Shock!

május 13.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Ulver: Childhood’s End

Nietzsche így mondja A Vidám Tudományban: „Miután Buddha meghalt, még évszázadokig mutogatták az árnyékát egy barlangban – egy iszonyatosan félelmetes árnyékot. Isten halott: ám az ember természete már csak olyan, hogy talán még évezredekig lesznek barlangok, amelyekben megmutatják az Isten árnyékát. – És nekünk – nekünk még az árnyékát is le kell győznünk!"

A német filozófus világlátásához eltéphetetlen szállal kapcsolódó Ulver már rég legyőzte saját árnyékát: amiben manapság utaznak, már régen nem metal, sokkal inkább kortárs popzene. Rendben, tegyük hozzá, annak egy szélsőséges, sötét formája: wolves evolving, ha úgy akarod. Nos, e farkasok jelen kiadványukon sokkal mélyebbre hatolnak saját múltjukban (mely már egyszer legyőzetett és átértékeltetett), mint azt bárki is gondolhatta volna. Visszatérnek a ´60-as évekbe, az emberiség fennmaradása ellen elkövetett egyik legkegyetlenebb merénylet, a Flower Power virágkorába. Hippik, drogok, élénk színek és pszichedelikus rock muzsika.

megjelenés:
2012
kiadó:
Kscope
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 13 Szavazat )

Szóval legyőzni Istent. Mégis miféle fegyverrel? Trickster G. mutatja az utat! Tekintsük kizárólag a kísérleti tárgyat, tisztítsuk meg eredeti környezetétől, majd különös elővigyázatossággal húzzuk át a tálcára. Most előttünk van az alany a maga legtisztább valójában. Húzzuk feszesre a laza kötéseket, majd indítsuk el a remaster alkalmazást. Végül legyünk elégedettek az eredménnyel, és mentsük a file-t. Aki netán (jelzem: okkal) arra számított, hogy az Ulver valamiféle avantgarde szörnyet kreál az eleve tudatmódosított alapanyagból, az most meglepődik. Én is így voltam vele: amit hallunk, az tiszta popzene, szimplán és mégis nagyszerűen. A cucc totálisan addiktív, én is így jártam vele, a fentiekben elmesélt minden fenntartásom, sőt, viszolygásom ellenére. Giccs, ha úgy tetszik, amiről tudjuk jól, hogy az, mégis gyönyörködünk benne.

Piszkosul nagy bajban lennék, ha pontoznom kellene a kilencedik Ulver albumot, mely 53 percben tizenhat dal feldolgozását rejti a The Pretty Thingstől, a The Byrdstől, a Jefferson Airplane-től, a The Troggstól vagy a Gandalftól. De nem kell, így használati ajánlásként álljon itt annyi, hogy kevésbé a megidézni kívánt korszak rajongóinak, sokkal inkább nyitott és kíváncsi avantgarde arcoknak jöhet be ez a hallgatnivaló. Garmék egyfajta végtisztességet, halhatatlanságot kívántak biztosítani az eredeti előadóknak, és e szándékukban szinte bizonyosan elbuktak. Ellenben minimális változtatásokkal, némi fekete tónussal újrateremtették ezeket a bódult dallamokat, állandó vendéggé tették azokban a háztartásokban is, ahol továbbra sem forognak a lemezjátszón az eredeti korongok.

„Mi a kivívott szabadság pecsétje? Ha már nem szégyelljük magunkat önmagunk előtt." – ezt szintén Nietzsche mondta, ugyanott.

 

Hozzászólások 

 
+1 #7 Benway 2012-07-30 19:43
Tehát?
Kissé félve rúgok ebbe a zenekarba, nézd el az esetleges tétovaságom. Az utolsó (általad idézett) mondat meg csak egy adag cinizmus.
Idézet
 
 
+2 #6 Koroknai Balázs 2012-07-29 17:00
Idézet - Benway:
Valaki cáfoljon rám, úgy rendesen!


"Bűn rossz ez az album, ha valakinek mégis tetszik, egy pillanatig sem szállok vele vitába. Ez már egy teljesen szubjektív terület. A lemez jórészt méltán elfeledett zenekarok, szóra sem érdemes művészek nótáit tartalmazza"

tehát?
Idézet
 
 
-2 #5 Benway 2012-07-29 13:20
Valaki cáfoljon rám, úgy rendesen!
http://benwayrecords.blog.hu/2012/07/28/ulver_childhood_s_end
Idézet
 
 
-6 #4 neal and jack and me 2012-06-18 08:04
majd pontozom én: 0/10.
rakás sz*r.
Idézet
 
 
+2 #3 Attila 2012-06-16 16:42
Rendben, nem is akartam semmi gyermekkori frusztrációt belemagyarázni, meg nem is támadó jelleggel kérdeztem ezt, csak kíváncsi voltam, mert annyira rendkívül részletesen nem vagyok tisztában azzal a korszakkal, így gondoltam hátha kapok valami új, esetlegesen a véleményemet formáló információt, vagy legalábbis egy érdekes vitát.
Idézet
 
 
-1 #2 Koroknai Balázs 2012-06-16 16:18
Nincs mögötte semmi gyermekkori frusztráció, sem más extra, ez ilyen tipikus ízlések-és-pofonok téma, kár ragozni szerintem.
Idézet
 
 
+1 #1 Attila 2012-06-16 15:39
A lemezt még nem hallottam, majd talán valamikor a közeljövőben sort kerítek rá, de a kritikádhoz kapcsolódóan az a kérdésem volna, hogy Neked miért ilyen lesújtó a véleményed a hippikultúráról ? Tudom nem konkrétan a zenéhez kapcsolódik a kérdés, de kíváncsi vagyok egy másik (úgy tűnik az enyémtől eltérő) véleményre.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.