Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

A Laibach jut be első külföldi zenekarként a világ legzártabb diktatúrájába

Egészen hihetetlennek tűnik, de úgy fest, igaz: augusztus 19-20-án Phenjanban, Észak-Korea fővárosában koncertezik a Laibach. A szlovén indusztriális pionírok személyében ezáltal először jut be külföldi könnyűzenei előadó a Kimek birodalmába.

0204laibach

Észak-Koreában ad két koncertet augusztusban a szlovén Laibach. Az apropót a Koreai-félsziget japán uralom alóli felszabadulásának hetvenedik évfordulója adja, és a két phenjani fellépést természetesen fel is veszik, hogy 2016-ban egy dokumentarista jellegű anyagot készítsenek belőlük. A koncertekről egyelőre nem tudni sokat, de már maga a tény is hihetetlennek tűnik – nem véletlen, hogy még a Laibach rajongói oldalain is szkeptikusan fogadták a bejelentést, a csapattól egyébként egyáltalán nem idegen szívatásra gyanakodva –, hiszen Észak-Korea a világ legzártabb totális diktatúrája, ahol még a külföldi zenék hallgatása is bűncselekménynek minősül, és akit ilyesmin érnek, az akár élete végéig valamelyik munkatáborban találhatja magát.

Amint tudunk valami bővebbet a koncertekről, megírjuk, ez ugyanis roppant érdekes akció a Laibach részéről – bár abból a szempontból azért tökéletesen passzol hozzájuk, hogy a zenekar a kezdetektől fogva nagyban épít a totalitárius diktatúrákra jellemző külsőségekre és egyéb elemekre, többek között emiatt bélyegezték őket karrierjük három évtizede során többször mind kommunistának, mind fasisztának.

A zenekar tavaszi budapesti fellépéséről itt olvashatsz.

Címkék:

 

Hozzászólások 

 
#18 Draveczki-Ury Ádám 2015-06-16 12:09
Idézet - Mr. Hyde:
Felmerül bennem a kérdés, hogy a szabadon és jólétben élő, kulturálisan felsőbbrendű, személyes elfogultságokon túllépni képtelen nyugati átlagembernek vajon nem kevésbé programozott-e a világképe, mint amit mondjuk az észak-koreai emberekről gondol?

Tényleg az utolsó: semmi rosszat nem gondolok az észak-koreai emberekről, sőt. A vezetőikről annál inkább, meg azokról is, akik tartják a köldökzsinórt/pórázt, aminek köszönhetően a nagy stratégiai-geopolitikai játszmák részeseiként/eszközeiként utóbbiak immáron évtizedek óta hatalmon lehetnek. És nyilván senki sem szent ezekben a játszmákban, de aki szerint a befagyott viszonyokért CSAK az amerikaiak felelősek, és a térség két nagyhatalma nem, nos, az szimplán buta, tudatlan és elvakult. Kína itt a nagy játékos alapvetően. Ennyit akartam mondani. És én is foglalkoztam a témával egyébként behatóbban, az MTI-híreken felül is, nyugi.
Idézet
 
 
#17 Mr. Hyde 2015-06-16 11:41
Lényegében pár évvel ezelőtt még én is csak annyit tudtam a KNDK-ról, mint amit a felületes hírfogyasztó számára elérhető közvélemény formáló információk sugallnak.
Aztán a főiskolán egy tdk dolgozatra felkészülve kaptam kutatási témának a távol-keleti diplomácia tárgyalási stratégiáinak elemzését. Ez vezetett oda, hogy összetettebben látom a helyzetet, mint amit a közvélemény formáló médiumok festenek le a hétköznapi hírfogyasztó számára.

Ugyanakkor elgondolkodtató nak találom azt is, hogy már minimális információnak a közlése is - ami árnyalhatná a képet - olyan szintű arrogáns és cinikus reakciókat, önmagából kikelt agressziót és megértésre képtelen elutasítást vált ki az emberekből, mintha mondjuk az anyukat szidtam volna, vagy a szeretteik halálát kívánnám.
Felmerül bennem a kérdés, hogy a szabadon és jólétben élő, kulturálisan felsőbbrendű, személyes elfogultságokon túllépni képtelen nyugati átlagembernek vajon nem kevésbé programozott-e a világképe, mint amit mondjuk az észak-koreai emberekről gondol?
Idézet
 
 
-1 #16 Draveczki-Ury Ádám 2015-06-16 11:20
Idézet - Mr. Hyde:
Az Egyesült Államok a CIA World Fact Book adatai alapján ll. VH lezárása óta legalább 60 egyoldalúan indított regionális háborút és felforgató katonai akciót szervezett a világ minden táján, így a demokráciáról és az államok szuverenitásáró l hangoztatott kijelentései leginkább propagandisztik us állásfoglalásna k minősíthetők.

