Shock!

június 18.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Mayday Inc.: Eruption

Végre egy élvezetes demó! A MayDay Inc. a semmiből bukkant elő és sikerült alaposan meglepnie. Jófajta feelinges grunge zenét játszanak, nem a nyomorgós, hanem a lendületes fajtából.

Érdekes módon olykor szegény megboldogult The Bedlam neve ugrott be, ami a maga korában és idejében zseniális zenekar volt. Itt helyenként a zúzósabb gitártémáknál éreztem Cicó (Bedlam gitáros volt) hatását, még a gitárhangzás is hasonló. Mondjuk valószínűleg az alaphatásaik valahol ugyanott keresendők mind a két zenekar esetében. Legfőképpen az Alice In Chains-nél.

2000-ben alakult a csapat, a tagok mindenféle zenekarokban előfordultak korábban, tehát nem most vettek hangszert a kezükbe először, ami hallatszik is rendesen: jók a dalok! Itt akár be is fejezhetném a kritikát, elégedetten hátradőlve, de nem ússzátok meg ennyivel.

A demón 7 nóta hallható, amit egyáltalán nem találok soknak. A békéscsabai Elysion Stúdióban dolgoztak, korrekt a hangzás, arányos, jól hallható minden. A dalok lendületesek, fogósak, az érzelmi töltet is ott figyel (fájdalom, öröm, bánat vegyes keveréke), ügyesen összerakottak, okoskák is helyenként.

Kifejezetten van bennük spiritusz. A zenei alap teljesen korrekt, szimpatikus. Az énekes srác mer énekelni (ráadásul fazonra is tiszta Layne Staley), nincs is rossz hangja, a magasaknál ugyan elég bizonytalan, félrecsúszik, meg vannak még technikai hibái, de mindez tanulással, gyakorlással kiküszöbölhető, szerintem biztos sikerül neki, maradjon csak a mikrofon mögött. Érdemes lenne többet játszania a hangjával, több érzelmet belevinnie, hogy ne legyen annyira statikus. (Meg lehet figyelni, ahogy Layne Staley tette a maga zseniális módján mindezt.) Kötelező jelleggel előírnék neki egy énektanárt, azonnal. Fura módon a stereochristos Felföldi Peti is eszembe jutott az énekdallamok hallatán. Teljesen fülbemászó témákat hoz, némelyik refrént pár nap múlva is dúdolgattam magamban.

Nagyon jó érzés volt ilyen "bedlamos" zenét hallgatni, annak idején nagy kedvenceim voltak és jó érzés, hogy nem múlt el nyomtalanul a munkájuk. Viszont az is tény, hogy a MayDay Inc. már rálépett a saját ösvényére, amin remélem sokáig meg is maradnak.

Polly Is Dead, Flop rajongók: új kedvencetek lehet, írjatok nekik, nézzétek meg koncerten mit produkálnak. A demó potom 300 ft + pkg-ért beszerezhető (ez igazán nulla a rajta hallható zenéhez viszonyítva) vagy akár le is lehet tölteni a honlapjukról ingyér. Mondjuk az apróbb hibácskák ellenére jobb az ilyet cd-n a polcon tudni, mint.
Jó kis zenekar a MayDay Inc., drukkolok nekik.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.