Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„A Nevermind az igazi tökös rockra emlékeztette az embereket”

Hamarosan húszéves speciális kiadásban kerül a boltokba a Nirvana 1991-es Nevermind lemeze, minden idők egyik legfontosabb albuma, és a jubileum alkalmából természetesen megsokasodtak a visszaemlékezések is. A Spin magazin ezúttal a '80-as évek sztármuzsikusait kérdezte a lemezről.

Nikki Sixx (Mötley Crüe): „Még a megjelenés előtt beszéltem a Headbangers Ballban a lemezről, mondtam, hogy itt egy fontos rockalbum. Sosem értettem azokat a zenekarokat, akik azt állították, hogy a Nirvanának bármi köze is volt a karrierjük összeomlásához. Talán csak nem voltak meg bennük a szükséges erények... Nem pisilhetsz kiskutyaként, ha a nagy vérebekkel akarsz együtt nyomulni."

Phil Collen (Def Leppard): „Az 1992-es MTV Video Music Awardson mi voltunk az áldozati bárány. Ott álltunk a Nirvana, a Pearl Jam és a Red Hot Chili Peppers mellett, és az emberek baromi ellenségesen álltak hozzánk. Ezt már akkor is röhejesnek találtam. Kijön egy új zene, ami arról szól, hogy más akarsz lenni, mint a többiek, és ezután átmész szemellenzősbe? Sajnos minket is összemostak a szörnyűséges hajmetal bandákkal, pedig szerintem soha semmilyen szinten nem tartoztunk közéjük. Így aztán amikor a Nirvana felfutott, úgy voltam vele: igen, egy kicsit megbasznak majd minket. De ettől még nagyszerű zenét játszottak."

Sebastian Bach: „A Nevermind óriási album volt, és az első igazán sikeres alternatív lemez is egyben – talán épp ez az, amiről Kurt Cobain sosem akarta volna, hogy megtörténjen. Húsz év távlatából az album még mindig fantasztikus, Dave Grohl pedig ma keményebben nyomja a rockot, mint valaha – micsoda elképesztő dalszerző, frontember, énekes és gitáros! A Nevermind arra is mindig emlékeztet, hogy emellett ott van a valaha élt legnagyobb dobosok között. A csávó egyszerűen mindenre képes."

Sammy Hagar: „Tetszett az alulöltözöttségük, mert túlmutatott a csillogó-villogó rockon. Én a hétköznapi kinézetet kedveltem, mert sosem akartam magam rocksztárnak tettetni. Ezek a srácok is így álltak a kérdéshez, és nemcsak a maguk esetében vitték keresztül a dolgot, hanem mindenki más öltözködését megváltoztatták."

Tracii Guns (L.A. Guns): „A pop metal abban az időben egyre sekélyesebbé vált, a Nirvana pedig arra emlékeztette az embereket, milyennek kell lennie az igazán tökös rocknak. Pár hónappal a megjelenése előtt kaptam egy példányt a Nevermindból valami havertől. Nem kapott el azonnal, de nagyjából egy hét alatt teljesen beszippantott. A Kerrang! le is közölt rólam egy fotót, ahol a színpadon nirvanás pólót viseltem, alatta valami olyan aláírással, hogy mi az, ez az új divat? Nem foglalkoztam vele, mit gondoltak a dologról a hajmetalos társaim..."

 

Hozzászólások 

 
+8 #8 flyNnn 2011-08-04 13:08
Ha tetszik ez az album ha nem ez egy korszakalkotó lemez volt... és nagyon sajnálom a Kurt-tel történteket mert egy igazi egyéniséget vesztett a rock színtér és ez mellett nagyon kíváncsi lettem volna hogy manapság mit alkotna Kurt barátunk... :/
Idézet
 
 
+13 #7 Kiss Gábor (Shock!) 2011-08-04 11:11
Engem 12-13 évesen nagyon elkapott ez a lemez, és mai napig imádom. Ráadásul abban is marha nagy szerepe volt, hogy most itt osztom az észt a Shock!-on.
Idézet
 
 
-6 #6 mrataxi 2011-08-04 10:34
ja, de dave grohlt amúgy bírom, milliószor nagyobb formának tartom, mint kurt cobaint, aki szerintem mint zenész egy nagy nulla volt és most már önmagának köszönhetően lesz is. persze sajnálom is közben, mint embert. :(
Idézet
 
 
-2 #5 mrataxi 2011-08-04 10:32
nem jó ez a lemez, a polírozott hangzással meg pláne inkább vicces ez a fajta minimálzene, valahogy a kettő együtt nem működik - talán ha valami karcosabb, nyersebb soundja lenne, még érteném is, mi akar ez lenni
mindenesetre meglepnek az előző hozzászólások, azt hittem, én leszek az első (az egyetlen?), akinek nem tetszik :)))
Idézet
 
 
+2 #4 Venomádi 2011-08-04 05:58
Amúgy én sem tudom mi ebben a rohadt nagy korszakalkotás. Elkapta az akkori fiatalságot, de igazából ha nem akkor jelenik meg el is tűnik a picsába. Én párszor átfuttattam, de soha nem mentem le hídba, max 3 szám amire azt mondom h megérte lejátszani. Inkább a Pantera korszaknyitó albumára mondom, hogy megdobta a 90'es évek metálját elég rendesen. Nem győzőtt mindenki nyúlni a gitárjátékból.
Idézet
 
 
-5 #3 bekga 2011-08-04 04:56
nagy fos!
Idézet
 
 
+1 #2 SDMF 2011-08-03 23:35
Nekem egy kicsit összeesküvés-elméletnek tünt-tünik az egész. Túl gyors volt a váltás. 91-ben 92-ben még azért jelentek meg nagyon jó rock-metal lemezek, ekkor kezdtek el komolyodni , beérni a 30-as éveikbe a "nagyhajú" zenészek és kezdtek el komolyabb hangvételű lemezeket csinálni.
Nekem ez nem alapmű nem is tökös rock. Maximum annyira tökös mint képen lév baba kukija. :)
Idézet
 
 
+5 #1 Equinox 2011-08-03 16:47
Na most mindenki szereti, mikor tudják h alapmű. Még akkor is, ha esetleg nem beszélnek őszintén, értékelem h belátják h a sekélyes színtér önmagát ölte meg, nem kellett hozzá Seattle-ből származó gyilkos kvartett
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.