Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Arch / Matheos: szeptemberben érkezik az év egyik nagy csemegéje

Sympathetic Resonance címmel szeptember 13-án jelenik meg az Arch / Matheos projekt első lemeze, amelyben Jim Matheos, a Fates Warning gitárosa és a banda első énekese, John Arch egyesítették erőiket. A páros közösen végzi a produceri munkálatokat is.

Matheos és Arch olyan felsőkategóriás arcokkal rögzítették a lemezt, mint Joey Vera basszusgitáros és Bobby Jarzombek dobos, de szólógitáron itt-ott Frank Aresti is kisegít majd. Pikáns helyzetet teremt, hogy ők jelenleg mindhárman érintettek a Fates Warningban is, de mindez aligha utal belső problémákra Ray Alder énekes kapcsán, hiszen a Ray-féle felállás is járt idén Európában koncertezni a klasszikus 1991-es Parallels jubileumi újrakiadása apropóján. Ez az ötösfogat ugyanakkor csak az énekes személyét és az elnevezést tekintve különbözik az Arch / Matheos projekttől...

„John és én remekül tudunk együtt dolgozni”, mondta a lemezről Matheos. „Kölcsönösen tiszteljük egymást és bízunk magunkban. Eközben ugyanakkor nagyon is kritikusak vagyunk magunkkal szemben és persze a másikkal is. Ez néha elég fárasztó és hosszadalmas procedúrához vezet, de még ezt is élvezzük, hiszen mindkettőnkből a legjobbat hozza ki.”

„Amikor először meghallottam a Jim által írt és felvett zenéket, beletelt némi időbe, mire ráhangoltam az agyamat arra a különös ritmusképletekre és gitármunkára, ami itt hallható”, magyarázta a kollaboráció kapcsán John Arch. „Vannak a dalok között igen hosszú szerzemények, szóval miután félretettem az aggodalmaimat, nekiláttunk, hogy emészthetővé varázsoljuk ezeket a számokat. Ha most a szövegírás és a dallamformálás hosszú folyamata után meghallgatom a nótákat, már nem is tudom elképzelni őket másmilyennek.”

John Arch a Fates Warning alapító tagjai közé tartozott, és ő énekelt a csapat első három lemezén, az 1984-es Night On Bröckenen, az 1985-ös The Spectre Within-en és az 1986-os Awaken The Guardianen. Ezek az albumok zeneileg még sokkal közelebb álltak a tradicionális heavy metalhoz, mint a későbbi progresszívebb, letisztultabb vonalhoz. Arch a bandából való távozását követően hosszú évekre eltűnt, és csak 2003-ban jelentkezett friss kiadvánnyal, egy A Twist Of Fate című EP-vel a Metal Blade-nél. Jim Matheos azon az anyagon is szerepelt, sőt, az egyik dalt közösen írta az énekessel.

A Fates Warning elvileg már két éve dolgozik utolsó albumuk, a 2004-es FWX folytatásán, melynek turnéján végre karrierjük során első ízben Budapestre is eljutottak. Az Arch / Matheos lemez megjelenése nyilván nem fogja gyorsítani a munkát...

 

Hozzászólások 

 
+1 #5 GT82 2011-06-23 00:45
Nyilván 2011-ben nem is lehet elvárni a '80-as évek közepének visszatérését, csupán arra céloztam, hogy reményeim szerint abból a korszakból átmentik a jelenbe a progresszív szó valódi erényeit, nevezetesen a komplexitást és keménységet.
Ugyanis az utolsó 2-3 FW lemezen hallható koncepció elemei (egyszerűsödés és ride elektronika) nem illenek John hangjához.
Arch nyilatkozata mindenesetre biztató. :) Ha olyasfajta cucc lesz, mint anno az A Twist Of Fate akkor bizony egy klasszikus album van a kanyarban! :)
Idézet
 
 
+1 #4 Equinox 2011-06-22 17:28
Archcsal szerintem visszatér a korai FW vonalához. Habár nem biztos. Ismered Arch szóló-EP-jét gondolom. Lehet h ahhoz igazodó modern prog lesz. mer akármennyire is régisulis prog metal arcok ők ketten, már mindketten eltértek más irányba. Nem szaba múltidézést várni és Spectre/Awaken jellegű lemezt. Habár az se ártana, szükség lenne épp rá
Első lemez tudom h gyakorlatilag demó, persze
Idézet
 
 
+1 #3 GT82 2011-06-22 09:21
Igen, de a az első lemez tulajdonképpen a korábbi demók kiadása. Viszont a The Spectre Within és az Awaken The Guardian 2 igazi heavy/power/prog. alapmű!
Nem mellesleg érdemes lenne elgondolkodni azon, mit is nevezünk progresszív, előremutató (metal) zenének, hiszen olyan komplex, ritmusképletek, riffek és főleg dallamok hallhatóak ezeken a lemezeken, amit -talán a No Exitet kivéve- azóta sem produkált a FW.
Persze, lehet, hogy Matheosnak manapság az elektronika (mint pl. az OSI-ban is) jelenti a progresszivitás t, amit ő kissé furcsa módon letisztultságna k nevez, de remélem ezen az albumon ezeknek a hatásoknak nyoma sem lesz!
Már alig várom a megjelenést! :)
Idézet
 
 
+1 #2 Equinox 2011-06-21 17:47
Jaja, én is imádom a 2 Fates Warning lemezt ami vele készült (3 készült de az első az még csak oké, de nem zseniális). A szólókislemeze fényében meg az ihlettel sem lesz gond. Nagyon várjuk!
Idézet
 
 
+1 #1 2011-06-21 17:21
Istentelen nagy riszpekt Jimnek, hogy rá tudta venni a metaltörténelem egyik legnagyobb és legegyedibb torkát, hogy újra énekeljen! Nagyon várós a lemez!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Wackor - Budapest, Kultiplex, 2005. október 8.