Shock!

július 01.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Road: M.A.T.T.

1018roadxcNem a leghálásabb feladat a Roadról írni. A frontok már régen megszilárdultak: a csapat feltétlen hívei (akik tényleg szép számmal vannak) nem várnak mást, mint az eddig megismert és megszeretett összetevőket, egyszerű, ám hatásos rockzenei alapokra érkező, egyből fogható és kórusban üvölthető szövegeket, koncerteken a szokott intenzitást, jó hangulatot és szórakozási lehetőséget. Aztán van a másik tábor (bizony ők is jó néhányan), akik ugyanabba a dobozba teszik a bandát, ahol mondjuk a Tankcsapda, a Depresszió és az Ossian is van: vélt vagy valós hibáik és hiányosságaik miatt szinte már minden szart az ő nyakukba öntenek, belekötnek a közérthetőségbe, a fiatalok körében való nagy népszerűségbe, és a magyar zenei közízlés – sajnos nagyon is létező – silányságát is már-már az ő nyakukba varrják. „Szólok, mielőtt magadra ismernél!" – hogy a Road szavaival éljek, és ha őszinte akarok lenni, bevallom: nekem sincs ott a domoszlói banda a kedvenceim között, ugyanakkor azt sem hiszem, hogy azért hallgatnak kevesebben mondjuk Room Of The Mad Robotsot, Omega Diatribe-ot vagy Angerteát, mert őket meg sokan. Pláne, hogy emelett még kimondottan közvetlen, maguktól a legkevésbé sem elszállt arcoknak tűnnek.

megjelenés:
2015
kiadó:
Hammer / Edge
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 59 Szavazat )

Lehet, hogy éppen azért, mert a fentieket a négyes is érzi, de ezúttal bőven saját portáján túl alkot a Molnár Máté által irányított csoportosulás. Én pedig nem is bánom különösebben a dolgot, mivel legutóbbi lemezükkel, a Tegyük fel...-lel kapcsolatban – hiába is volt kereskedelmileg kábé a legsikeresebb – elég felemás emlékeket őrzök: szerintem összességében ez volt a leggyengébb anyaguk mind közül, viszont eddigi legjobb és legkomolyabb szerzeményük, A hatodik is ezen szerepelt. Most azonban – az előzetes híreknek megfelelően – tényleg súlyosabb és töményebb a Road, mint valaha. Szinte hallom már az ellenkórust: izzadságszagú próbálkozás, hogy keményebbnek mutassák magukat, mint amilyenek, de én nem így látom. Zeneileg ugyan tényleg felhíztak jópár kilót, de azért a M.A.T.T. elég organikusan illik az eddigi életműbe – ha másért nem is, a továbbra is jobbára pozitív energiákat közvetítő szövegekkel, amelyek olykor valóban közhely-szótárból építkeznek, máskor viszont egészen jól eltaláltak. Bajom csak egy van velük, de ez már régen is így volt (és igazság szerint ugyanúgy megvan a nagy pályatárs Tankcsapdánál is): Máté bizony sokszor túlzottan sokat akar elmondani, és annak érdekében, hogy mindenki vegye az adást, olykor kissé szájbarágóssá válik (M.A.T.T., Lopott ezüstkanál, Csillag lennék).

Viszont ahogy Szabó Erik figyelemfelkeltő dobtémája felvezeti a nyitó Kettő bennem az én minden korábbinál hangsúlyosabban megdörrenő gitárjait, az valóban egészen pofás zúzdára sikeredett. Nem csoda, hogy ez a dal lett az első klipnóta is, ráadásul többnyire ugyanezen a vonalon mozog az album jó része: a döngölős címadó, a kissé azért bulisabb Húzom a kardot, a lukácsosan moralizáló Lopott ezüstkanál, a nekem sajna nem túl bejövős Csillag lennék és a lemez legvégén az Egy család vagyunk (Veletek), amit napnál világosabban koncertfavoritnak szántak, és valószínűleg azzá is fog válni. Oké, itt vannak persze a már szokásosnak mondható Road-elemek (szaggatott, pattogós ritmus, egymásra úsztatott beszéd- és énektémák, csordavokál, sok kiállással), de akkor is, Goya és Kádár Imre gitárja talán még soha nem mart bele úgy az ember húsába, mint hatodik sorlemezükön. Nekem ebből az eresztésből amúgy a tipikusan roados témát felvázoló Kígyóméreg a kedvencem, és bár Kerouactól Hobóig elég sokan elsütötték már az „Úton lenni az élet, megérkezni halál" sort, egy Road elnevezésű zenekarnak kizárólag jól állhat a dolog. (Viszont nem hallgathatom el, hogy a M.A.T.T. rövidítést feloldó Merni – Akarni – Tudni – Tenni szöveg hallatán minden esetben menthetetlenül röhögnöm kell, mert nem bírom kiverni a fejemből, hogy ez mennyire hasonlít az SZDSZ rendszerváltáskori plakátján látható „Tudjuk – Merjük – Tesszük" szlogenre. Én pedig szépen elképzelem, ahogy Kis János, Tamás Gáspár Miklós és Pető Iván egymást átölelve zúznak egy Road-koncerten. Bocsánat, de ez van.)

