Shock!

július 02.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Velvetcut: Thirteen

A Velvetcut nevű formációról azt lehet tudni, hogy Finnországban működik és nagyjából az ezredforduló táján jött létre. A négy srác dallamos, nem túl szilaj, inkább rockba hajló muzsikát játszik, amelyet ők előszeretettel neveznek atmoszférikusnak. Nos, végül is elmondható, hogy minden zenének van egy bizonyos légköre...

megjelenés:
2006
kiadó:
Firebox
pontszám:
5,9 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

Mint oly sok északi bandának, a Velvetcutnak is megtalálható a dallamaiban az a fajta spéci íz vagy fíling – nevezzük, aminek tetszik -, amely annyira jellemző a finnekre. Ezek a lágyabb vonalat követő nóták – jellegüknél fogva – szegről-végről olyan bandákat juttathatnak a hallgató eszébe, mint a 69 Eyes, a To/Die/For, de nyugvást említhetem akár a HIM-et is.

Nem lelek túl sok egyéniséget a szerzeményekben, annak viszont örülök, hogy a Velvetcut soraiban nem egy újabb Steele-hasonmás búgdos kútmély tartományokban. A hangulatot olykor belengi némi melankolikus vodkamámor, de az anyag (főként eleinte) tartalmaz élénk, tempós tételeket is. Tomi, a gitáros frontember hajlamos gyakorta inkább tűnődve dudorászni, suttogni vagy motyogni, mintsem trillázni – ez bizonyára szükséges a fentebb említett atmoszféra létrehozásához... Akadnak kifejezetten tetsző darabok, noha nem számosan (Room of our Existence, Comfortable Silences). Ez utóbbi címet rá tudom képzelni egy Slogan albumra is...

A pudinggá lágyuló, csellóval kísért The Chase, vagy a szintén lírai hangvételű Blow out the Flame bőven ráférhetne akár a következő HIM-albumra is. A Dominoes hol alattomosan sunnyog a szőnyeg alatt, hol pedig karcosabbra vált és beindul. Némileg elvontabb színeket képvisel a Where Love has no Name. Számomra túlcsordulóan sok a torzított ének használata, de úgy látszik, a srácok valamiért kedvelik a hangosbeszélő használatát, illetve a bakelitre helyezett tű percegését. (Milyen eredeti...)

Mindent összevetve: a Velvetcut annyira nem vacak, hogy ne lehessen hallgatni, ugyanakkor különösebb élveket, meglepetéseket sem rejt a korong. Szürkés középszer – vagy csupán arasznyit jobb annál.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2005. február 16.