Shock!

július 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Zandelle: Twilight On Humanity

Ha klasszikus power metalról van szó, alighanem én vagyok az a lény, aki a leggázosabb anyagból is megpróbálja kimazsolázni a legcsekélyebb pozitív, értékelhető részeket is, hogy minél magasabb pontszámot kicsikarjon egy-egy albumból.
Azt hiszem, most vért fogok izzadni!
megjelenés:
2002
kiadó:
LMP
pontszám:
6 /10

Szerinted hány pont?
( 2 Szavazat )

A New York-i Zandelle tipikus, inkább európai jellegű heavy metalt játszik. Zenéjüket nem hasonlíthatom sem a Hammerfall muzsikájához, sem a Manowaréhoz, mert mindkét irányban erősen sántítana a dolog.
A bajom voltaképp egyetlen szóval kifejezhető: dögunalom.

Nem jellemző rám, hogy egy metal album hallgatása közben víziló méretű ásításokat küldök világgá, majd mély kómába zuhanok - ám félő, ezúttal meg fog történni az elképzelhetetlen...
Bár meglehet: türelem kérdése az egész. Egy-egy nóta közben ugyan hirtelen felpattannak a szemeim és pislogok párat bárgyún, mert a fiúk beletapostak a gázba és végre csipetnyit érdekessé válik az anyag.

Ez az a banda, ahol minden átlagos. Hiába szaglászunk nagyítóval, akár egy vérbeli Sörló Holmész, az eredetiségnek, az önálló hangnak nyomát sem leljük. Átlagosak a nóták, átlagos a hangzás, átlagos az énekes, a vokálok... A nóták hol kapkodón száguldoznak, hol mélán hömpölyögnek tova. Időnként olyan érzésem támad, mintha visszavándoroltunk volna a nyolcvanas évek közepe tájára...

Ikerszólók is akadnak - látott már ilyet a világ? Az énekes olykor King Diamondnak (?) képzeli magát. S a borzalmak netovábbja: az albumon a ballada csaknem a leghosszabb nóta a maga 7 percével. Brühü... Az utolsó, címadó szerzeményben végre némi fantáziát is találtam, de kellett is, mert a fiúk tizenkét percen keresztül nyúzzák vele a Kedves Hallgató hallójáratait.
Harmatos teljesítmény, hiába a borítón rémisztgető hegyes fülű, izmos-karmos, denevérszárnyú sátánfajzat.

Aki mindazonáltal kíváncsi egy teljesen átlagos, kihívásoktól és meglepetésektől mentes metal anyagra, azt nem kívánom lebeszélni a Zandelle produkciójáról. Dallamos, meglehetősen kemény cucc, elfogadható énekkel - de gyerekcipőben totyogó ötletességgel.
Hallottam már rosszabbat is. De jobbat szerencsére sokkal többet...
(Megjegyzem: egy német szaklap erősebben rájuk kattant, mint rosszmagam. Náluk még kilencest is kaptak...)

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.