Shock!

július 04.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Scanner: Scantropolis

Volt idő, amikor a német Scanner számított az egyik legtöbbet hallgatott kedvencemnek a dallamos speed metal színtérről. Nagyon szerettem (és szeretem mind a mai napig) az 1980-as évek végén megjelent első két albumukat, meg a progresszívebb felfogásban írt, '95-96 során megjelent következő kettőt is.

megjelenés:
2002
kiadó:
Massacre / HMP
pontszám:
5 /10

Szerinted hány pont?
( 6 Szavazat )

Furcsa, de éppen az általuk is favorizált irányzat újbóli felfutásakor fogyott el ismét a lendületük és csaknem hat év után pottyantották ki az ötödik anyagot. Balszerencsés módon a felállásuk lemezről lemezre változott, énekest is csak az előző két lemezre sikerült állandósítaniuk, ma pedig egyedül Axel Julius gitáros/dalszerző képviseli a folytonosságot a Scannerben, na meg a banda logója.

A zenekar történetében először egy hölgy, bizonyos Lisa Croft áll most a mikrofon mögött. Az ő hangját azonban sokkal inkább el lehetne képzelni valami atmoszférikus vagy prog. rock muzsikához, a metalba nem passzol. És valóban, vegyük csak a második számot. Hiába indul be a Scannertől elvárható gyors "szigorítás" a Hallowed Be My Name (már a címe is egy vicc) elején, ha az ének a versszak alatti kétlábgépes témát már teljesen ellágyítja, így nem is következhetne más, mint egy ünnepélyesen lassú, emelkedett hangulatú refrén, de azt meg a negédesen bugyuta szöveg csapja agyon. A Flight Of The Eagle (újabb fantáziadús cím) vagy a Sister Mary (aki nem azonos a Queensryche-féle Operation: Mindcrime hősnőjével) is tartalmaz beindulós részeket, ám a többi nóta inkább csak afféle fáradt soft rock, bő szintivel, kevéske gitárral, helyenként tényleg némi atmoszférikus behatással. Ennek aztán végképp semmi köze a Scannerhez! És ha még ez sem volna elég, az Engel Brecht's (Brecht-megzenésítés az eredeti nyelven) kezdése arcátlan 'ryche-koppintás, mintegy fölvezetve az utána érkező Sister Maryt. Bertolt bácsi többet érdemel...

Hát, nem tudom, miben reménykedik a banda, mert a mostani metal-őrületről szinte biztosan lekésett és ezzel a zenével már a múltbeli sikerekre sem apellálhat. Ha viszont ad absurdum egy új tábort szeretnének tudatosan megcélozni Axelék, akár el is hagyhatták volna a régi nevet és azzal engem is megkíméltek volna egy fájdalmas csalódástól.

 

Hozzászólások 

 
#3 Valentin Szilvia 2020-05-26 15:04
Idézet - Hallatar:
És egy fájdalmas csalódás megér 9/10 pontot? :-O


Közben megkérdeztem Viktortól, 5 pontra emlékszik. :)
Idézet
 
 
#2 Valentin Szilvia 2020-05-26 11:28
Idézet - Hallatar:
És egy fájdalmas csalódás megér 9/10 pontot? :-O


2010-ben migráltuk át a régi verzióról az újra az oldalt, valószínűleg a copy paste áldozata lett a pontszám.
Idézet
 
 
#1 Hallatar 2020-05-26 11:20
És egy fájdalmas csalódás megér 9/10 pontot? :-O
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.