A lemez közepén terül el az a triász, ami azért megtöri a sormintát: a Túlzó kámfor illat szövegileg ugyan romantikusabb húrokat pengetget, zeneileg azonban ez sem túl balladisztikus, akkor már sokkal játékosabb a Zsák a foltját Földes Anettel előadott, táncolhatóan könnyed duettje (ami a lezser zongorázgatással megspékelve tényleg tök jó lett) és az A jó reménység foka, amelynek fúvósokkal, miegymással megtámogatott magasztossága nekem bizony már túl sok is volt a jóból. Azt viszont kimondottan hülyeségnek tartom, hogy az amúgy 42 percével pont egészséges hosszúságú anyag legvégén még jó 17 percen keresztül (!!) ismételgetik instrumentálisba váltva az Egy család vagyunk főtémáját és szólóját, ezt ugyanis élő ember nincs, aki akár másodszorra is végigszenvedné. De hát annyi baj legyen, maximum lekapcsolom előbb a cuccot.

Továbbra is tartom azon véleményemet, hogy a csapat eddigi legjobb darabja az Emberteremtő volt, de azért ez az anyag is igencsak egyben van, nagyon nagy fokban Varga Zoli fejlecsavarintóan bődületes soundjának hála, és igazság szerint a Borbás Robi által kreált, nem igazán túlspilázott borító is tetszik. Ha objektíven, túlzó előítéletektől mentesen állsz hozzá, te sem mondhatod azt, hogy Heves megyei lordjai gyenge lemezt készítettek. Maximum azt, hogy nem neked való.

 

Hozzászólások 

 
-1 #23 pelu 2016-06-05 23:19
Szerintem egész jó lett az album, a Túlzó kámfor illat pedig egyenesen bravúros. Nagyon megtudja ragadni az embert. Egyébként a Road is egy ötletes, jól zenélő banda, örülök, h a siker útjára léptek. Egyébként sem értem miért divat szidni a már valamit az asztalra letevő, befutott együtteseket (Csapda, Ossian) vagy az ilyen közkedvelt új hullámot. Irigység? Divatszapulás? Megkeseredettsé g? A fene se tudja...
Idézet
 
 
#22 sohamaar 2016-01-06 13:13
Nem hallgattam végig az albumot, nem tudtam rávenni magam, csak a klipes számokat. A Zsák a foltját még egész tűrhető, bár a csajnak sztem totál átlagos hangja van, ennyire minden lány tud énekelni. A Kettő bennem is tűrhető, de az már kicsit erőltetett, a Az egy család vagyunk viszont már kifejezetten kínos, főleg a szövege.
Ez az együttes valószínűleg sosem fog jó számot írni, csak közepeset, maga az együttes is teljesen középszerű, bár
az ossziántankcsap dánál 1 fokkal jobb. Egy jobb énekessel azért javíthatnák a dolgon. A szövegeken se ártana javítani,
mert marha gyengék. Látszik, h szeretnének ötletes, jó számokat írni, de egyszerűen nem megy nekik.

#21 csajszy
Lehet, h meglepő neked, de általában az emberek úgy szoktak véleményt mondani, hogy meghallgatnak egy számot/albumot. Aztán ha nem tetszik nekik, akkor többet nem hallgatják. Igen, jó a zenéjük. SZERINTED. Mások szerint meg nem.
Nem tudom, hány éves vagy, de jó lenne megtanulnod, h különböző emberek vagyunk különböző ízléssel, felesleges játszanod a Road ügyvédjét.
Idézet
 
 
-4 #21 csajszy 2016-01-05 07:39
ha valakinek nem tetszik a Road új albumja nem kell hallgatnia,de még a régebbieket sem .Nem kell fikázni a Road zenekart mert igen is jó a zenéjük és nagyon jó hangulatot tudnak csinálni a koncerten én már csak tudom.Anettnak jó hangja van őt se kell fikázni.
Idézet
 
 
-5 #20 csajszy 2016-01-05 07:34
[quote name="csajszy"]ha valakinek nem tetszik a Road új albumja nem kell hallgatnia,de még a régebbieket sem .Nem kell fikázni a Road zenekart mert igen is jó a zenéjük és nagyon jó hangulatot tudnak csinálni a koncerten én már csak tudom.Anettnak jó hangja van őt se kell fikázni.
Idézet
 
