Shock!

április 24.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Anselmo bocsánatot kért: „Ami történt, ocsmány volt, tiszteletlen és oda nem illő”

0131phil2Az első, finoman szólva is ingatag lábakon álló magyarázat után ténylegesen is bocsánatot kért Phil Anselmo a Dimebash gálán történtekért. A Pantera volt frontembere a múlt hétvégén tartott emlékkoncerten karlendítéssel és white power üvöltéssel köszönt el a közönségtől, amiért rengeteg bírálatot kapott, a bírálók élére pedig Robb Flynn, a Machine Head vezére állt.

Phil Anselmo szolgáltatta az amerikai metalmédia első számú témáját az utóbbi napokban, miután a Pantera volt frontembere a január 22-ei Dimebash emlékkoncerten, a hollywoodi Lucky Strike Live klubban megejtett all-star jam után náci karlendítéssel, a közönség felé a „white power" szavakat üvöltve hagyta el a színpadot. A dolog felvétele csak kicsit később járta be az internetet, ám ami ezután következett, minden túlzás nélkül elsöprően nagyra dagadt: gyakorlatilag az összes angolszász rock/metal-híroldalon és magazinban brutális, többszázas kommentfolyam született személyeskedő vitákkal, több orgánum pedig szerkesztőségi állásfoglalásban ítélte el a frontembert. Anselmo csak olajat öntött a tűzre, miután a gesztust bemutató YouTube-videó alatt magyarázni kezdte az esetet: „Oké, srácok, a rohadt életbe, vicceltem, és az este inside joke-ja abból fakadt, hogy a színfalak mögött kibaszott fehérbort ittunk, hahaha", írta Phil. „Néhányatoknak kicsit vastagabb arcbőrre lenne szüksége. Akad pár faszkalap, akire ennél valóságosabb indokok miatt is rászállhattok... Kibaszottul szeretek mindenkit, kibaszottul utálok mindenkit, és ennyi. Nem kérek bocsánatot."

Phil Anselmónak nem ez volt az első olyan esete, amikor rasszista jellegű megnyilvánulások miatt kellett magyarázkodnia: mint azt annak idején a Far Beyond Drivenről szóló megemlékezésünkben mi is felelevenítettük, az énekes a '90-es évek derekán, egy montreali koncerten már rögtönzött a témában egy kisebb monológot, ami után arra hivatkozott, hogy szavait félreértették, bokszrajongóként rengeteg fekete példaképe van, és semmi baja nincs sem a feketékkel, sem akármilyen más rasszba tartozókkal (pár éve a Shock!-nak adott interjújában pedig konkrétan azt mondta, hogy valamennyi kreol vér is csörgedezik az ereiben). A mostani gesztust azonban nem nagyon lehetett kimagyarázni, és a viták is új lendületet kaptak, miután a Machine Head frontembere, Robb Flynn – aki szintén színpadra lépett a Dimebash gálán – egy tizenegy perces, alább megtekinthető videóüzenetben emelt szót Anselmóval szemben, illetve a beindult mosdatás miatt.

0131robb

„A Dimebash 2016 utolsó szavai: white power. Ami csak vicc volt, mert a backstage-ben fehérbort ittunk. Értitek? Fehérbor, white power. A White Christmast hallgattuk hátul, így kimentem a színpadra, és azt üvöltöttem, hogy white power", mondja nevetve Robb. „Ott voltam, és elárulhatom nektek: egyetlen üveg chardonnayt vagy pinot grigiót sem láttam hátul. Phil Anselmo, te konkrétan Beckset ittál. Német sört. Talán ebből jöhetett a vicc, nem? Értitek: német sör. White power. Ez kibaszott elmebaj. És az benne a legőrültebb, hogy miután lement ez az egész, az emberek többsége csak annyit képes mondani: ó, hagyjuk már, jön a píszí-rendőrség meg a társadalmi igazságosság szakkör, legyen már nagyobb a tűrőképességetek, és ne hisztizzen mindenki, amikor valaki white powert üvölt, és siegheilozik. Liberális ez, liberális amaz. Csak a metal közösségben történhet meg az, hogy ilyesmit szőnyeg alá söpörnek. Ha Chad csinálta volna ugyanezt a Nickelbackből, vagy Justin Bieber, Tom Brady, netán Lars Ulrich, bazmeg, fejek hullanának. Képzeljétek el azt a szarvihart, ami abból kerekedne, ha Lars Ulrich azt üvöltené a színpadon, hogy white power! Bár talán néhány támogatója neki is lenne: jól csináltad, haver, éljen a fehér büszkeség! Meg persze jönne a többi baromság is: miért oké, hogy egy fekete azt mondja, éljen a fekete büszkeség, és miért nem oké, ha egy fehér meg a fehér öntudatról beszél?"

