Shock!

május 17.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Schaffer / Barlow Project: Winter Nights

schafferbarlow_cBizonyos zenészek egyszerűen képtelenek elszakadni egymástól. Példának okáért Matthew Barlow már kétszer is távozott az Iced Earth soraiból, de most mégis közös projektet alapított egykori főnökével és barátjával, Jon Schafferrel. Egyelőre persze nincs szó róla, hogy mindez zenekari szinten is egy esetleges harmadik közös nekifutás előszobája lenne, de azért ennél sokkal meglepőbb dolgokat is láttunk már a súlyos zenék történelme során... Mindenesetre akármi is lesz a következő lépés, ez itt most egy hétszámos karácsonyi EP a nagy párostól.

Na, vajon milyen zenét rejthet a Winter Nights? Naná, hogy olyasmit. Schaffer zeneszerzői stílusa és ritmusgitározása eleve annyira összekeverhetetlen, hogy akármihez is fog, a végeredmény automatikusan megkapja az Iced Earth-védjegyet, ha pedig Barlow énekel az alapokra a maga hasonlóan jellegzetes hangjával, még markánsabb a párhuzam. Az Iced Earth persze lassan egy évtizede remekül elvan Stu Block énekessel – egyhuzamban még maga Matt sem állt ilyen hosszú ideig a csapat élén, nemhogy más –, így érthető a tiszta lap és a külön elnevezés, de valószínűleg senki sem tért volna ki a hitéből, ha mondjuk 2000 vagy 2009 karácsonya környékén a banda neve alatt jelenik meg ugyanez a kiadvány.

megjelenés:
2020
kiadó:
Ravencraft Productions
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 7 Szavazat )

A lényeget ezzel nagyjából el is mondtam. További fontos információ, hogy négy karácsonyi dal átértelmezésével, illetve két klasszikus Iced Earth-darab, a Watching Over Me és az I Died For You friss verzióival gazdagodtunk az EP-nek köszönhetően. Előbbiek természetesen nem szolgai, tradicionális utánjátszások, hanem valódi feldolgozások, tehát ha úgy tetszik, a páros friss, saját darabokat gyúrt belőlük, nyilván a mindenki agyába évtizedek óta beleégett dallamfordulatok, alapvonalak maximális tiszteletben tartása mellett. Csodaszámba egyik sem megy, de kellemes őket hallgatni, ehhez nem férhet kétség. A több mint hatpercesre hizlalt We Three Kings az Iced Earth Barlow-féle éveinek együtténeklős-kórusos-monumentális ízeit hozza vissza, a kissé álmodozósra vett, roppant hangulatos Do You Hear What I Hear néhány szép hangszerelési megoldással vonja magára a figyelmet, a Little Drummer Boyból meg a hagyományosabb kezdés után zakatolós, heroikus power metalt kanyarítanak. A Silent Night pedig egyenesen két változatban került fel az EP-re: az egyik a banda konceptalbumos érájának szintis-filmzenés ízeit hozza vissza, míg a másik egy tradicionális, akusztikus-betlehemezős verzió. Csendeséjileg sok újat nyilván nem lehet már mutatni, de Barlow hangja ma is csodásan zeng, ráadásul gyakorlatilag semmit sem kopott, így nem fogok kötözködni egyik megoldással sem.

Ami a két saját klasszikust illeti, ezeket már furcsábbnak érzem. A halhatatlan The Dark Saga mestermű egyik emblematikus nótája, az I Died For You sokadszorra is elég vértelen ebben a zongorás-musicales-hömpölygős értelmezésben, valahogy pont a nóta utánozhatatlan, pengeélen egyensúlyozó drámaisága veszett el az átalakításban. Hasonló megközelítéssel buherálták át az egy kanyarral későbbi Watching Over Me-t is, de itt azért jobban megmaradt az eredeti szám húzása, dallamos zsenialitása. Kísérletnek, egyszeri érdekességnek elmennek ezek is, de soha nem hallgatnám őket az alapváltozatok helyett.

Karácsonyi kiadványt készíteni mindig kétélű dolog, de Barlow és Schaffer korrekt munkát végzett ezzel az anyaggal, akár továbbgondoljuk a történetet, akár nem. Én a magam részéről rég elengedtem már az Iced Earth-kérdést, mint ahogy szerintem nagyjából mindenki más is: a csapat kreatív téren és népszerűség vonatkozásában is minimum két évtizede túllépett a zeniten, szóval nincs különösebb jelentősége, visszatér-e még hozzájuk Matt, főleg, hogy Blockkal is készítettek már néhány erős albumot. De nem tagadom, nekem azért így is jólesik együtt hallani ezt a két embert, mert szép emlékeket idéznek fel bennem.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.