Shock!

május 06.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„A mohácsi után ez volt a legnagyobb csata, mégsem tud róla a magyarok kilencven százaléka”

Március 29-én különleges rockopera lát napvilágot: Róm Gábriel, a projekt megálmodója és zenei vezetője az 1552-es palásti csatát dolgozza fel számos neves vendég közreműködése mellett. Egy klip máris megtekinthető.

0322palasticsata

Róm Gábriel múltjának és zenei karrierjének összefonódása szinte determinálta a Palásti Csata 1552 megszületését: a többek között a Remorse éléről ismert zenész fő hangszere a gitár és a hegedű, így az elmúlt huszonöt évben volt alkalma elmélyülni a hazai rock-, komoly- és folkzenében is. Emellett tevékenykedett producerként és zeneszerzőként is, így született meg benne az igény egy átfogó mű elkészítésére. A rockopera megírására ösztönzőleg hatott, hogy ő maga is Paláston nevelkedett három éves korától. „Fő motivációim egyike a palásti csata emlékének ápolása és megismertetése a nemzettel, ugyanis a mohácsi után ez volt a legnagyobb csata, mégsem tud róla a magyarok kilencven százaléka – mondja. – Majdnem húszezer ember veszett oda két nap alatt, ha mindkét oldalt számításba vesszük. Egyéb motivációként kétségtelenül az önmegvalósítás nemes ingerét nevezném.”

remorse_k2023_02

A munka folyamata hosszú és megpróbáltatásokkal teli volt: két és fél év elteltével elkészült a rockopera, benne számos vendéggel. A főbb szerepeket Jósa Tamás, Dudás Ivett, Kovács Koppány, Vörös András, Bella Levente és Nagy Feró alakítják, a hangszeres szekcióban pedig – mások mellett – olyanok bukkannak fel, mint Oláh Zsolt, Kossuth Lajos, Hocza Róbert, Alapi István, Kállai János, Cserfalvi Zoltán, Szíjártó Zsolt, Zeffer András vagy Boros Béla. Természetesen a rockopera színpadra vitele is szerepel a tervek között, de amíg ez megvalósul, addig képregény formájában ismerhetjük meg ezt a sorsdöntő történelmi eseményt.

A Búcsútánc klipje alább megtekinthető: utóbbi egy werkfilm-jellegű klip, ahol a közönség megismerheti a csapat egy részét és a vendégszereplőket. A dal közreműködői Dudás Ivett, Fejes Katica, Katona Tímea Jósa Tamás, Boros Béla, Róm Gábriel énekesek, Tóth Tamás dobos, Szabó Péter basszusgitáros, Kossuth Lajos és Hocza Róbert gitárosok, Fajkusz Attila hegedűs, dorombon szintén Boros Béla játszik, az elektronikus effektekért pedig Hocza Róbert és Róm Gábriel felelt. További információk és előrendelés itt.

 

Hozzászólások 

 
#9 Szőlő 2024-03-23 16:21
Eszméletlen jó zenészek, érdekes, komor téma. Bejövős lesz ez!
Idézet
 
 
#8 kornel 2024-03-23 12:35
És akkor a magyar Sabaton-t hívhatnák mondjuk Hungaroton-nak.
Idézet
 
 
#7 GTJV82 2024-03-23 01:31
Szerintem örüljünk neki, hogy ez a minden szempontból egyedi tematikájú és kivitelezésű lemez megjelenik.
Gábor remek zenészeket gyűjtött maga köré, ha minden igaz a HSB-ben lett keverve a lemez.... ebből rossz dolog nem sülhet ki!!!
Idézet
 
 
#6 Martin - a régebbi 2024-03-22 22:33
A magyarok 90%-a nem is ismeri a magyar történelmet. :D
Ha tényleg tanítani akarja az embereket akkor viszont ez kezdésnek nem rossz. Aztán majd jöhet a többi csata feldolgozása és akkor lesz egy magyar Sabaton. (Abból még érthetetlen okból kifolyólag úgysem készült el a magyar verzió. Legalábbis én még nem hallottam hogy valamire azt mondanák "ez a magyar Sabaton".)
Idézet
 
 
#5 2Gábor2 2024-03-22 20:13
Idézet - Mohácsi Busó:
Bocs, de a palásti inkább egy kisebb csata volt a török korban és messze nem a mohácsi volt a legnagyobb, voltak annál is komolyabbak, nagyobb létszámúak.


Viszont nagyobb hatású nem sok.
Idézet
 
 
#4 heyho 2024-03-22 18:59
Abból a szempontból a projekt elérte a célját, hogy ez idáig én sem hallottam erről a csatáról, szóval köszi!

De ezzel kapcsolatban vagy ő téved nagyot vagy a Wikipedia (ami persze simán elképzelhető) : "Majdnem húszezer ember veszett oda két nap alatt, ha mindkét oldalt számításba vesszük"
Idézet
 
 
#3 Műanyag szék 2024-03-22 18:49
Huh, ezt azért emészteni kell...
Idézet
 
 
#2 Mohácsi Busó 2024-03-22 15:30
Bocs, de a palásti inkább egy kisebb csata volt a török korban és messze nem a mohácsi volt a legnagyobb, voltak annál is komolyabbak, nagyobb létszámúak.
Idézet
 
 
#1 Vermin 2024-03-22 14:24
Én azt hittem, hogy a Dalriada lefedte ezt a mucsametált...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.