Robb teljes szövegét nem idézzük, akit érdekel, megnézheti, állítása szerint ugyanakkor Anselmo a backstage-ben is tett már a témában bizonyos kijelentéseket. „Tök jó hangulat volt a Dimebashen. Belebotlottam Philbe is, ahol megdumáltuk, hogy játszunk közösen pár Pantera-dalt. Miután leültünk, fél perc múlva már azt kezdte fejtegetni seggrészegen, hogy mennyire gyűlölte a Machine Head nigger-korszakát, amivel a The Burning Red lemezünkre utalt. Minden másodpercét szenvedélyesen gyűlölte. Én meg csak lestem, aztán az arcába röhögtem: most komolyan azért bírálsz, hogy annak idején hogy néztem ki, meg milyen zenét játszottam?" Flynn szerint persze Anselmo azt mond, amit akar. „Nem gondolom azt, hogy Phil Anselmót meg kellene lincselni, és nem követelem a fejét sem. Bármilyen szarságot jogodban áll mondani. Amerika, szólásszabadság. Nyugodtan mondhatod azt, hogy white power, és siegheilozhatsz is. De ez a szólásszabadság nem jelenti azt, hogy téged nem lehet emiatt bírálni. Ez a szarság ugyanis rossz. Kurva rossz. És ha valaki erre azt mondja, hogy jaj, hát ha téged ez sért, akkor bla-bla-bla, én azt válaszolom: ha téged meg nem sért, akkor baszd meg. Baszd meg! Baszd meg! Ennek nincs helye a metalban. Vagy ha igen, akkor nekem semmi közöm a metalhoz."

0131phil1

Flynn szavai után a vita még magasabbra csapott, és mintha ez bármin is változtatna, megjelent a neten egy fotó is, amelyen Phil és Dimebag Darrell egykori barátnője, Rita Haney fehérbort isznak. Erről azonban utólag ráadásul kiderült, hogy citromos vodka volt. Robb után más zenészek is szót emeltek Anselmo gesztusa ellen. „Tisztában vagyok vele, hogy a világ nagy része megnézte ezt a videót, és annyit mond: ki a faszt érdekel ez a baromság?", írta Mike Schleibaum, a Darkest Hour gitárosa. „De számomra rengeteget jelent a Pantera, rengeteget jelent a zene, a heavy metal pedig az életem. Vagyis a dolog tulajdonképpen a házam udvarában történt. Nem vagyok erkölcsrendész. Arra is büszke vagyok, hogy rengeteg, a világot különböző módon látó rajongónk van. De a metalban számomra nincs helye rasszizmusnak. A metal, a punk, a hardcore, a tök-mindegy-mi-a-faszomnak-hívjuk arra hivatott, hogy összehozza az embereket. Már amiatt is szégyellem magam, hogy egyáltalán le kell ezt írnom, miközben biztos vagyok benne, hogy a többség szintén tisztában van vele." Az All Shall Perish ugyanígy nyilatkozatban ítélte el Anselmót. „Phil megnyilvánulása szégyenfolt a Pantera örökségén, Dime emlékén és az egész metal közösségen", írták.

Mindezek után maga az érintett is átgondolta a helyzetet, és egy alább szintén megtekinthető videóüzenetben immáron ténylegesen is bocsánatot kért a történtek miatt. „Reagálni szeretnék mindarra, amit kaptam, és abszolút megérdemeltem", mondja Anselmo. „Ott voltam a Dimebashen, nagyon késő éjszaka volt már, én pedig súlyos beszélgetéseket folytattam a helyszínen olyan emberekkel, akik szintén szerették Dime-ot. Komoly érzelmek törtek a felszínre, meg persze ment hátul a viccelődés is, ami a színpadra is felszivárgott. Ami történt, ocsmány volt, tiszteletlen és oda nem illő. Bárki, aki igazán ismer, tisztában van vele, hogy semmiféle ilyen eszmében nem hiszek, és semmiféle csoporthoz sem akarok tartozni. Ezer százalékosan bocsánatot kérek mindazoktól, akiket sértett, amit mondtam, mert jogosan sértette őket. Nagyon sajnálom a történteket, és csak reménykedem benne, hogy adtok nekem még egy esélyt. Adjatok még egy esélyt. Mindenkit nagyon szeretek. És aki valaha is találkozott velem, illetve ismer, tudja, hogy mindenkit nagyon szeretek. Béke veletek."

Anselmo bocsánatkérését követően Rita Haney szintén közzétett egy nyilatkozatot, amelyben ő is elismeri, hogy Phil hibázott, ugyanakkor nekimegy Robb Flynn-nek, aki szerinte pusztán csak megsértődött az énekesre valami backstage-es személyes beszélgetés miatt, és később ezt vetítette ki Anselmo white power-megnyilvánulására. De mivel természetesen nem voltunk jelen a helyszínen, ebbe már tényleg nem szeretnénk, illetve nem is tudnánk belemenni, és igazából nem is lényeges a történtek szempontjából. Az ügynek remélhetőleg itt vége van.

Mivel nem kívánunk hasonlóan parttalan, vitának csak nagy jóindulattal nevezhető anyázásnak teret adni, mint amilyeneket az amerikai oldalakon lehet olvasni az ügy kapcsán, a cikkhez – a Shock! általános gyakorlatával ellentétben – az oldalon nem lehet hozzászólni. A gyűlöletkeltő kommenteket és a trollokat a Facebook-oldalunkról is moderálni fogjuk, illetve kitiltjuk.

 
Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.