Elkanyarodsz más irányba, én nem az Egyesült Államokról beszéltem, hanem Észak-Koreáról, de mindegy. Egy szóval sem cáfoltam egyébként a propagandafakto r létét, de elbeszélünk egymás mellett, és mint mondtam, ez hitvita, Fradi vs. UTE, Fidesz vs. MSZP, szoptatás vs. tápszerezés. És ekként természetesen teljesen értelmetlen és parttalan is, nem fogunk közös nevezőre jutni.

A lényeg, hogy TE átlátsz a szitán, velem és másokkal ellentétben PONTOSAN tisztában vagy vele, hogy mi zajlik Észak-Koreában és Észak-Korea kapcsán a tömegmédiában, és mindenki más enged az agymosásnak. Masszírozd csak magadat ezzel. És egyébként én is tényleg szívemből ajánlom neked, mint az egyik kedves hozzászóló lejjebb, hogy akkor költözz oda.
Idézet
 
 
#15 Mr. Hyde 2015-06-16 11:13
Éppen azért linkeltem a mainstream hírportálokat, hogy rávilágítsak a hírközlés teljes esetlegességére , felületes megközelítésére , következetlensé gére, szenzációhajhás z jellegére. Jóformán minden rémhírre néhány hét vagy hónap elteltével érkezik egy cáfolat. Nem én minősítem hazugságnak, hanem ők hoznak le a korábbiakkal teljesen ellentétes állításokat a cikkeikben. Ha ha cáfolat nem hihető, akkor miért lenne hihető az állítás, amit ugyan az a forrás közöl? Persze ez fordítva is igaz.

Egy ország társadalmi-gazdasági viszonyairól, kulturális hátteréről és politikai berendezkedésér ől turisztikai élmények alapján legfeljebb benyomásokat lehet szerezni, de objektív képet csak kutatás alapján lehet kapni. A kutatás elkerülhetetlen . Az első hozzászólásomba n közzétett linkek között szerepel Charles K. Armstrong a kolumbiai egyetem professzorának tanulmánya, amit az amerikai haditengerészet adatait felhasználva állított össze.

Az Egyesült Államok a CIA World Fact Book adatai alapján ll. VH lezárása óta legalább 60 egyoldalúan indított regionális háborút és felforgató katonai akciót szervezett a világ minden táján, így a demokráciáról és az államok szuverenitásáró l hangoztatott kijelentései leginkább propagandisztik us állásfoglalásna k minősíthetők. Az sem mellékes szempont, hogy mennyiben tekinthető demokratikusnak egy olyan ország, ami a gazdasága egy piaci versenyt teljesen kizáró államilag irányított hadiipari komplexumra épül, a politikai rendszert pedig több mint egy évszázada ugyan az két politikai párt irányítja egy lényegében változatlan kül- és belpolitikai doktrína mentén, továbbá a politikai szereplés több tíz millió dolláros indulótőke nélkül lehetetlenség.
Idézet
 
 
-1 #14 Draveczki-Ury Ádám 2015-06-16 10:45
Idézet - Mr. Hyde:
Az első hozzászólásomba n linkeltem pár oldalt, ami részletes leírást közöl Észak-Korea belső viszonyairól.

A cinikus megjegyzések csak az alul informáltságról és szemellenzős sztereotip megközelítésről tesznek tanúbizonyságot , nem segítenek hozzá a valóság megismeréséhez.

Az első hozzászólásodba n linkelt hírek külföldi és hazai forrásai alapvetően ugyanazok a hírügynökségek és lapok, mint amik azokat az anyagokat is le szokták hozni, amiket hazugságoknak minősítesz, csak szólok. :) Egy olyan államot és rezsimet védsz, amit tényleg a világon senki sem tart vállalhatónak, még azok sem, akik a saját kőkemény geopolitikai érdekekik miatt üzletelnek vele / hatalmon tartják. És ezek baromira eltérő megközelítéssel rendelkező, adott esetben szintén nem túl demokratikus államok, vagyis én a kérdés amerikaiakra szűkítését inkább nevezném tudatlanságnak, ha arról van szó, mennyire szar hely Észak-Korea.

