengetés a Nightwish és Anette Olzon között

0901anetteMivel februárban jelenik meg a Nightwishből bő egy éve eltávolított Anette Olzon első szólóalbuma, a Shine, érthető, hogy az énekesnőnek szüksége van némi reklámra és extra médiafelhajtásra. Ennek legjobb módját Anette abban látta, hogy kiteregette a szennyest…

„Érdekes lenne elbeszélgetni Tarjával a tapasztalatainkról, mert vele ugyanaz történt, mint velem: kirúgtak”, mondta a Me Naiset nevű finn női magazinnak Anette, aki elmondta: amikor a 2012-es észak-amerikai turné közepén egy csúnya vírussal kórházba került, le akarta mondani a koncerteket, a többiek azonban hallani sem szerettek volna erről a megoldásról. „Senki sem látogatott meg, amíg kórházban voltam, és Floor Jansen már azelőtt helyettesíteni kezdett, hogy egyáltalán meggyógyultam volna. Sokat gondolkodtam azon, mit tettem, amiért ezt érdemeltem, és természetesen azért is aggódnom kellett, hogy képes leszek-e támogatni a családomat.” Az interjúban az énekesnő azt sugallta: Tuomas Holopainen gyakorlatilag percekkel azután rúgta ki a csapatból, hogy bejelentette neki terhességét.

Anette elárulta: a Nightwishben olyan nyomás nehezedett rá, hogy pánikrohamokat kapott, és magánéleti problémái is voltak. „Brazíliában és Argentínában nagyon rémisztő utazni a koncertek között. Az emberek az arcomat csipkedték, megragadták és húzták a hajamat. Miközben turnéztunk, a magánéletem miatt is stresszeltem, de nem akartam ezt kivetíteni a zenekarra. Szerintem a srácok látták, hogy szétesőben vagyok, de nem igazán támogattak. Érzelmileg azonban mégis az volt a legnehezebb, hogy mindent ők döntöttek el helyettem, semmibe sem volt beleszólásom. Ha Tuomas úgy döntött, hogy megyünk Afrikába, akkor oda mentnük.”

Végső soron persze minden a pénzen bukik, még ha a metal műfajban erről nem is nagyon szeretnek beszélni. Anette szerint a Nightwish négy férfitagja által alapított Scene Nation cég eurómilliók fölött rendelkezik, őt azonban még alkalmazottként sem vették be a vállalkozásba, pedig ezt szerette volna: ehelyett Momma Anka AB néven saját céget kellett indítania, amikor bekerült a zenekarba. 2010-ben utóbbi cég 72.800 (csaknem 22 millió forint) eurónyi veszteséget termelt, miközben a Scene Nation mintegy 351 ezer eurós (nagyjából 105 millió forint) profittal zárta az évet. „A koncertbevételeket és a jogdíjakat arányosan osztottuk el, de minden más jövedelem direktben a fiúkhoz ment. Egyedül nagyon drága volt működtetni a céget, tőlük kellett eleve ahhoz is kölcsönkérnem, hogy beindíthassam a vállalkozást”, teszi hozzá Anette. „Gyakran gondolkodtam arról, hogy felhívjam Tuomast valamilyen normális lezárás érdekében. Nem gondolnám, hogy ennek az egésznek vége lenne… Csak most nevezhetem magam boldognak, hogy normális családi életet élek Helsingborgban, és elkészültem a szólóalbumommal. És a rossz tapasztalatokból is lehet tanulni. Nem vagyok már az a túl félénk kislány, aki mindenkinek meg akar felelni, és mindig úgy tesz, mintha minden rendben lenne.”

A Nightwish természetesen nem maradt adósa Anette-nek a válasszal, szinte a megjelenés után azonnal hivatalos közleményben reagáltak az interjúra. „Ez az egész interjú tele van kiforgatott igazságokkal és rágalmakkal, bár tényleg nagyon könnyű jó színben feltűnni a médiában ezzel az egy nő a neandervölgyiekkel szemben-szöveggel. Anette-tel nem azért szakítottunk, mert állapotos volt vagy beteg, hanem mert rájöttünk, hogy a személyisége nem passzol ebbe a munkaközösségbe, sőt, kifejezetten romboló arra nézve”, írják.

A zenekar nyilatkozata szerint Anette nagyjából egy héttel a kirúgása előtt beszélt a többieknek a terhességéről, és ő maga ajánlotta fel, hogy vegyenek be egy helyettest, ha ő maga nem lenne képes maradéktalanul ellátni a feladatát. Ebben akkor meg is egyeztek, ő azonban később pénz- és pozícióféltésből visszakozott. Az énekesnő döntésekből történt kizárását szintén tagadják. „Sem Tuomas, sem akárki más nem hozhat egyszemélyi döntéseket arról, hová mikor utazunk. Tartunk erről megbeszéléseket a zenekarban, és tekintetbe vesszük az egyéni igényeket – Anette-tel is így volt ez. A lehetséges koncertekről, lemezmegjelenésekről a menedzsment és a promoterek tárgyalnak, és minden zenekari tag kívánságait figyelembe veszik. Minden hasonló körülményről egyeztettünk Anette-tel és a menedzserével is, megvannak az emailek is. Ami a turnéélet elviselhetőségét illeti, Anette felmentést kapott az interjúk és a rajongói találkozók alól. A családjával együtt Európában és Amerikában is saját busszal, saját sofőrrel utazhatott, és ennek költségeit a zenekar fizette, nem Anette vagy a cége. És a többi zenekari tagnak nem voltak hasonló kiváltságai.”

