Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Általában már a nullszaldónak is örül a Wacken Open Air főszervezője

0809woaMiközben a Wacken Open Air fesztivál emberemlékezet óta masszívan teltházas, és a jövő évi rendezvényre is napok alatt, a fellépők előzetes ismerete nélkül kelt el mind a 75 ezer jegy, meglepő kijelentéseket tett egy friss interjúban a főszervező. Thomas Jensen elárulta: minden évben keményen küzdenek azért, hogy egyáltalán egyensúlyban maradjon a rendezvény mérlege.

Magyarországon egy időben folyamatos élcelődés tárgyát képezték Gerendai Károly menetrendszerű nyilatkozatai a Sziget veszteségességéről, netán épp kijött nullszaldójáról, de a jelenség nem elszigetelt: miközben az európai kontinens leghatalmasabb metalfesztje, a Wacken Open Air a köztudatban biztos befektetésként él, a főszervező Thomas Jensen a Billboardnak adott interjújában némiképp árnyalta a képet, és mint szavaiból leszűrhető, a fesztiválon bizony távolról sem gazdagodnak meg a háttérben dolgozók. „A túlélésre megyünk", fogalmazott még a fesztivál idején a lapnak. „Minden év kihívást jelent, és a mostani is kemény lesz. Nem hinném, hogy veszteségesek leszünk, de a profitot felemésztik a kiadásaink. De akkor is a lehető legjobb élményt kell biztosítanunk a rajongóknak, ellenkező esetben nem vagyunk sikeresek. És ez tényleg ennyire egyszerű."

Mindebben persze az is benne van, hogy Jensen szerint a szervezők igyekeznek nem nyerészkedni a közönségen: többek között ennek köszönhető, hogy ma sem árulnak például méregdrága VIP-belépőket. „Ez kommunizmus, metal szocializmus", érzékeltette a főszervező. „Az alapötlet annyi, hogy ha valaki elég ügyes, az kedvezményes áron megvehesse a Christmas jegyet, amihez egy póló is jár. Ha valaki bízik és hisz benned annyira, hogy egy évvel előre kifizeti a belépő árát, annak adnod is kell valamit ezért cserébe." Az egy évvel az adott fesztivál előtt becsorgó pénzek persze létfontosságúak a Wacken Open Air túlélése szempontjából. „Ebből fizetjük a legutolsó év hiányait, mivel a költségeink az egekben vannak: eleve 2500 fizetett alkalmazottal dolgozunk, de ez a szám akár a duplájára is nőhet, ha beleszámítjuk a szükséges kiegészítő segítséget a pultosoktól a helyi tűzoltókig meg addig, hogy tényleg mindenen ott virít a W.O.A. logó a söröskorsóktól kezdve a kávéscsészékig." A fesztivál a méretekhez képest ráadásul viszonylag kevés külső szponzorral is dolgozik – idén ilyen volt a Monster vagy a Beck's –, és ezek is jellemzően olyanok, amelyek valami különleges extrát is nyújtanak, például egy szappancég, amely szabadtéri mobil zuhanyzókkal is segíti a rendezvény gördülékeny lebonyolítását. „Az is fontos szempont, hogy az árak ne szálljanak el. Fontos, hogy mindenki elfogadható áron jusson hozzá napi egy virslihez és négy sörhöz."

Azt nyilván nehéz lenne megítélni, hogy tényleg ennyire billeg-e a Wacken, de mindenesetre tény, hogy a jövő évi fesztivál 75 ezer jegye már mind elkelt. Az augusztus 4-6. közötti rendezvényen olyan nevek jelenléte már biztos, mint a Blind Guardian, a Ministry, a Steel Panther, az Eluveitie, a Dragonforce, a Callejon, a Legion Of The Damned, Axel Rudi Pell, az Orden Ogan, az Orphaned Land, a Borknagar, az Eskimo Callboy, a Therion, a Unisonic, a Kylesa és a Pyogenesis, de egy spoken word előadással Henry Rollins is ott lesz Észak-Németországban.

 

Hozzászólások 

 
#9 Brock Samson 2015-08-13 13:20
Ez nem feltetlenul rosszindulat, csak uzletembereknek nem hiszunk: Hollywoodban is vesztesegesre hozzak ki meg a durvan nyereseges filmeket, hogy ne kelljen adot fizetniuk. Egy kis konyvelesi varazslattal konnyen megoldhato.
Idézet
 
 
+2 #8 Marci 2015-08-12 09:31
Orommel latom, hogy Magyarorszagon meg mindig el es virul a irigysegbe oltott keseru rosszindulat. Sokra visszuk meg sracok!
Idézet
 
 
#7 bélféregtámadás 2015-08-12 08:09
Lehet valahol adakozni nekik?
Idézet
 
 
+1 #6 BahnScorper 2015-08-10 10:24
Ez nekem csak magyarázkodásna k tűnik arra a kérdésre, hogy "25 év után miért nem képesek normális infrastruktúrát kialakítani, miért kell a tökig érő sarat dagasztania több tízezer embernek"...
Idézet
 
 
+12 #5 chris576 2015-08-09 11:32
A cikk méltó befejezése így hangzott volna: És miután végetért az interjú a sajnálatosan kevés hasznot hozó Wacken fesztivál főszervezőjével , az illető beszállt a Ferrárijába és elhajtott...
Idézet
 
 
+9 #4 bogar 2015-08-09 11:08
Az a nagy kérdés, hogy tisztán a jegybevételre gondolt, vagy a komplett csomagról beszél. Az a 75.000 ember valahol lakik és fogyaszt, ami a környéken árbevételként jelentkezik.
Biztosan emlékeztek arra, hogy a magyar F1 futam sem a nyereségéről híres, de a turizmusban jelentkezik a bevétel, amiből ilyen olyan módon azért vissza is csurog egy kevés.
Biztosan itt sincs másként.
Egyébként pont most jelentettek be a szervezők egy "téli wacken-t" is. Nyilván azért, mert szeretnének kétszer annyit dolgozni egy marék aprópénzért! :-)
Idézet
 
 
+9 #3 TelekiPál 2015-08-09 10:45
Szerintem is hülyeség. Ha nem érné meg nem csinálnák.
Párezer euro plusszért 75 ezres fesztivált tartani netto hülyeség lenne, pláne immáron 25 éve (csak mondom).
Idézet
 
 
+2 #2 P.R. 2015-08-09 10:32
Hát én is nehezen hiszem el , hogy a mérleg negatív lenne.
Valaki akkor nagyon lehúzza a Őket...
Idézet
 
 
+13 #1 Sanctus 2015-08-09 08:33
Azt hajlandó vagyok elhinni, hogy a profit mértéke nincs arányban a bevétel/kiadás mutatókkal, de ha egy fesztivál egy évvel előre már teltházas, az nem lehet ennyi éven keresztül rizikós üzlet - az olyan mértékű szervezői hozzá nem értésről árulkodna, amivel lehetetlen újból és újból ilyen léptékben működni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.