A neten egyébként mindenre és mindennek a cáfolatára lehet példát találni dögivel, ha az ember utánamegy, szóval innentől kezdve alapvetően úgy látom, veled hitvitát lehet folytatni a témában, mást nem nagyon. Én egyébként több embert is ismerek, akik jártak Észak-Koreában, egyik sem amerikai ügynök, és nem éppen azzal jöttek vissza, hogy ez egy szimpla kemény állam, ami amúgy nem rossz hely. Pedig kísérték mindet, és csak a szépet akarták mutatni nekik. De tőlem amúgy azt hiszel, amit akarsz.
Idézet
 
 
+1 #13 Mr. Hyde 2015-06-16 10:24
A háborús újjáépítéshez szükséges volt az erőforrások központosítása. Ezt az állam szervezte meg a szocialista irányultságú országokban. Ez a modell inspirálta a konzervatív fejlesztő állam kapitalista modelljét is, amit Dél-Korea, Japán, Taiwan és Nyugat-Németország és Franciaország is alkalmazott a háború után és később az újraosztó jóléti állam modellje lett Nyugat-Európában.

A jelentős különbség abban állt, hogy a szocialista tömbhöz tartozó országok szenvedték el a legnagyobb pusztulást a háború következtében és csak belső erőforrásokat alkalmazhattak az újjáépítés során, addig a nyugat-európai é s távol-keleti, amerikai megszállás alatt lévő országok veszteségei arányaiban sokkal kisebbek voltak, továbbá a világrendszer leggazdagabb államának a feltétel nélküli anyagi és katonai támogatását élvezték, államadósságuka t elengedték, védelmi célkora nem kellett költeniük és a háború kezdetekor is a legfejlettebb, legiparosodotta bb régióknak számítottak.

http://player.hu/eletmod/masodik-vilaghaboru-infografika/

Az USA által nyújtott anyagi támogatás és technológiai transzfer mértéke összehasonlítha tatlanul nagyobb volt a szocialista irányultságú országok számára rendelkezésre álló erőforrásoknál.

Az észak-koreai állam zárt és szigorú berendezkedésű, ami a több mint fél évszázados külső katonai fenyegetettség eredménye. De az a rémhírkeltés és hisztéria ami a KNDK démonizálásáról szól, egyszerűen nem állja meg a helyét, kitaláció, agymosás.

Az első hozzászólásomba n linkeltem pár oldalt, ami részletes leírást közöl Észak-Korea belső viszonyairól.

A cinikus megjegyzések csak az alul informáltságról és szemellenzős sztereotip megközelítésről tesznek tanúbizonyságot , nem segítenek hozzá a valóság megismeréséhez.
Idézet
 
 
-2 #12 Draveczki-Ury Ádám 2015-06-16 09:03
Idézet - Mr. Hyde:
Dél-Korea jelenlegi fejlettségi szintjét az északi modell adaptálásával, hihetetlen mennyiségű külföldi tőke-befektetéssel, amerikai megszállás alatt fenntartott katonai diktatúrával érte el.
Javaslom nézz utána két névnek: Li Szi Man és Pak Csong Hi

Észak-Korea valójában egy igazi kis édenkert ott a félsziget északi felén, egy valódi, klasszikus értelemben vett jóléti állam paradicsomi állapotokkal, ahonnan éppen azért nem jutnak ki a hírek, mert akkor mindenki oda akarna menni, és nem tudnának mit kezdeni az őket elözönlő menekültek millióival, de lehet, hogy milliárdjaival! A gonosz amerikaiak pedig azért akarják eltitkolni mindezt, mert ha kijutna a világba az észak-koreai csoda híre, egyből összeomlana mindaz, amit felépítettek maguknak. Japán, Kína és Oroszország pedig különböző okokból, de szorgalmasan asszisztál mindehhez, tiszta sor! Meghajlok az állításaid előtt! Éljen soká a Kim-dinasztia, és pusztuljanak az ő aljas, cionista-gyíkember-szabadkőműves-Soros által pénzelt ellenségei!
Idézet
 
 
-2 #11 Kovi Markovics 2015-06-15 22:42
Idézet - Mr. Hyde:
Dél-Korea jelenlegi fejlettségi szintjét az északi modell adaptálásával, hihetetlen mennyiségű külföldi tőke-befektetéssel, amerikai megszállás alatt fenntartott katonai diktatúrával érte el.
Javaslom nézz utána két névnek: Li Szi Man és Pak Csong Hi


