Shock!

július 11.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Vanguard: Succumbra

Finn csapatról van szó, akikről bevezető gyanánt megemlítem, hogy heten gonoszkodnak s egy hölgy is található köztük. Noha a történelemkönyvek szerint 1999-ben alakultak, egészen a tavalyi évig várnunk kellett a bemutatkozó anyagukra. A Succumbra album felvételénél olyan neves arcok bábáskodtak, mint Lars Ratz (Metalium) vagy Alex Krull (Atrocity, Leave's Eyes).

megjelenés:
2005
kiadó:
Armageddon Music / HMP
pontszám:
6 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

Muzsikájukra jellemző, hogy a metalos dúvadságokat előszeretettel vegyítik lágy, romantikus zongorajátékkal, illetve borongós csellószóval. A Vanguard zenéje olyasfajta kétarcúságot képvisel, aminőt nem ritkán lelünk a melodikus black stílus követői közt. Adott ugye a légies, ártatlan szoprán hölgy (Suvi Grym, saját bevallása szerint "Hellsinki" város lakosa), aki mellé időnként jól odahörög-rikácsol egy elvadult férfitorok. Ők maguk ezt egyfajta extrém gótikus jellegnek nevezik, ami végül is ül, mert a dalok a rikácsok ellenére sem merészkednek kifejezetten fekete ösvényre.

A részben lírai, részben szilaj nóták többnyire méla, mérsékelt tempóban követik egymást. Általában andalító, melankolikus hömpölyözésben ringatnak, s csupán elvétve vállalják magukra, hogy aláfűtsenek a tisztelt hallgatónak. Egyik legütősebb, legdögösebb nótájuk, a Forgive kiváló példa erre a ritkaságra. A beszédes című Amoricide mindvégig lassan és alattomosan kúszik, mégis képes borzongatóan rideg, túlvilági hangulatot árasztani. Ennél gyászosabbnak, lehangolóbbnak már csak az Excarnation bizonyul. A szomorú vonulatot csupán részben oldja a némileg élénkebb Homecoming. A lemezt záró Wurmtod maga a szuicid halálvárás. Hét percben. Jajjaj.

Számomra kissé fantáziátlan ez a világ. Néhány dal meghallgatása után túlságosan kiszámíthatóvá, egysíkúvá válik. Megvan a maga szépsége, komorságában is élvezhető hangulata, de ha rajtam múlik, igen ritkán hallgatok ilyesmit.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.