Shock!

április 26.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

74 éves korában elhunyt John Lawton

0413lawtonVáratlanul meghalt John Lawton, a Uriah Heep egykori énekese. A frontember a ’70-es évek végén állt a legendás angol hard rockerek mikrofonjánál.

74 éves korában elhunyt John Lawton. A Uriah Heep egykori énekese egy éven belül a harmadik muzsikus, aki távozik a banda volt tagjai közül, hiszen tavaly ősszel a legklasszikusabb felállás két oszlopától, Lee Kerslake-től és Ken Hensley-től is el kellett búcsúznunk. „Mély fájdalommal kell megosztanunk veletek a lesújtó és tragikus hírt: június 29-én, hirtelen és teljesen váratlanul elhunyt John Lawton – tette közzé a zenekar. – A híradásokkal ellentétben nem volt beteg, ami felfoghatatlanná teszi távozását. Békében ment el, vele volt a felesége is. Nagyon hiányzik majd.”

Lawton annak idején az első énekest, David Byront váltotta a Heep frontján, és három nagylemezen énekelt: az 1977-es Firefly-on és Innocent Victimen, illetve az 1978-as Fallen Angelen. Emellett két alkalommal is kisegítette néhány turnészakaszban a csapatot 1995-ben, majd 2013-ban, amikor Bernie Shaw-nak különböző egészségügyi problémái támadtak, és számos alkalommal fellépett velük vendégként is az évek során.

 

Hozzászólások 

 
#4 Kovacs Ervin 2021-07-06 20:19
Duke, koszonom a reszletes valaszodat, sokat segitettel, majd utana nezek.
Idézet
 
 
#3 Duke 2021-07-06 16:51
Idézet - Kovacs Ervin:
Nem hallotam arrol a "negyedik" lemezrol ami csak demokent letezik. Megtudhatom a nevet, vagy hogy hol lehet elerni, meghallgatni? Elore is koszonom.


A negyedik Lawton-féle lemez demóit valamikor 1979 első felében vették fel a Rolling Stones mobil stúdiójával. A felvételeket talán Jimmy Miller irányította, de ezt csak kérdőjellel leírva találtam valahol. Ezek a számok főleg az Innocent Victim részben akusztikus, részben blues-rockos irányvonalát vitték tovább.
A 11 dal demója (néhány Firefly és Innocent Victim-korszakos demóval együtt) Ten Miles High néven kering az interneten, de a Heep honlapján Five Miles Sessions néven hivatkoznak a felvételre. A dalok egy részét különböző gyűjteményeken és újrakiadások bónuszaként közzétették jó minőségben is, de a teljes anyag sajnos nem jelent meg hivatalosan.

01 Let It Ride - Megjelent a '96-os A Time of Revelation gyűjteményen, illetve John is újravette az 1980-as Hardbeat/Hartbeat szólólemezére, de végül csak annak a 2000-es újrakiadásán szerepel bónuszként.
02 Life Is A Dream - nem jelent meg hivatalosan.
03 Feelings - 1980-ban újravették John Slomannal a Conquest lemezre, a Lawton-féle változat a '96-os A Time of Revelation gyűjteményen jelent meg. Illetve John újra felvette a 2002-es Steppin' It Up című akusztikus lemezére is.
04 You And I - nem jelent meg hivatalosan.
05 That's How I Am - nem jelent meg hivatalosan.
06 I'll Never Forget - nem jelent meg hivatalosan.
07 Your Love - Megjelent a '96-os A Time of Revelation gyűjteményen.
08 Tonight - John újra felvette a 2002-es Steppin' It Up című akusztikus lemezére.
09 Fools - 1980-ban újravették Slomannal a Conquest lemezre, a Lawton-féle változat nem jelent meg hivatalosan.
10 I Won't Change - Megjelent a 2005-ös Chapter & Verse gyűjteményen.
11 Been Hurt - Megjelent a Fallen Angel '97-es újrakiadásán, illetve egy Sloman által énekelt verziója '79-ben kijött a Carry On kislemez b-oldalán. Emellett John újra felvette a 2002-es Steppin' It Up című akusztikus lemezére is.

Illetve a 2005-ös Chapter & Verse gyűjteményen szerepel egy L.A. Woman című dal is, ami elvileg ide tartozik, de a neten terjedő anyagban nincs ott. A hangzása alapján én ezt inkább gondolnám a Fallen Angelről lemaradt számnak.
Idézet
 
 
#2 Kovacs Ervin 2021-07-06 15:05
Nem hallotam arrol a "nrgyedik" lemezrol ami csak demokent letezik. Megtudhatom a nevet, vagy hogy hol lehet elerni, meghallgatni? Elore is koszonom.
Idézet
 
 
#1 Duke 2021-07-06 11:22
Nabazmeg... Ez most azért elég rendesen megütött. Nekem Lawton az egyik kedvenc énekesem, számomra vele működik a sokak által használt "akár a telefonkönyvet is elénekelhetné..." effektus. Tudom, hogy ezt sokan eretnekségnek tartják, de én Johnnal szerettem legjobban a Heepet, a Firefly a kedvenc lemezem tőlük. (De nagyon jó az Innocent Victim, és a végül csak demóként megszületett negyedik lemez is. A Fallen Angelt viszont vakvágánynak érzem.) 74 évesen persze már nem volt fiatal, de azért még annyira öreg sem. És mivel az utóbbi években is aktív volt, nem lehetett számítani erre.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.