Pontokba szedem, hogy követhetőbb legyen.
1. Északi modell adoptálása alatt mit értesz? Ezt bővebben kifejtenéd?
2. Azt a támogatást, amit Dél-Korea megkapott szövetségeseitő l, Észak-Korea is megkaphatta ő szövetségeseitő l. Csak hát nem bántak olyan jól a pénzzel ezek szerint...
3. A katonai/tekintélyelvű diktatúra nem mondom, hogy morálisan helyes, de ő esetükben elengedhetetlen volt ilyen körülmények között. Meg az általad említett két személyt nemigen tűrték meg maguk közt sokáig. Egyik népharag elől kimenekült az országból, másikat titkosszolgálat kivégezte. De az idő őket igazolta.
Idézet
 
 
#10 Mr. Hyde 2015-06-15 21:17
Dél-Korea jelenlegi fejlettségi szintjét az északi modell adaptálásával, hihetetlen mennyiségű külföldi tőke-befektetéssel, amerikai megszállás alatt fenntartott katonai diktatúrával érte el.
Javaslom nézz utána két névnek: Li Szi Man és Pak Csong Hi
Idézet
 
 
#9 Kovi Markovics 2015-06-14 21:56
Idézet - Mr. Hyde:
deniro2!

Érvek, tények, információk nélkül semmi súlya nincsen a véleményednek, ugyanakkor szerintem te nem vagy menthetetlen. Árnyaltabb képet kaphatsz a KNDK-ról, ha elolvasod az általam linkelt cikkeket és tanulmányokat. Amennyiben megkérdőjelezhe tőnek találod azok valóságalapját, akkor feltenném a kérdést, hogy mi alapján hihetőbb szerinted az azzal ellentétes állítás, ami ugyan azokon a hírportálokon jelenik meg.

Koreai-félszigeten semmiféle történelmi hagyománya nincsen a parlamentáris demokrácia rendszerének, ami még Nyugat-Európában is mindössze alig egy évszázados múltra tekint vissza.
Egy 3000 éves írásbeliséggel rendelkező tradicionális társadalmon számon kérni ezt, pont annyira helytálló, mint mondjuk Belgiumban kifakadni a törzsi kollektivizmus hiányán.


Ahhoz képes Dél-Koreában meg fél évszázada parlamentáris demokrácia van, és ugyanúgy Koreai-félszigethez tartozik. És nem úgy rémlik, hogy zsíros kenyéren élnének ez miatt.
Idézet
 
 
+4 #8 Mr. Hyde 2015-06-13 18:46
deniro2!

Érvek, tények, információk nélkül semmi súlya nincsen a véleményednek, ugyanakkor szerintem te nem vagy menthetetlen. Árnyaltabb képet kaphatsz a KNDK-ról, ha elolvasod az általam linkelt cikkeket és tanulmányokat. Amennyiben megkérdőjelezhe tőnek találod azok valóságalapját, akkor feltenném a kérdést, hogy mi alapján hihetőbb szerinted az azzal ellentétes állítás, ami ugyan azokon a hírportálokon jelenik meg.

Koreai-félszigeten semmiféle történelmi hagyománya nincsen a parlamentáris demokrácia rendszerének, ami még Nyugat-Európában is mindössze alig egy évszázados múltra tekint vissza.
Egy 3000 éves írásbeliséggel rendelkező tradicionális társadalmon számon kérni ezt, pont annyira helytálló, mint mondjuk Belgiumban kifakadni a törzsi kollektivizmus hiányán.
Idézet
 
 
+2 #7 Zsolti 2015-06-13 11:32
Akit komolyabban érdekel a téma, ajánlom Barbara Demick Nincs mit irigyelnünk a világtól c. könyvét. É-koreai menekültek történetei. Megrázó és döbbenetes. Persze mindenki azt hisz el, amit akar, de szerintem ez egy hiteles könyv és nagyon jól is van megírva.
Idézet
 
 
+1 #6 deniro2 2015-06-12 22:53
Nem szoktam érvek nélkül reagálni, mert az üres vagdalkozást nem szívlelem, de ez a sok szar, amit összehordtál annyira szánalmas, hogy a karaktert is sajnálom rá. Menthetetlen gyökér vagy kisbarátom... Találtál 3-4, 8 helyen megjelent hírt arról, hogy esetleg nem pont úgy terrorizálják a népet Észak-Kimdzsungisztán ban, mint ahogy korábban a média megírta... Na, bumm, ettől aztán biztos kurvanagy demokrácia lesz az országban...

