Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„A zene mára veszített a fontosságából”

Világszerte nagy siker a Deep Purple új albuma. A Whoosh! kapcsán adott egyik interjúban Roger Glover basszer ugyanakkor úgy fogalmazott: a zene véleménye szerint veszített fontosságából.

deep_purple_k2019_03

Holnap nálunk is kritikát olvashatsz a Deep Purple új nagylemezéről, a Whoosh!-ról, amely Németországban a listák első, Nagy-Britanniában pedig negyedik helyén kezdett. Utóbbi eredmény a banda legjobbja hazájában az 1980-as Deepest Purple válogatás óta. Az album szintén felkerült az élre Finnországban és Belgiumban, második Csehországban, harmadik Svédországban és Norvégiában, illetve szintén negyedik Japánban, de bekerült a Top 10-be Olaszországban, Hollandiában is Franciaországban is. Az Egyesült Államokban a 161. helyen kezdtek, de ez sem meglepő, hiszen Észak-Amerika hagyományosan érzéketlen a Purple új albumaira, utolsó stúdiólemezük, amely a száz legkelendőbb kiadvány közé került a Billboard-listán, az 1990-es Slaves And Masters volt.

A nagy siker ellenére Roger Glover basszer az ausztrál Heavy magazinnak azt mondta: meglátása szerint a mai közönség életében már nem tölt be olyan fontos szerepet a zene, mint a korábbi generációkéban. „Annak idején, a vinyl fénykorában, a ’60-as és a ’70-es években csupán két dolog számított: az egyik a zene volt, a másik pedig a sport”, fogalmazott Roger. „Azért lehettek ennyire fontosak, mert például rengeteg embernek ezek jelentették az egyetlen kiutat a szegénységből. Ha zenélni vagy sportolni kezdtél, máris reménykedhettél, hogy felülmúlod önmagadat, és sikeres leszel. De azóta a technológiai fejlődés eljutott arra a szintre, hogy a zene csupán egy a számos szórakozási forma közül. És emiatt a fontosságából is veszített. Úgy értem, annak idején, az ’50-es, ’60-as években a zene majdnem olyan volt, mint egy vallás: az emberek követtek. Ma már nincs így. Minden a celebkultuszról, a gyors eredményekről, a hírnévről szól, minket viszont ezek a dolgok nem érdekelnek. Minket régen is csak a zene érdekelt. Úgy gondolom, öreg bútordarabok vagyunk.”

A tavaly decemberben Budapesten is újfent teltházas koncertet adott Purple tavasztól elvileg máris újra turnézott volna Európában, de jelen helyzetben a koncerteket természetesen nem tartják meg. Ian Paice dobost és Purpendicular nevű öntribute-bandáját ugyanakkor jövő január 27-én el lehet csípni Budapesten. Jegyinformációk és további részletek itt.

 

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.