Shock!

július 06.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Relikvia: Ismeretlen földeken

Fura helyzet, mert amíg várakozott sorára a cd, addig kilépett a zenekarból az énekes, így az énektémák a jövőben a lemezen hallható Fodor Zsuzsát felváltó Barnicskó Valériára hárulnak, akinek fogalmam sincs milyen hangja van. Hacsak nem akarnak átmenni instrumentális zenekarba. Szerintem ahhoz még kevesek lennének. Ráadásul az egyik gitárost is kicserélték a lemez óta. Azért ez ravasz.

megjelenés:
2003
kiadó:
Nail / HMP
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 1 Szavazat )

Az Ismeretlen földeken tavalyi kiadvány, négy éves volt akkor a csapat és ha jól tudom addig demókat jelentettek meg. A hangzás elég demós sajnos, gondolom nem volt rá túl nagy keret, az itt is hallható dobhangzás és cincsörgés az, amitől általában lefordulok a székről, na de igyekszem elvonatkoztatni mindettől. Bár egy ilyen, erősen a hangulati elemekre építő darkos zenénél elég nehéz, mert rengeteget számít(ana) a jó megszólalás.

Darkos metal ez, sokféle ízzel, bár ez a hangulat inkább komor, nyomasztó, bánatos. Narráció, hörgés jellemzi a vokálrészeket legtöbbször. A szövegritmizálás a szöveges részeknél olykor elég magyartalan. A zene egyszerű, de igyekeztek az érzelmeiket átadni a hallgatónak, jó úton is járnak, noha még a nagyok csapásaiban lépkednek óvatosan. Jó, hogy igyekeznek váltogatni a ritmust, nem csak az elején hallható nyújtott andalítást vetették be, hanem felpörgetik a hallgatókat helyenként. Itt a dobtémák kicsit statikusak, több ötlet, érdekesség kellene ide még. Olykor pontatlanok a hangszeresek, ezt is tessék fejleszteni. Hosszú, hömpölygős dalok hallhatóak a cd-n, a szövegek is értéket szeretnének nyújtani az érdeklődőknek, sokszor kifejezetten szép sorokat sikerült megfogalmazniuk. (Amúgy a cd-n hallható 7 nótából azért nem mindegyik szöveges.)

Nem tudtam elképzelni, hogy néhány általam megbízható zenei ízlésű ember miért áradozik a Relikviáról és bevallom, mikor először meghallgattam a lemezt, nem is értettem. De többszöri hallgatás után megmutatkozott néhány apró, árulkodó dalrészlet, ami ígéretet sejtet. Közel sem tökéletes ez a lemez, de érezni a zene iránti szeretetet és elkötelezettséget, és talán majd pár év múlva ki fog bontakozni teljesen a Relikvia, ha ők is úgy akarják. A dark/gothic zenék kedvelői pislogjanak reménykedve a zenekarra, hogy ne hagyják cserben őket. Pislogok én is.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.