Idézet - Mr. Hyde:
Ha valaki figyelemmel kíséri a híreket, össze lehet rakni a képet. Csak kapásból néhány a fősodor médiából, amik a saját korábbi cikkeikre reagálnak:/
Idézet
 
 
#5 senti_ent 2015-06-12 21:37
Idézet - Mr. Hyde:
Ha valaki figyelemmel kíséri a híreket, össze lehet rakni a képet. Csak kapásból néhány a fősodor médiából, amik a saját korábbi cikkeikre reagálnak:

"Egyes amerikai szakértők szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által közzétett bizonyítékokból nem következik, hogy Észak-Korea hajtotta végre a Sony Pictures japán-amerikai filmforgalmazó cég elleni november végi hackertámadást - írta internetes portálján a CNN amerikai hírcsatorna."
http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-691816

„Mégsem Észak-Korea törhette fel a Sony hálózatát”
http://www.hir24.hu/kulfold/2014/12/30/megsem-eszak-korea-torhette-fel-a-sony-halozatat/

„Álhír lehet az észak-koreai fociválogatott nyilvános megalázása”
http://www.origo.hu/archivum/20100802-alhir-lehet-az-eszakkoreai-focivalogatott-nyilvanos-megalazasa-mondja-csoma-mozes.html

„Mégsem végezték ki Észak-Korea második emberét”
http://www.hir24.hu/kulfold/2014/03/07/megsem-vegeztek-ki-eszak-korea-masodik-emberet/

„Kamu lehet, hogy Kim Jong Un kutyákkal tépette szét a nagybátyját”
http://www.origo.hu/nagyvilag/20140105-kamu-lehet-hogy-kim-dzsong-un-kutyakkal-tepette-szet-a-nagybatyjat.html

„ Előkerült Kim Jong Un felesége”
http://www.hir24.hu/kulfold/2015/04/14/elokerult-kim-dzsongun-felesege/

„Hazudott az észak-koreai szökevény”
http://www.hir24.hu/kulfold/2015/01/19/hazudott-az-eszak-koreai-szokeveny/
http://hvg.hu/vilag/20150119_Bocsanatot_ker_a_vilaghiru_eszakkoreai_s
http://444.hu/2015/01/18/megvaltoztatta-tortenetet-a-leghiresebb-eszak-koreai-disszidens/
http://www.hirado.hu/2015/01/19/bocsanatot-kert-a-felrevezetesert-egy-eszak-koreai-disszidens/

„Hazugság az ENSZ jelentés”
http://www.hir24.hu/kulfold/2014/02/22/eszak-korea-hazugsag-az-ensz-jelentes/


Akkor költözz oda bazmeg!
Idézet
 
 
+3 #4 Mr. Hyde 2015-06-12 19:26
Ha valaki figyelemmel kíséri a híreket, össze lehet rakni a képet. Csak kapásból néhány a fősodor médiából, amik a saját korábbi cikkeikre reagálnak:

"Egyes amerikai szakértők szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által közzétett bizonyítékokból nem következik, hogy Észak-Korea hajtotta végre a Sony Pictures japán-amerikai filmforgalmazó cég elleni november végi hackertámadást - írta internetes portálján a CNN amerikai hírcsatorna."
http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-691816

„Mégsem Észak-Korea törhette fel a Sony hálózatát”
http://www.hir24.hu/kulfold/2014/12/30/megsem-eszak-korea-torhette-fel-a-sony-halozatat/

„Álhír lehet az észak-koreai fociválogatott nyilvános megalázása”
http://www.origo.hu/archivum/20100802-alhir-lehet-az-eszakkoreai-focivalogatott-nyilvanos-megalazasa-mondja-csoma-mozes.html

„Mégsem végezték ki Észak-Korea második emberét”
http://www.hir24.hu/kulfold/2014/03/07/megsem-vegeztek-ki-eszak-korea-masodik-emberet/

„Kamu lehet, hogy Kim Jong Un kutyákkal tépette szét a nagybátyját”
http://www.origo.hu/nagyvilag/20140105-kamu-lehet-hogy-kim-dzsong-un-kutyakkal-tepette-szet-a-nagybatyjat.html

„ Előkerült Kim Jong Un felesége”
http://www.hir24.hu/kulfold/2015/04/14/elokerult-kim-dzsongun-felesege/

„Hazudott az észak-koreai szökevény”
http://www.hir24.hu/kulfold/2015/01/19/hazudott-az-eszak-koreai-szokeveny/
http://hvg.hu/vilag/20150119_Bocsanatot_ker_a_vilaghiru_eszakkoreai_s
http://444.hu/2015/01/18/megvaltoztatta-tortenetet-a-leghiresebb-eszak-koreai-disszidens/
http://www.hirado.hu/2015/01/19/bocsanatot-kert-a-felrevezetesert-egy-eszak-koreai-disszidens/

„Hazugság az ENSZ jelentés”
http://www.hir24.hu/kulfold/2014/02/22/eszak-korea-hazugsag-az-ensz-jelentes/
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.