Ami a cégeket illeti, a Nightwish – saját bevallása szerint – minden vele közösen készített vagy kivitelezett produkció bevételének ötödét utalta át Anette-nek és a Momma Anka AB-nek. „Nincs okunk hazudni, mert a tortából mindnyájunknak elég jutott. A zenekar üzleti ügyeit mindig nyíltan, őszintén és arányosan kezeltük. A könyvek léteznek. Az mindenkinek a saját felelőssége, miként költi el a saját részesedését.”

A Nightwish – egyelőre – nem kívánja ennél bővebben kommentálni az elhangzottakat.

 

Hozzászólások 

 
+2 #33 Niki 2015-05-31 14:27
"Szarul éreztem magam a zenekarban, kihasználtak, kisemmiztek, semmibe vettek, úgyhogy megvártam, amíg kirúgnak."

És most azért van felháborodva, mert kirúgták. Taps!
Idézet
 
 
#32 draculina 2014-06-12 22:58
"A zenekar nyilatkozata szerint Anette nagyjából egy héttel a kirúgása előtt beszélt a többieknek a terhességéről"
hát ez egy szemét húzás volt Anettetől, mert ő már július végén tudta, hogy terhes. gondolom, húzni akarta minél tovább a dolgot, mert jól tudta, hogy kirúgás lesz a vége, hiszen egy turné elején voltak, és gondolta, ameddig lehet, még hasznot hút a NW-ből. csak arra nem gondolt, hogy a bandába 2 emberke is családapa már, akiknek feltűnhet a sorozatos hányingere. szerintem undorító módon bánt el a bandával. még jó, hogy turné lözbe le tudtak akasztani egy énekesnőt, különben fizethettek volna a sok elmaradt koncertért.
régebben bírtam Anettet, de ez a szemétkedése a bandával betette a kaput nálam.
Idézet
 
 
+4 #31 frincs 2013-12-30 19:43
Idézet - T.G. Nagaarum:
Jól van... 2014-ben sem fogunk unatkozni.
kukit és a fröccsöt bekészítettem. :-D

Ejnye-bejnye!
Idézet
 
 
+2 #30 Blaze82 2013-12-29 01:24
Idézet - pumpika666:
Idézet - asdasd:
Anneke volt a legjobb mindig is, mekkorát énekelt a legutolsó lemezen, a nighttime birdsen!

ez meg hogy jött ide?
amúgy a gathering 2 jó lemezt adott ki, mandylion és nighttime birds, bárki mást állít, az süket és hazudik

Te vagy a süket, a Gatheringnél a "How to Measure..."-rel kezdődött igazán a varázslat. Amellett, hogy imádom a Mandyliont is. De hogy on is legyek, szerintem Floor a legjobb választás a zenekarnak. Az hogy Anettel mi volt úgysem látunk bele soha, felesleges is ítélkezni.
Idézet
 
 
+7 #29 T.G. Nagaarum 2013-12-28 22:46
Jól van... 2014-ben sem fogunk unatkozni.
Patikukit és a fröccsöt bekészítettem. :-D
Idézet
 
 
-3 #28 asdasd 2013-12-28 20:21
Idézet - pumpika666:
Idézet - asdasd:
Anneke volt a legjobb mindig is, mekkorát énekelt a legutolsó lemezen, a nighttime birdsen!

ez meg hogy jött ide?
amúgy a gathering 2 jó lemezt adott ki, mandylion és nighttime birds, bárki mást állít, az süket és hazudik


Nem, te vagy a suket es te hazudsz. Anneke a legjobb csaj a nightwishbe, meg a szintis!!!!
Idézet
 
 
#27 Gabe3 2013-12-28 19:09
Az lemaradt, hogy: "jöhetnek a dislike-ok!", de mindegy, látom így is jönnek. :)))
Idézet
 
