Shock!

május 06.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Andreas Kisser: „Nem lesz Sepultura újjáalakulás Max Cavalerával”

Már a kanyarban van a Sepultura új nagylemeze, a Kairos, amelyet Roy Z producerrel rögzített a brazil zenekar. Andreas Kisser gitáros a Blabbermouthnak adott interjújában ugyanakkor természetesen megint legalább annyit beszélt a klasszikus felállás esetleges újjáalakulásáról, mint a friss szerzeményekről...

„Az egész 2009-ben kezdődött, amikor a Sepultura és a Soulfly végre egy fesztiválon lépett fel", elevenítette fel az újonnani kapcsolatfelvételt Max Cavalerával és feleségével/menedzserével, Gloria Bujnowskival Andreas. A nagy eseményre egyébként a duisburgi Devilside Fesztiválon került sor. „A turnébuszaink egymás mellett parkoltak, így amikor kiszálltam, megláttam Gloriát. Odamentem, megöleltem, és megkérdeztem, mi a helyzet. Egyszerűen nem láttam semmi okot arra, hogy ne így tegyek, hiszen semmiféle ellenséges érzést vagy pláne utálatot nem táplálok velük szemben. Ez tök jó volt, mert végre ismét megnyílt közöttünk egy ajtó."

Ahogy Kisser elmesélte, ezután már nem váratott magára sokat az első telefonbeszélgetés sem Maxszel. „Az első pillanattól kezdve egyértelmű volt, hogy Gloria reuniont szeretne, és el is kezdte a háttérben összerakni a dolgokat. Nem sokkal később Maxszel is beszéltem úgy két percig, vagy talán egy perc negyvennyolc másodpercig... Gyors dologról volt szó, és közben Gloria is végig ott állt mellette. De ez volt az első beszélgetésünk, mióta kilépett a zenekarból, így már annak is örültem, hogy egyáltalán sor került rá. Fociról dumáltunk, meg minden egyéb általános dologról: kivel mi újság, mi van a gyerekekkel, ilyenek... Megtörtént a kapcsolatfelvétel, ennyi volt az egész."

Andreas azonban még ennek ellenére sem érzi úgy, hogy a Sepultura klasszikus felállásának ismét össze kellene állnia. „Az új lemezünk pont az ellenkezőjéről szól annak, amit Max és Gloria csinálni akarnak. Én másképp élem az életemet, és elég zavaró az a nyomás, ami mindenhonnan nehezedik ránk. Nemcsak a sajtó részéről, mert például az amerikai koncertszervezők is állandóan befolyásolni próbálnak minket, és nem engedik, hogy a Sepultura a saját útját járja. Egy remek kiadónál vagyunk, rendben van az üzleti hátterünk is, és nem hinném, hogy Max vagy Gloria igazán értékelné, amire Max távozása óta jutottunk, vagy amit csinálunk manapság... Úgy látom, a Soulfly remekül megy, és nem is igazán értem, miért foglalkoznak egyáltalán velünk. Mindenki maga választja meg a saját útját, Max pedig úgy döntött, otthagyja a zenekart. Igor is nyomatja a saját dolgát a Mixhell-lel, és boldog vele. Nagyon aktív, és remekül csinálja. És persze ott van nekik a Cavalera Conspiracy is. Elmentem a koncertjükre egy fesztiválon São Paulóban. Nem találkoztam velük, de láttam a bulit, és óriási volt. Jó volt látni, ahogy megint együtt játszanak. Nem értem, miért jelent nekik emellett problémát, hogy mi is haladunk előre a karrierünkkel és a saját ügyeinkkel."

Andreas az interjúban kerek perec kijelentette: nem lesz klasszikus Sepultura újjáalakulás. „Sosem terveztünk ilyesmit, és szerintem Maxék azt a bizonyos kétperces telefonbeszélgetést értelmezték úgy, hogy igent mondtam a dologra", vélekedett a gitáros. „Nem vagyok a kibaszott múlt rabszolgája, és szintén nem vagyok hajlandó azzal foglalkozni, hogy egyes emberek szerint milyennek kell lennie a Sepulturának. Mióta csak 1987-ben csatlakoztam ehhez a bandához, minden napom a Sepulturáé, és mindig is ez volt a hozzáállásom. A mai napig imádom, amit csinálok, függetlenül attól, milyen kihívásokkal kell szembenéznünk. Szeretném, ha ezt Maxék is elfogadnák, és továbblépnének a saját életükben. Max roppant kreatív muzsikus, akinek remek dolgokat kell csinálnia. És ennyi. Nem igaz, hogy már megegyeztünk az újjáalakulás tényében, és csak az üzleti kérdések szóltak közbe. Egy barátságos telefonbeszélgetésről volt szó, amikor csakis a családi oldal került szóba, és semmi más. Elég nagy baromság is lenne a részünkről ezt az egy telefonbeszélgetést leszámítva lassan húsz év különlét után nagy újjáalakulást csinálni... Még csak ilyesmiben gondolkodni is naiv ostobaság volna. A barátságunk helyreállítását sem kötném feltétlenül össze az újjáalakulás gondolatával. Természetesen miután ismét helyrerázódna a viszonyunk, és újból megismernénk egymást, egyéb dolgokat is csinálhatnánk, de nem Sepultura néven. Lehetne például szó valami másik projektről, vagy akármiről."

A Sepultura klasszikus Arise lemezéről itt írtunk.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.

 

Wackor - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.