Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Superbutt: Szájon át

Szimpatikus, ha egy zenekar megpróbálkozik valami mással, mint amit megszokhattunk tőlük addigi működésük folyamán. A Superbutt is újított: négy magyar nyelvű dalt rögzített legutóbb. Igazából nem is emlékszem, hogy hallottam-e egyáltalán Vörös Andrást magyarul énekelni (talán némely vendégszereplésen kívül), az meg nem kérdés, hogy jó magyar szöveget többek szerint sokkal nehezebb írni, mint angolt.

megjelenés:
2007
kiadó:
Magneoton / Warner
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 3 Szavazat )

Szerencsére nekik sikerült, bár az kétségtelen, hogy az IHM-es Palika elindított valamit a hazai metal-szövegírásban: igen, lehet a képeket szöveggé formálni, ahogy most Andrásék is tették.

A nyitó Szájon át érdekes módon a kezdeti 'buttos zúzda után átmegy nettó Hollywoodoo-ba, valahogy a két zenekar zenei világa keveredik össze érdekes módon, a verzék akár Trócsányi Gergőtől is származhatnának (pedig ebben a dalban Felföldi Péter vendégszerepel aki jelenleg a Chief Rebel Angelt gazdagítja). A nóta fasza refrénje után jön az a rész, amikor illik headbangelni a gitárosoknak, tegyünk mi is így majd koncerten. Pofásra sikeredett úgy összességében, és van valami keserédes íze az egésznek, talán az érdekes szövegek és a jó értelemben véve hatásvadász énektémák miatt.

A Legalább fáj már ízig-vérig saját ízű nóta (illetve picit SOAD, de ez nem meglepő náluk), a számomra még mindig etalon második lemezre is felférhetett volna, és a magyar vokalistahegy, Gyémánt Krisztián (Sin of Kain) hörög benne, meglehetősen öblösen. Kerek nóta ahogy van, nem kell ezt túlragozni.

A harmadik tétel a Menekülőre címet kapta, ez a legtáncosabb, Salim megint jókat penget, valahogy mégis ez a „kakukktojás" a zenekar munkásságában: például akad olyan riff is benne, amit bármelyik hard rock/glam-jellegű csapat megirigyelne: laza, húzós, tökös, állat (persze hozzá illő dobtémával). Imádom az ilyen kakukktojásokat, az pedig külön tetszik, hogy ezzel bevállalt a csapat egy olyan lazább témát, ami náluk eddig nem volt érezhető. Ha ez lesz a következő lemez iránya, máris vésem a magas pontszámot látatlanban, a dal pedig máris felkapaszkodott a kedvenceim közé, és meg is hallgatom most egymás után vagy ötször.

A negyedik nóta az egykori Hobo Blues Band által már megénekelt A Hetedik (József Attila), melyhez igazából túl sokat nem tettek hozzá, csupán modern köntöst kapott a klasszikus darab. Az eredeti annyira beleivódott a fülembe, hogy nehéz volt elvonatkoztatnom tőle, de érzésem szerint jól sikerült „2007-esíteni" a dalt. Amit most mindenképpen ki kell emelnem, az Szűcs Péter játéka, izgalmas, groove-os, megjegyezhető (!) dobolása sokat hozzátesz a zenéhez - bírom az ilyen dobosokat, örülök, hogy nem kallódott el a nagy magyar útvesztőben valahol.

Nyugodtan ki merem jelenteni: a Superbutt abszolút működőképes lenne (lesz?) magyarul is, a Black Soup-ot pedig elfelejthetem (azzal azóta sem sikerült szorosabb barátságot kötnöm). Ez a maxi ellenben remek kiadvány, ezek után erőteljesen várom az új albumot.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.