 
+2 #26 Gabe3 2013-12-28 18:01
Nem tudom, nekem elég jellegtelennek tűnik ez az új csaj, bár tudom, mindenhol "körül van rajongva", főleg a metál-szájtokon... Egyrészt, mint nő is elég jellegtelen (vagy legalábbis láttam már néhány ilyen vöröses-barnás hajú headbengelős metálcsajt), másrészt meg a hangja se tetszik. Jól énekel,. de nem érzem különösebben egyedinek a hangját, hangszínét. Anetté nekem pl. sokkal jobban bejött-bejön, főleg a lassúbb számokban. Az meg, hogy Anette nem illett a NW-ba... szerintem meg illett, azokhoz a poposabb-folkosabb, érzelmesebb témákhoz,. amik az utóbbi két albumon voltak, kimondottan az ő hangja passzolt, azokat se Tarja, se ez az új csaj nem tolta volna jobban, sőt... pl. hallottam néhány újabb NW-számot ettől a Floortól, amiket eredetileg Anette énekelt, hát, nem hidaltam le tőlük, főleg, hogy mintha ez az új csaj is inkább a Tarja-féle kissé modorosabb, operásabb stílust próbálná meg hozni. Ami meg a koncerteken való teljesítményt illeti, Anette csak az elején szerepelt relatív rosszul, utána már kevésbé, már úgymond "belejött". Mondjuk őszintén szólva ez a része a dolognak engem nem is érdekel, az a lényeg számomra, hogy az albumon hogyan szól az énekes-énekesnő hangja. :)
Idézet
 
 
+1 #25 Assassin 2013-12-28 17:20
... mint Floor Jensen. :)
Idézet
 
 
+2 #24 tschaby 2013-12-28 17:17
Idézet - Assassin:
Anette-et be se lett volna szabad választani, se a fizimiskája se a hangja nem illik, illetve nincs meg a Nightwish-hez. (a lemezen a számítógép segített rajta, a koncerteken meg simán elvérzett...)

Ez az üzengetés meg tényleg szappanopera, a lényeg úgyis az, ami a hangfalakból jön, és az most nagyon tetszik.
Eleve egy ilyen kvalitású énekesnővel kellett volna leváltani Tarját...

Én egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy az After Forever feloszlásához vezető folymat egyik első lépése nem Floor megkeresése volt anno.
Idézet
 
 
#23 Assassin 2013-12-28 16:30
Anette-et be se lett volna szabad választani, se a fizimiskája se a hangja nem illik, illetve nincs meg a Nightwish-hez. (a lemezen a számítógép segített rajta, a koncerteken meg simán elvérzett...)

Ez az üzengetés meg tényleg szappanopera, a lényeg úgyis az, ami a hangfalakból jön, és az most nagyon tetszik.
Eleve egy ilyen kvalitású énekesnővel kellett volna leváltani Tarját...
Idézet
 
 
+1 #22 pumpika666 2013-12-28 13:59
Idézet - asdasd:
Anneke volt a legjobb mindig is, mekkorát énekelt a legutolsó lemezen, a nighttime birdsen!

ez meg hogy jött ide?
amúgy a gathering 2 jó lemezt adott ki, mandylion és nighttime birds, bárki mást állít, az süket és hazudik
Idézet
 
 
-3 #21 asdasd 2013-12-28 12:15
Anneke volt a legjobb mindig is, mekkorát énekelt a legutolsó lemezen, a nighttime birdsen!
Idézet
 
 
+7 #20 Szűcs István 2013-12-28 11:54
Sokkal egyszerűbbnek és érthetőbbnek érzem Anette nyilatkozatát, mint Tuomas reagálását. Számomra sokkal "kifacsartabb" Tuomas nyilatkozata, mint Olzon kisasszonyé. Kívülállóként úgy gondolom, hogy Tuomas az irányító fél a bandában, és a mellette álló férfi tagok a legtöbb dologban csak helyeselnek, asszisztálnak neki. Szerintem megoldható lett volna, hogy egy cégen belüli kifizetést kapjon minden tag. Nyilván ez is Tuomas döntése volt, hogy másképp legyen. Vajon még miben döntött máshogyan? Úgy látom, hogy azért döntött e mellett, mert így az énekesnő nem tud belelátni a pénzügyeikbe, ha Anette egy külön cég folyószámlájára kapja meg a fellépés bérét. Itt valami stikli van, ez szerintem az emberek nagy többségének biztosan feltűnik. És az is fura számomra, hogy egy beteg embert, aki történetesen az együttes énekese, egyetlen zenekartag sem látogat meg a kórházban. Több mint elgondolkodtató ... Ezért gondolom úgy, hogy érdekek mozgatják a hátteret.

A másik dolog... Mindenki másképp reagál arra, ha híressé válik. Egyszerűen minden ember más, ezért más az ingerküszöbe is. Egy rajongó nagy általánosságban jóval "elengedettebb", mint egy színpadon álló "ikon", aki biztosan sok mindent nem engedhet meg magának egy rajongójával szemben. Kevésbé hiszem, hogy az emberek többsége örülne annak, hogyha mindenhol megérintenék, megfogdosnák - főleg inkább az utolsó szón van a hangsúly. Valószínűleg Anette-et nemcsak arcon csipkedték, csak mindent nem fog ő sem lenyilatkozni, mert tiszteli, szereti a rajongóinak a nagy részét, mert azok valóban normálisabbak, mint egy-két kivétel.
Idézet
 
 
+7 #19 ThrashDeb 2013-12-27 17:21
És azt se felejtsük el, hogy a Nightwish nélkül Anettet szinte senki se ismerné... Felesleges ez. Tudom, hogy jön a lemeze, de erre csak azt tudom mondani, hogy a jó bornak nem kell cégér.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.