Shock!

július 12.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Twin Peaks: Season Two Music And More

twin_peaks_soundtrack2Twin Peaksből sosem elég. Az utóbbi időben ismét felreppentek pletykák, hogy ESETLEG, TALÁN lesz folytatása a megmagyarázhatatlannak, és lesz negyedik évadja minden idők egyik legfurább sorozatának. Ennek persze nincs semmi valós alapja, főleg, ha azt nézzük, hogy a harmadik évad is milyen nehezen és nyögvenyelősen indult útnak. És azt se feledjük, hogy az eltelt két évben több fontos kulcsszereplő már odafentről (vagy a vörös szobából) integet nekünk. Szóval jobb is lenne békén hagyni ezt a történetet. Azt gyanítom, hogy a pletykák alapja csupán annyi, hogy az összes Twin Peaks évad végre egy igazán impozáns gyűjteményes box set kiadást kap From Z To A címmel, amit egyelőre előrendelni lehet, a megjelenési dátum a közelgő január 20-a. Az ára ugyan nagyon borsos, közel 50ezer HUF a Blu ray verzió, és nagyon remeg a kezem a Pre-order now gomb felett, valószínűleg egy kevésbé agyalós pillanatomban rá is csapok, de hát Twin Peaksileg én nem ismerek tréfát, ami kell, az kell.

megjelenés:
2019
kiadó:
Rhino/Warner/Magneoton
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 7 Szavazat )

A Season Two Music And More-ral egy kicsit a múltba kell ásni, hiszen az eredetileg 2007-ben megjelent soundtrack annak idején nem kapott nagy visszhangot. Nyilván, akkor már nagyon lecsengett a TP-mánia, a második évad óta eltelt cirka tizenhét év, és tényleg csak az ősfanatikusok csaptak le az annak idején Laura Palmer fejével és a vörös szoba padlójával összemontázsolt borítóval megjelent albumra. Nekem is csak halvány emlékeim vannak arról, hogy talán valahol láttam egy boltban, ám mivel David Lynch saját kiadóként jelentette meg, sanszos, hogy ez csak vágyálom volt. Amikor később a neten láttam keringeni, csak kerülgettem, mert aranyáron adták a használt példányokat, aztán csak beadta a derekát a jó öreg borzas fejű Lynch, és rábólintott az újrakiadásra. Ráadásul ő maga felügyelte a kiadást, az eredeti 24 oldalas booklet tartozik a mostani CD-hez, és a gyűjtők kedvéért vinylen is kiadták.

Az új kiadás láttán egyedül azért sajog a szívem, mert a mostani borító hiába jellemzően twinpeakses, nem túl szép, és nem is kapott műanyag tokot, csak a mostanában divatos kartonborítást. Persze ez így illeszkedik a harmadik évad DVD/Blu ray kiadvány dizájnjához és a jövő évi gyűjteményes dobozhoz. Ezen azért túl lehet lendülni (és egyszer úgyis lesz egy eredeti kiadású Season Two soundtrackem), a zene ugyanaz, sokat analizálni nem is lehet az ismerős dallamokon, és igen, itt van minden idők legidegesítőbb szerelmes balladája, a Just You, James Hurley James Marshall által előadva, ahogy az annak idején elhangzott. A Pink Roomos erotikából itt Blue Frank lett, viszont sehol sincs Julee Cruise, ha esetleg az ő dallamait keresnéd. Nyilvánvalóan az első évad soundtrackje mágikusabb sok szempontból, de itt is akadnak csemegék, például óriási kedvencem a jellegzetesen Badalamenti-féle Audrey című téma, jazzes, lebegős, csellós, sejtelmes, hátborzongató, és egy kicsit lökött, pont olyan, amilyen a 90-es évek elején Audrey Horne volt a kockás szoknyájában billegve. Másképp idegborzoló a Laura's Dark Boogie, amitől kisimult álmod biztos nem lesz, mégis minden másodperce védjegyszerű.

Huszonkét dal és két bónusz, illetve mégsem bónusz, csak trükkös tétel, hiszen ha még emlékszel arra, miképp lehetett rejtett trackeket előcsalogatni rendes cd lejátszón, akkor tiéd a világ: tekerd VISSZAFELÉ az első számot, így a két jelöletlen tracket is meghallgathatod. Legyen ez a tudás a jutalma annak, aki birtokolja a CD-t, mert azt ugye mondanom sem kell, hogy ezen kiadvány nélkül egy igazi Twin Peaks-gyűjtemény sem ér egy hajítófát sem.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2007. január 12.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.