Shock!

május 02.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„A Nem látszik már elhagy egy csomó olyan irányvonalat, ami egységesen jellemző volt ránk”

Új, magyar nyelvű dallal és klippel jelentkezett a szegedi Dystopia. A dal címe Nem látszik már.

0921dyst

Friss számmal jelentkezett a Dystopia, amely öt év óta az első életjel a zenekartól. „Miután megturnéztattuk a Building Bridges lemezt, két komoly történéssel is szembe kellett néznünk – mondja Bajusz Péter basszer. – Az egyik természetesen a COVID volt, a másik, hogy nem sokkal később Gabinak, a Miracle Sound stúdiónak a hozzátartozó próbateremmel tizenöt év után el kellett költöznie a bérelt helyéről és kb egy év volt, mire ez a helyzet teljesen megoldódott. Bár folyamatosan összejártunk és gyűltek az új témák, a Nem látszik már például már 2019-ben is létezett valamilyen formában, akkor indult be újra a kreatív gépezet, amikor végre ismét lett műhelyünk." „Volt még egy speciális helyzet, amin szintén meditálnunk kellett – teszi hozzá Vári Gábor énekes/gitáros. – A Building Bridges megjelenése után kábé két évig csak a koncertezés volt a prioritás, viszont volt egy tagcserénk, amit csak ezután tudtunk elkezdeni igazán feldolgozni. Mezey Balázs helyére a megjelenés után rögtön bekerült Blanár Levente gitáros. Egyrészt elment egy oszlopos tag egy kritikus pillanatban, akinek azelőtt nem kevés szerepe volt a társaság gatyába rázásában, másrészt jött egy ifjú titán, akivel emberileg azonnal megtaláltuk egymást, zeneileg viszont annyi új lehetőséget és hatást hozott, amit szerettünk volna rendesen körbejárni és feltérképezni. Elkezdtük tehát megkeresni azt a vonalat, ahol négyünk zenei világa találkozik, és ez természetesen időbe telt. Ez a folyamat egyébként mind a mai napig tart, de annyi biztos, hogy nagyon meghozta a kedvünket a határaink feszegetéséhez."

A dal Gábor szerint újdonságokat is hoz a banda zenei világába. „A Nem látszik már elhagy egy csomó olyan irányvonalat, ami egységesen jellemző volt ránk. A verzéket Péter hörgése teszi kellően hátborzongatóvá, a zenei alap is komplexebb kábé bárminél, amit eddig csináltunk. A leginkább szembetűnő különbség mégis a magyar szöveg. Semmilyen világmegváltó vagy közönség-édesgető gondolat nincs e mögött. Ahol most vagyunk fejben, az a saját megismerésünk iránti vágy és nem a megfelelni akarás. Persze engem is bizonyos hatások vettek rá, hogy eleve elkezdjek játszadozni a gondolattal. A munkám során egyre több olyan magyar nyelvű szöveggel találtam szembe magam, ami nagyon tetszett. Dolgoztam az Ördöggel, a Nagyúrral, a Salvusszal, a Fatal Errorral és még számtalan olyan produkcióval, akiknek a szövegeinél arra lettem figyelmes, hogy hiába az angoltudás, meg hogy igazából soha életemben nem hallgattam magyarul szóló rock/metal zenét a kritikus tinédzser időszakomban, mégis érzem, hogy jobban hat rám, több gondolatot indít el bennem, ha az anyanyelvemen szólítanak meg a dalok. Némi őrlődés meg kötelező kifogáskeresés után úgy döntöttem én is szerencsét próbálok."

A csapatnak rengeteg zenei anyag van a tarsolyában. „Nem tétlenkedtünk az utóbbi időben, csak kicsit bebábozódtunk. Nagyon szeretnénk minél többet megmutatni a megújult zenei világunkból, úgyhogy megpróbáljuk besűríteni az ilyen megjelenéseket. Most elég szimpatikus számunkra, hogy egyszerre egy számmal foglalkozzunk teljes erőbedobással, de már látszik egyfajta koncepció is, ami mentén születnek a szövegek, témák, szóval maradjunk annyiban, hogy még bármi lehet" – mondja Gábor. „Koncertek tekintetében is inkább a minőségre megyünk rá, mint a mennyiségre. Ami fontos, hogy legközelebb szeptember 29-én Budapesten játszunk az Analog Music Hallban a Salvus és a Petricor társaságában, valamint november 4-én Szegeden a Városi Rock Klubban a Slowmeshsel és a Barbearsszel" – teszi hozzá Bajusz Péter.

A Kárász Zénó színművész főszereplésével készített klip alább megtekinthető.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.