 
+4 #19 James Smith 2016-01-05 01:17
Még szerencse, hogy nem te döntöd el mi a jó és mi a rossz zene. :)
Egyébként sajnos muszáj meghallgatni, hogy érdemi véleményt tudjuk alkotni róla. Tehát maga a hozzászólásod egy totálisan nagy faszság ahol sikerült óriási öngólt lőnöd. :D
Idézet
 
 
#18 csajszy 2016-01-04 19:06
ha valakinek nem tetszik a Road új albumja nem kell hallgatnia,de még a régebbieket sem .Nem kell fikázni a Road zenekart mert igen is jó a zenéjük és nagyon jó hangulatot tudnak csinálni a koncerten én már csak tudom.Anettnak jó hangja van ő se kell fikázni.
Idézet
 
 
+2 #17 KisTücsök 2016-01-04 17:03
Kezdetektől hallgatom a Road-ot, más zenekarokkal, énekesekkel együtt a rock szakmában!! Nekem bejön amit csinálnak, sokszor a szövegbe találom meg magam, vagy épp az ad erőt egy bizonos szituációban pl. Ne mondd! Van akinek nem tetszik, persze, nem vagyunk egyformák, szerencsére! Amúgy a lemezbemutatón és a többi Road koncerten vagy akármelyik rock koncerten nem a divat rocker a 14éves a jellemző ...
Idézet
 
 
+3 #16 Laci 2016-01-04 16:36
Amúgy jah, szerintem is az Emberteremtő eddig a csúcs.
Idézet
 
 
-2 #15 Laci 2016-01-04 16:32
Gondolom úgy akartad írni, hogy Angertea-t, csak nem úgy sikerült.
Idézet
 
 
+12 #14 cápaidomár 2015-12-31 04:21
Idézet - Zebi:
Idézet - James Smith:
Durva dolog lesz amit mondok de most, hogy eltávozott Lemmy az élők sorából szerintem mindenki hirtelen Motörhead fan lesz.
Még az ilyen tinik is.


Az a jó, hogy 49 évesen ez a veszély már nem fenyeget. Az itteni kommentelők még kósza gondolatok sem voltak, mikor már 'head-et hallgattam :)

Höhöhö. Arra akarsz felvágni, hogy korábban születtél, mint mások? De jó. Igazi érdem :-P
Idézet
 
 
-4 #13 Zebi 2015-12-30 17:30
Idézet - James Smith:
Durva dolog lesz amit mondok de most, hogy eltávozott Lemmy az élők sorából szerintem mindenki hirtelen Motörhead fan lesz.
Még az ilyen tinik is.


Az a jó, hogy 49 évesen ez a veszély már nem fenyeget. Az itteni kommentelők még kósza gondolatok sem voltak, mikor már 'head-et hallgattam :)
Idézet
 
 
-1 #12 James Smith 2015-12-29 21:02
Durva dolog lesz amit mondok de most, hogy eltávozott Lemmy az élők sorából szerintem mindenki hirtelen Motörhead fan lesz.
Még az ilyen tinik is.
Idézet
 
 
+5 #11 Doktorúr 2015-12-29 20:53
Idézet - James Smith:
A Leandernek volt célközönsége. Az a bizonyos tizenéves közönség, így létezik az űr amit most a Road igyekszik betömni ezzel a semmilyen, mesterkélt zenével.

Csak ironizáltam. Talán majd az ürességet érző tizenévesek normális zenekarokhoz pártolnak. A remény hal meg utoljára...
Idézet
 
 
+1 #10 James Smith 2015-12-29 20:45
A Leandernek volt célközönsége. Az a bizonyos tizenéves közönség, így létezik az űr amit most a Road igyekszik betömni ezzel a semmilyen, mesterkélt zenével.
Idézet
 
 
+9 #9 Doktorúr 2015-12-29 19:45
Idézet - James Smith:
Ez a banda egy túlértékelt műanyag kutyagumi.

Jó zenészek szó se róla de elképesztően unalmas amit művelnek.
Mondjuk a Leander Rising által hagyott űrt valakinek be kell tömni de itt az értékelhető pillanatok száma is közelít a nullához. Teljesen mesterkélt az egész.

A 14 éves célközönségnek viszont simán megfelel mindez.

Idézet - James Smith:
Ez a banda egy túlértékelt műanyag kutyagumi.

Jó zenészek szó se róla de elképesztően unalmas amit művelnek.
Mondjuk a Leander Rising által hagyott űrt valakinek be kell tömni de itt az értékelhető pillanatok száma is közelít a nullához. Teljesen mesterkélt az egész.

A 14 éves célközönségnek viszont simán megfelel mindez.


Űr a Leander után? Ez a nap vicce...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.